|

Născută să iubească: MARIA, cea mai frumoasă REGINĂ a României – 30 FOTO inedite

Această femeie pasională – Lady Di a timpului ei
La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, în Catedrala Reîntregirii avea loc Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ca Suverani ai României întregite.
Prin naștere, niciunul dintre ei nu era, de fapt, român. Ferdinand era jumătate neamț, după tată, în vreme ce mama sa era Infanta Antonia a Portugaliei. Maria – care se considera englezoaică („Missy”) – avea, în realitate, o ascendență complicată, asemenea tuturor vlăstarelor regale ale epocii ei, fiind concomitent nepoata Reginei Victoria și a Țarului Alexandru al II-lea, numele ei oficial „de fată” fiind Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha. Deși, inițial, au devenit români doar prin „adopție”, Ferdinand și Maria, s-au transformat în timp în patrioți remarcabili, care s-au identificat cu ideea de „românism” mult mai sincer decât majoritatea oamenilor politici neaoși, a românilor get-beget! De altfel, fabuloasa reîntregire a țării este, în mare măsură, opera lor patriotică. România Mare s-a putut edifica nu doar sub sceptrul lor, ci și cu voința lor manifestă. Cu totul remarcabil, cu toate că, practic, Ferdinand și Maria au dus vieți separate, cei doi au știut să acționeze ca un cuplu regal perfect atunci când era vorba de interesele naționale. Doar astfel s-a putut obține recunoașterea și validarea internațională a actului de la 1 Decembrie 1918! Regina Maria rămâne o personalitate emblematică a României moderne, care nu s-ar fi putut naște fără aportul ei. Însă, pe cât de complicată a fost cariera ei politică sui generis, pe atât de tumultuoasă și plină de întorsături spectaculoase a fost și biografia ei sentimentală, viața ei de familie nesuprapunându-se, practic, decât în mică măsură, cu existența ei incredibilă de femeie care a depășit semnificativ convențiile și constrângerile vremii și societății destul de patriarchal-tradiționaliste. Maria a fost, în multe privințe, o femeie extraordinar de emancipată, o veritabilă avangardistă, un soi de Lady Di a perioadei 1890-1940. A stârnit senzație, a iscat chiar scandal public, dar nu s-a lăsat înfrântă de prejudecăți și a știut, cu o eleganță înnăscută dar și cu o abilitate feminină uimitoare, să-și surclaseze destinul altminteri destul de nefericit. Născută pentru iubire, nu a avut parte din partea soțului legiuit de pasiunea pe care o visa temperamentală prințesă. A iubit totuși pasional mai mulți bărbați, dintre care doar unul, „Prințul Alb” (Barbu Știrbey), a reușit să treacă testul timpului.

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuNăscută să iubească: Maria – Cea mai frumoasă Regină a României ” din colecția „Regală”, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Iubirile extraconjugale ale unei Prințese nefericite
Prinţesa Maria era prima fiică a Ducesei de Coburg, care era fiica Ţarului Rusiei, căsătorită în Anglia, ţară de rit protestant, pe care o va urî, amintindu-și toată viaţa că în palatele de la Sankt-Petersburg domneau movul, lumina şi viaţa îmbelşugată.
Ura pentru ceaţa mohorâtă din Anglia o determină pe mama Mariei să-şi căsătorească copiii cu orice neam, numai englez să nu fi fost. Religia ei ortodoxă interzicea căsătoriile între veri primari, iar pentru fiicele ei nu dorea aşa ceva.
De o frumuseţe strălucitoare, cu părul lung şi bălai, ochii de azur, Mariei i se aranjează căsătoria cu Ferdinand prin verişoara din ţara germană. Astfel, ca să se cunoască, ajung unul lângă altul la aceeaşi masă, la o petrecere de familie. Maria avea doar 17 ani. Și habar n-avea, în acel moment despre melodrama Ferdinand – Elena Văcărescu!
Căsătoria cu „Missy” nu a debutat foarte fericit. Elanul erotic al Prințului nu era prea cizelat și tânăra soție se simțea folosită. (Destul de neîndemânatic, de altminteri!) Nici chiar apariția copiilor nu a rezolvat criza conjugală, mai ales că au apărut și destule dubii asupra paternității unora dintre ei. Curând, chiar dacă au reușit să păstreze aparențele până la sfârșitul vieții și domniei, cei doi au început să-și vadă, fiecare, separat de propria viață sentimental. Respins după căsătorie de către Maria, Ferdinand şi-a îndreptat atenţia în altă parte. N-a avut niciodată intenţia să divorţeze (primise o lecţie sentimentală dură, ştia că este căsătorit cu tronul României), însă a iubit alte femei – Martha Bibescu, între acestea, dar nu numai.
Dacă, indubitabil, Regina a servit destinul național, nici Missy nu și-a neglijat viața personală, probabil cea mai complexă a unei suverane a României. Timidul și nehotărâtul ei soț Nando (Ferdinand) n-a știut cum să-i pună în valoare feminitatea debordantă și energia sentimentală de-a dreptul vulcanică, însă Missy nu s-a resemnat deloc, căutându-și împlinirea și în alte părți, cu ajutorul unor bărbați exponențiali tolerați de Rege, incapabil și, adesea, deloc interesat să gestioneze singur exuberanța erotică a purtătoarei coroanei. Cu o viziune romantică (uneori, chiar romanțioasă) asupra existenței unei femei la debutul veacului XX, Missy și-a ales partenerii sentimentali (dintre care unii au devenit și tații neconvenționali ai copiilor ei), între aceștia fiind Zizi Cantacuzino-Grănicerul, Marele Duce Boris al Rusiei, tânărul britanic William Waldorf Astor, colonelul canadian Joe „Josh” Boyle și, mai ales, Barbu Știrbey, părintele neoficial al Principesei Ileana și al Prințului Mircea. Barbu Știrbey a fost mai mult decât un amant, fiind, practic, bărbatul care i-a rămas necondiționat fidel întreaga viață, chiar și atunci când ea avea alte preferințe masculine.

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuNăscută să iubească: Maria – Cea mai frumoasă Regină a României ” din colecția „Regală”, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.


Fermecătorul „Prinț Alb” – Barbu Știrbey

Deşi căsătorit cu Nadejda Bibescu şi tată a patru fiice, Prinţul Ştirbey s-a îndrăgostit de „bruneta cu ochii albaştri, argintii, scânteietori, cu luciri de oţel” încă de la sosirea ei în România pentru căsătoria cu Regele Ferdinand. S-a amorezat teribil de frumoasa principesă venită din Anglia, fără să spere însă că va ajunge să aibă o relaţie cu Regina României. În 1913, la şase ani de la prima întâlnire cu Regina Maria, prinţul ajunge administratorul general al domeniilor Coroanei. Şarmul său englezesc şi eleganţa desăvârşită au cucerit-o pe regina captivă într-o căsnicie nefericită cu Regele Ferdinand. După primii şase ani de căsnicie cu Ferdinand, Regina recunoaştea în jurnal că nu mai aşteaptă nimic din partea soţului ei: „Nu-i dădea nimic în gând pentru a face să treacă plăcut timpul unei soţii atât de copilăroase. Noaptea nunţii a fost un eşec total. Răspundeam naiv iubirii lui, dar parcă simţeam tot timpul ceva deşert şi gol; mi se părea că tot aştept ceva ce nu venea…”.
Se spune că bărbatul extrem de rafinat, cult şi manierat îi aducea aminte Mariei de ţara natală. Ea a fost cea care i-a dat lui Ştirbey numele de „Prinţul Alb”. Între cei doi s-a născut o relaţie de amor de notorietate la care Ferdinand, care avea şi el aventurile lui, a închis mulţi ani ochii…

Multe alte povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuNăscută să iubească: Maria – Cea mai frumoasă Regină a României ” din colecția „Regală”, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply