|

EVA LONGORIA gătește cu dragoste / REȚETA de SUPĂ de TORTILLA

Cartofii prăjiți – marele viciu mărturisit: https://www.comentator.ro/fusion/989-dincolo-de-cartofi-prajiti-retetele-care-ne-innebunesc-foto-de-pofta

De la ciorbă de burtă și schembea la tuslama: https://www.comentator.ro/fusion/946-ciorba-de-burta-tuslama-schembea-si-varianta-pentru-mofturosi-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-5-galerie-foto

Borșul rămâne o licoare magică: https://www.comentator.ro/fusion/907-13-retete-de-bors-din-gastronomia-veche-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-4-galerie-foto

Budincile de altădată: https://www.comentator.ro/fusion/924-7-feluri-de-budinca-retete-vechi-si-galerie-foto

Poporul român – un mare iubitor de brânză: https://www.comentator.ro/fusion/921-un-popor-mare-iubitor-de-branza-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-5-galerie-foto

Toate rețetele mari de clătite: https://www.comentator.ro/fusion/890-totul-despre-clatite-mica-enciclopedie-dulce-sarata-insotita-de-galerie-foto

Povestea și rețetele cârnaților inventați în fugă de haiduci: https://www.comentator.ro/fusion/808-povestea-si-reteta-carnatilor-de-plescoi

Mititeii de poveste – rețetele vechi autentice și alte detalii istorice savuroase: https://www.comentator.ro/fusion/883-adevarata-poveste-a-mititeilor-si-retetele-de-mici-de-odinioara-galerie-foto

Sarmalele alea bune, ca-n Sanda Marin: https://www.comentator.ro/fusion/852-sarmale-reteta-sanda-marin-galerie-foto

De la „Taci și-nghite” și bulz răsturnat la mămăligă cu ciocolată! https://comentator.ro/fusion/776-mamaliga-exploziva-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-2-retete-si-galerie-foto
…să ne bucurăm de viață ca pe vremuri: https://www.comentator.ro/fusion/624-sambata-dulce-cu-clatite-ana-lugojana
Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă: https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu
Șoriciul definește, cred, cel mai bine sentimentul românesc al ființei… culinare (chiar și în cele mai neobișnuite combinații!): https://www.comentator.ro/fusion/733-soriciul-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-1

Este gastronomia ultimul hobby al starurilor de la Hollywood? Oricit de greu v-ar fi sa vi le imaginati pe actritele preferate la cratita, se pare ca asa stau lucrurile. Fiindca, iata, dupa surpriza pe care ne-a facut-o Gwyneth Paltrow, o alta celebritate isi va lansa in aceasta primavara cartea de bucate. Eva Longoria, actrita care s-a aflat de atitea ori in topul celor mai sexy femei din lume, ne invata cum sa gatim cu dragoste, pentru cei dragi, in cartea ei Eva’s Kitchen:Cooking with Love for Family and Friends.

E drept ca nu la asta ne-am fi asteptat de la cea care vorbea cu atita dezinvoltura, ori de cite ori avea ocazia, despre vibratoare, cele personale si cele pe care le facea cadou prietenelor! (Asta pina cind canalul de televiziune ABC, cel care difuza serialul Neveste disperate, i-a interzis sa mai foloseasca acest cuvint in interviuri!)

Dar nu cumva sa va treaca prin minte ca aceasta carte e un capriciu, un moft ori, Doamne fereste, rezultatul (fericit) al unei nefericite bulimii de nevasta disperata, proaspat divortata de mai tinarul ei sot sportiv si infidel. Nu-i nicidecum asa, mai ales ca nici Eva nu i-a fost tocmai fidela, daca e sa dam crezare zvonurilor care spun ca relatia ei cu si mai tinarul Eduardo Cruz, fratiorul Penelopei, e ceva mai veche. Nu, spre deosebire de sinuoasa ei viata amoroasa, pasiunea pentru gastronomie a Evei Longoria e veche si statornica si asta fiindca provine dintr-o familie cu traditie in ale gastronomiei. „Matusile si mama mea m-au invatat sa gatesc inca de cind eram doar un copil. N-aveam decit 5 ani, dar am invatat multe de la ele”, a dezvaluit ea intr-un interviu. Cu asemenea antecedente, evident ca n-a putut rezista tentatiei de a-si deschide propriul restaurant in Los Angeles. A facut-o in 2008, luindu-l ca partener de afacere pe chef-ul Todd English. Dupa cum se lauda actrita, Beso (‚sarut” in spaniola) „e mai mult decit un simplu restaurant de star! Vreau ca mincarea si servirea sa fie perfecte. Sunt foarte legata de el fiindca ma reflecta pe mine insami. Am considerat intotdeauna ca Beso este o prelungire a livingului meu. Vreau ca oamenii sa se simta aici ca si cum ar fi invitati la mine acasa.” Evident, in meniu figureaza specialitati mexicane si spaniole intre care troneaza faimosul sos guacamole si supa tortilla care-i poarta numele. „Fac cel mai bun guacamole din lume, iar supa mea tortilla e cunoscuta peste tot”, sustine Eva Longoria care, la sfirsitul lui 2009, si-a deschis un al doilea restaurant in Las Vegas. Chiar daca acesta n-a rezistat decit un an, actrita nu se da batuta si intentioneaza sa deschida un lant de minirestaurante numite Besitos in mai multe aeroporturi din Statele Unite.

Fara sa aiba greata de aburi si mirosuri, Evei Longoria chiar ii face placere sa gateasca si petrece destul de mult timp in bucatarie. Odata, a trait chiar un episod amuzant: cind un reporter a complimentat-o pentru parfumul ei, Eva i-a marturisit ca de vina era, de fapt, ropa vieja, mincarea pe care tocmai o gatise! E drept ca nu-si bate prea mult capul cu respectarea cantitatilor indicate in retete, ci gateste mai mult dupa cum ii dicteaza… feeling-ul: „Sint genul de bucatareasca care pune un pic din asta, un pic din aia. Asa ca, atunci cind a trebuit sa astern retetele pe hirtie, a fost cel mai greu lucru pe care l-am facut vreodata. Ce inseamna 100 de grame de zahar? Habar n-am. De obicei, eu pun o mina!”.  Eva’s Kitchen, care va fi lansata in aprilie (pentru doar 16, 74 euro puteti sa faceti deja pre-comanda pe amazon.com), contine retete traditionale mexicane, spaniole si italienesti. Nu lipsesc nici deserturile inedite. Cel mai tentant e, de departe, prajitura diavolului, preparata dupa reteta matusii Elsa, despre care va spun doar ca are 3 straturi de dulceata (evident, ucigator de delicioase!).

Supa de tortilla a la Eva Longoria

6 rosii taiate in sferturi
1/2 ceasca de ulei de masline
Sare si piper dupa gust
1 ceapa medie taiata cubulete
1/2 telina taiata cubulete
1 ardei pasilla taiat cubulete
1 ardei jalapeño taiat cubulete
1/4 ceasca de usturoi maruntit
6 cesti de zeama de pasare

1/2 ceasca de suc de lime
1/2 lingurita piper de cayenne
2 lingurite praf de chili
2 lingurite seminte de chimion
1 lingura de paprika
1 foaie de dafin
2 bucati piept de pui dezosat, taiat fisii
2 linguri frunze de coriandru verde
Chipsuri tortilla, avocado, ardei jalapeños si smintina groasa pentru servit

Preincalziti cuptorul la 170 grade. Amestecati intr-un bol rosiile cu jumatate din cantitatea de ulei, 1 lingurita de sare si un virf de cutit de piper negru macinat. Aranjati-le intr-o tava de aragaz si lasati-le la cuptor 25 – 30 de minute.
Intre timp, intr-o marmita, caliti, la foc mediu, ceapa, telina, ardeii si usturoiul in uleiul de masline ramas. Amestecati des pina cind legumele devin sticloase.

Adaugati zeama de pasare, sucul de lime, piperul de cayenne, praful de chili, chimionul, paprika si frunza de dafin. Aduceti la fierbere, apoi reduceti focul si lasati sa fiarba inabusit 20 de minute.

Scoateti din cuptor rosiile coapte si puneti-le in supa. Adaugati fisiile de piept de pui si lasati sa fiarba 10 minute. Turnati intr-un mixer si mixati pina cind amestecul capata o consistenta cremoasa. Asezonati cu sare si piper, dupa gust.

Serviti-o fierbinte in boluri mari, garnisita cu bucatele de avocado, chipsuri tortilla, ardei jalapeños taiat si smintina groasa. Buen apetito !

LILIANA URIAN este criticul de film favorit a lui Bucatarescu!

Citeste si:

Tags: , ,

Leave a Reply