|

ISTORII SECRETE: Cei ce au încercat sa distruga ROMANIA

Lenin și aurul României
La 28 decembrie 1919, Lenin scria: „ …anume recunoscând independenţa statelor polonez, lituanian, leton, estonian, finlandez, noi încet, dar neclintit, cucerim încrederea celor mai înapoiate, amăgite şi oprimate de capitalişti mase de muncitori ale micilor state vecine”.
Dacă Lenin recunoscuse independenţa unor naţiuni ce aveau în comun un teritoriu total de zeci de ori mai mare ca cel al Basarabiei, de ce a evitat să recunoască libertatea şi independenţa încă a unei mici gubernii, ieri colonie?
Cauza principală a nerecunoaşterii de către Rusia Sovietică a unirii „Republicii Democratice Moldoveneşti” ( stat efemer a cărui autonomie față de Rusia a fost proclamată la 2 decembrie 1917 de către Sfatul Țării din Basarabia, organ reprezentativ al populației din regiune, ales în octombrie-noiembrie 1917, o dată cu începuturile Revoluției rusești din februarie a aceluiași an și cu dezintegrarea puterii politice din Imperiul Țarist) cu România a fost una și de interes pur financiar. Recunoaşterea ar fi însemnat implicit înapoierea către România a tezaurului ei naţional, dus în 1916 şi 1917 în Rusia, pentru a nu fi confiscat de către Puterile Centrale, care ocupau treptat Regatul României și avansau spre București.
În acea perioadă „…banii pentru Lenin erau nu atât un element al pieţei, complet distrusă de bolşevici, cât o armă politică, un mijloc de atingere a scopurilor comuniste”.
Tezaurul României, o dată nimerit în mâinile lui Lenin, devenise o convenabilă armă politică împotriva naţiunii române, pe care doreau să o păstreze cu orice preţ.
Acest fapt a fost înţeles just şi de ambasadorul român Constantin Filaliti, încă în timpul tratativelor sovieto-române din august 1921 duse cu Lev Karahan, şeful delegaţiei sovietice, locţiitor al comisarului poporului pentru Afacerile Externe, care scria în telegrama trimisă Ministerului de Externe: „Dat fiind că tot avem o valoare negustorească în tezaurul nostru …nu ne vor da un leu, …a relua relaţiile cu bolşevicii ar fi să facem jocul lor, fără niciun profit pentru noi… ”

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu
Cei ce au încercat să distrugă România… și aproape au reușit. Ipoteze despre motivațiile lor ascunse” din colecția „Istorii secrete”, editată de Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

„Cum îndrăznește un caporal să-i reproșeze unui Rege că fumează?”
La finele anilor ’30, cu puțin timp înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, România era prinsă între cele două dictaturi atroce ale secolului XX: nazismul german în Vest și stalinismul venit din Răsărit.
Încercând fără succes să găsească sprijinul democrațiilor europene, Regele Carol al II-lea, tatăl Regelui Mihai, se întâlnește cu Adolf Hitler pe 24 noiembrie 1938, la Berchtesgaden, Germania, în celebrul „Cuib al vulturilor”, unde au loc discuții tensionate pe care Carol le va nota în jurnal.
În documentarul Războiul Regelui, Regele Mihai, cel care l-a însoțit pe Carol în Germania, precizează că: „Drumul către Cuibul vulturilor a fost foarte lung. Am ajuns la celebrele trepte pe care le vedeți în filme. Tatăl meu a urcat în cabană împreună cu Hitler și cu ceilalți, iar eu am rămas jos”.
„După monologul de două ore al lui Hitler, Carol, tensionat, și-a aprins un trabuc. Hitler i-a zis că, deși fumatul este interzis, îi permite să fumeze.
Ulterior, Regele Carol al II-lea și-a notat în jurnal: -Cum îndrăznește un caporal să-i reproșeze unui Rege că fumează?, aluzie la faptul că în Primul Război Mondial, Hitler nu a depășit gradul de caporal deși își însușise merite în Marele Război.
Ulterior, la puțin timp după întrevedere, pe 23 august 1939, Hitler va ajunge la o înțelegere cu Stalin, prin celebrul „Pact de neagresiune” (Pactul Ribbentrop- Molotov), care avea și un protocol secret privind împărțirea Europei, Basarabia și Bucovina de Nord fiind „cedate” URSS-ului de către Hitler.

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu
Cei ce au încercat să distrugă România… și aproape au reușit. Ipoteze despre motivațiile lor ascunse” din colecția „Istorii secrete”, editată de Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Basarabia, Bucovina, Herța, Cadrilaterul, Ardealul de Nord

La 26 iunie 1940, Molotov, prim-ministru al URSS, convoca la Moscova pe ambasadorul României Gheorghe Davidescu. În acel moment, ministrului român i-a fost prezentată o notă ultimativă prin care se cereau României Basarabia şi nordul Bucovinei. Aceste două regiuni urmau să fie anexate de URSS. În cazul în care România s-ar fi opus, ar fi urmat o invazie a Armatei Roşii. Fără posibilitatea de a face ceva în faţa acestei ameninţări şi fără sprijin din partea nimănui, românii au acceptat. „Guvernul român, pentru a evita gravele urmări ce le-ar avea recurgerea la forţă şi deschiderea ostilităţilor în această parte a Europei, se vede silit să primească condiţiile de evacuare specificate în răspunsul sovietic”, îi scria Davidescu, drept răspuns, lui Molotov.
Atât anglo-americanii, cât şi Germania nazistă către care tindea Carol al II-lea, îşi luaseră mâna de pe România. Mai mult decât atât, „Dictatul de la Moscova“ a avut loc prin consimţământul lui Hitler. Acesta de fapt s-a înţeles cu Stalin pentru luarea acestor teritorii româneşti şi acesată clauză făcea parte din actul adiţional secret al celebrului pact Ribbentrop-Molotov. „Ciuntirea” României de către sovietici a deschis apetitul revizionist şi altor state membre ale Axei, adică state care gravitau în jurul Germaniei naziste şi cu lideri apropiaţi de concepţia politică a lui Adolf Hitler. Printre acestea s-au numărat Ungaria şi Bulgaria. Mai ales Ungaria, condusă de Miklos Horthy, care instaurase un regim autoritar de extremă dreaptă. Pretenţiile Ungariei au dus la noi pierderi teritoriale ale României şi tot cu girul lui Adolf Hitler. Istoricii arată că rapturile teritoriale ale URSS în dauna României au deschis şi apetitul Ungariei în special. Diplomaţii îi maghiari cereau lui Hitler Transilvania. „Încă de la declanşarea războiului, la Budapesta se manifestase un curent al cărui exponent era şeful Marelui Stat Major, Henryk Werth, favorabil unei acţiuni militare împotriva României, în vederea ocupării Transilvaniei”, precizează istoricul Florin Constantiniu. Sesizând momentul favorabil, diplomaţia maghiară a început să insiste pe lângă Germania nazistă pentru primirea unor teritorii din România Mare. Ungurii au prezentat nemţilor planul lor de anexare a Transilvaniei. Istoricii spun că era vorba de trei variante, expuse de diplomaţii maghiari. „În zilele de 6-7 ianuarie 1940, la Veneţia au avut loc convorbiri între miniştrii de Externe ai Italiei şi Ungariei, conţii Galeazzo Ciano şi Istvan Csaky. Acesta din urmă a arătat că ţara sa avea un program maximal şi unul minimal în privinţa revendicării Transilvaniei: primul lua în considerare anexarea a 78 000 km2, cu o populaţie de 4,2 milioane locuitori, dintre care 37% maghiari, 50% români şi 10% germani; celălalt prevedea anexarea a 50 000 km2, cu o populaţie de 2,7 milioane, românii şi maghiarii aflându-se în procente aproape egale”, preciza Constantiniu, în aceeaşi lucrare. A treia variantă consta în invadarea României şi obţinerea unui teritoriu cât mai vast. „Când, la 28 iunie, Uniunea Sovietică a anexat, fără ca România să opună rezistenţă, Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa, a apărut cea de a treia situaţie evocată de ministrul ungar. La Budapesta s-a declanşat o adevărată isterie războinică. Războiul împotriva României era foarte popular”, continuă istoricul român. Aflându-se în sfera lor de influenţă şi pentru a-i menţine în orbita Axei, Adolf Hitler a decis să facă pe plac Ungariei şi să-i dea ce-şi doreşte, adică o bună parte din Transilvania.

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu
Cei ce au încercat să distrugă România… și aproape au reușit. Ipoteze despre motivațiile lor ascunse” din colecția „Istorii secrete”, editată de Integral & powered by Libertatea, disponibilă în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply