|

AVERILE președinților americani – SURPRIZELE din TOP

Părinții Fondatori nu erau săraci deloc… Și nici unii dintre urmașii lor de mai târziu!

Când Huffington Post a realizat o scurtă trecere în revistă a averilor pe care le-au avut cei mai bogaţi preşedinţi americani, convertind valoarea proprietăților și activelor pe care aceștia le dețineau la cursul și valoarea de azi, surpriza a fost una destul de mare: Părinții Fondatori care au ajuns la suprema demnitate în stat nu erau săraci deloc, ba chiar dimpotrivă! Averile lor erau colosale și, cu excepția unui Donald Trump, președinții contemporani nici nu ar putea visa vreodată la asemenea bogății impresionante.

Astfel, primul preşedinte din istoria Statelor Unite ale Americii, legendarul George Washington, care a condus tânărul stat în perioada 1789-1797 (refuzând un al treilea mandat!), a avut o avere estimată de specialiştii de azi la 525 de milioane de dolari. Membrii familiei sale s-au numărat printre cei mai de succes speculatori imobiliari din Virginia. Liderul american a posedat cinci ferme şi 3.200 de hectare de teren agricol la Mount Vernon. Peste 300 de sclavi roboteau pe plantaţiile lui. Salariul său anual de 25.000 de dolari (adică, ajustat cu inflația de atunci până azi, ajungând la 640.000 de dolari actuali) reprezenta 2% din întregul buget american din 1789.

Cu o avere estimată la 212 milioane de dolari, Thomas Jefferson, cel care, practic, a redactat Declarația de Independență și, mai târziu, a fost ales al treilea preşedinte al SUA (1801-1809), deţinea 1.200 de hectare de teren agricol, pe care lucrau sute de sclavi, dar spre sfârşitul vieţii a întâmpinat mari dificultăți financiare, „aristocratul de la Monticello” reușind cu greu să-și păstreze stilul de viață luxos cu care se obișnuise, abia colecția sa de vinuri franțuzești și biblioteca sa fabuloasă mai dând seamă de bunăstarea de odinioară.

Toate poveștile despre averile locatarilor de la Casa Albă le găsiți în volumul Averile președinților americani, apărut la Editura Neverland, în colecția Președinții Americii, care mai cuprinde Marile secrete ale președinților americani, Iubirile președinților americani, Aventurile președinților americani,  Ciudățeniile președinților americani,  Războaiele reședinților americani, Pasiunile și hobby-urile președinților americani și Miau-miau la Casa Albă. Animalele de companie ale președinților americani.

James Madison a fost al patrulea preşedinte american (1809-1817), iar averea sa a fost estimată la 101 milioane de dolari. Cea mai mare parte a bogăției sale provenea de la plantația Montpelier din Virginia, de peste 1.600 de hectare.

James Monroe (1817-1825) a fost ultimul dintre Părinții Fondatori ai SUA care a devenit președinte al țării. Averea sa de circa 27 de milioane de dolari a provenit din activitatea sa de avocat și din veniturile aduse de plantația al cărei proprietar era.

John Quincy Adams (1825-1829), a fost un președinte controversat și nu a fost reales pentru un al doilea mandat. A moștenit cea mai mare parte a averii de 21 de milioane de dolari, dar a fost și un avocat de succes.

Ulterior, și al şaptelea preşedinte (1829-1837), Andrew Jackson, a reuşit să se apropie de aceste cifre, el devenind foarte înstărit în urma căsătoriei sale, averea sa fiind la un moment dat estimată la 119 milioane de dolari. El a deținut „numai” 430 de hectare de teren agricol, acesta fiind însă lucrat cât se poate de eficient de aproape 300 de sclavi. Jackson a deţinut proprietăţi în Nashville, Tennesse, iar reședința sa, Hermitage, a servit, peste mai bine de un secol, ca locație pentru câteva filme Disney.

Toate poveștile despre averile locatarilor de la Casa Albă le găsiți în volumul Averile președinților americani, apărut la Editura Neverland, în colecția Președinții Americii, care mai cuprinde Marile secrete ale președinților americani, Iubirile președinților americani, Aventurile președinților americani,  Ciudățeniile președinților americani,  Războaiele reședinților americaniPasiunile și hobby-urile președinților americani și Miau-miau la Casa Albă. Animalele de companie ale președinților americani.

Martin Van Buren (1837-1841) este cunoscut nu doar din cauza perciunilor legendari, ci și datorită carierei impresionante de avocat. Averea sa – 26 de milioane de dolari – includea mai multe proprietăți pe care le avea în New York.

John Tyler (1841-1845) a ajuns la Casa Albă după decesul președintelui William Henry Harrison, la numai 23 de zile după ce acesta preluase mandatul. Tyler a moștenit de la familia sa o mare plantație de tutun și s-a căsătorit cu fiica unui alt bogat proprietar de plantație. Într-un final, adunase echivalentul de azi a 51 de milioane de dolari.

Grover Cleveland (1885-1889, 1893-1897) a făcut o avere de 25 de milioane de dolari din investiții imobiliare și datorită carierei în avocatură.

Dintre locatarii de la Casa Albă din secolul XX, Theodore „Teddy” Roosevelt, preşedinte în perioada 1901-1909, s-a născut într-o familie extrem de bogată din New York și a moştenit proprietăți, depozite bancare și acțiuni în valoare de aproape 125 de milioane de dolari. Numai pământurile deţinute de el se întindeau din Dakota până în Long Island. Cu toate acestea, după ce și-a satisfăcut gustul pentru aventură și experiențe exotice (inclusiv în Africa, în 1909-1910, imediat după ce și-a încheiat cel de-al doilea mandat), el a reușit „performanța” de a pierde majoritatea banilor săi prin investirea lor în afaceri cu risc ridicat. Cele peste 40 de cărți pe care le-a scris de-a lungul anilor i-au adus însă o situație financiară înfloritoare, pe care, din nefericire, a compromis-o treptat. Theodore Roosevelt a primit 50.000 de dolari de la Scribner’s Magazine pentru o relatare a aventurilor sale africane din 1909. După aceea, a devenit editor-colaborator al revistei Outlook pentru 12.000 de dolari anual. Cel mai valoros bun al său a fost domeniul Sagamore Hill din Long Island, întins pe 95 de hectare.

Spre deosebire de mulți președinți ai SUA, Herbert Hoover (1929-1933) nu a moștenit nicio avere, el fiind orfan. A făcut însă bani buni – 60 de milioane de dolari – din industria minieră, fiind director al unei companii importante. Așa că, ulterior, a putut să-și doneze salariul prezidențial fără probleme. Totuși, priceperea lui în afaceri nu l-a ajutat să pună capăt Marii Depresiuni, sarcină care a revenit următorului președinte. Acesta a fost vărul lui Teddy Roosevelt și artizanul programului New Deal, Franklin Delano Roosevelt, cel care a stat cel mai mult în fruntea Executivului american (1933-1945), a moștenit o avere importantă de la familia sa și cea a soției sale, Eleanor, ajungând la peste 60 de milioane de dolari.

John Fitzgerald Kennedy (1961-1963) nu a dus-o nici el rău de loc, primind 10 milioane de dolari de la bogatul său părinte, fostul ambasador și potent om de afaceri Joseph Kennedy. Tatăl lui JFK și-a construit averea făcând afaceri în domeniul bancar, investind pe bursă, vânzând produse alcoolice (nu întotdeauna legal, în special în perioada Prohibiției) și producând filme la Hollywood.

Lyndon B. Johnson (1963-1969) era un mare proprietar de terenuri în Texas, evaluate la aproximativ 100 de milioane de dolari. Împreună cu soția sa au deținut un trust de radio și televiziune în Austin, fiind implicat și în afaceri cu vite de rasă și avioane private.

Afacerea Watergate a dus la demisia lui Richard Nixon (1969-1974), dar și la cărți și apariții televizate profitabile. De exemplu, vedeta de televiziune britanică David Frost a plătit 600.000 de dolari pentru o serie de interviuri cu singurul președinte american care a fost silit să renunțe la funcția sa (și la pista de popice de la Casa Albă), consolându-se apoi cu 15 milioane de dolari.

Ca și fiul său, devenit de asemenea președinte al Statelor Unite, George H.W. Bush (1989-1993) a lucrat în industria petrolieră înainte de a ajunge la Casa Albă, deține și însemnate proprietăți în Maine. Teoretic, averea sa era evaluată la 23 de milioane de dolari, dar neoficial se pare că era vorba de o sumă mult mai mare. Înainte de a intra în politică, George Bush Jr. a avut o profitabilă tangență cu „aurul negru” și a fost coproprietar al echipei de baseball Texas Rangers. Acum câștigă bani din cărți și din discursuri.

Actor de succes la Hollywood, Ronald Reagan (1981-1989) a jucat în peste 50 de filme de lung metraj înainte de a intra în politică. După ce și-a încheiat al doilea mandat de președinte, a câștigat bani frumoși – peste 13 milioane de dolari – din discursuri și cărți.

Chiar dacă a fost un avocat de succes înainte de a intra în politică, Bill Clinton (1993-2001) a făcut cu adevărat avere – 55 de milioane de dolari – abia după ce și-a încheiat cei opt ani de mandat la Casa Albă. Autobiografia sa, My Life („Viața mea”), s-a vândut în peste 2,2 milioane de exemplare. În plus, a câștigat sume considerabile din discursurile pe care le susține și acum, onorariul său pornind de la 100.000 de dolari.

În fine, Donald Trump (2017-2021) face parte din topul antreprenorilor americani, cu lanțuri de hoteluri și investiții imobiliare în întreaga lume, terenuri de golf incredibile pe care s-au organizat competiții majore și  reședințe fastuoase (precum faimosul domeniu Mar-a-Lago din Florida), totalul averii sale depășind, se pare, după ultima estimare, 2,9 miliarde de dolari.

Desigur, nu toți cei care au ajuns să ocupe Biroul Oval s-au scăldat în bogăție, unii dintre ei ducând existențe destul de modeste, inclusiv al doilea președinte, renumitul avocat John Adams (1797-1801), care multă vreme, în tinerețe, și-a permis doar luxul de a poseda o bibliotecă frumoasă. După căsătoria cu Abigail, finanțele sale au înflorit, totuși, până la 19 milioane de dolari.

În secolul XX, Președinția a devenit îngrozitor de scumpă. Franklin Delano Roosevelt, un om care se baza oricum pe resursele proprii, a descoperit nu numai că nu poate economisi nimic din salariul său, ci că îl costa 175.000 de dolari anual din propriul buzunar ca să-și mențină la Casa Albă standardul de viață cu care fusese obișnuit înainte vreme. Însă pentru alți lideri politici care au dobândit mandatul prezidențial, povara aceasta  a cântărit și mai mult. Harry Truman a fost unul dintre aceștia. A venit la Casa Albă cu o istorie de dezastre financiare în spate. Chiar înainte de Primul Război Mondial, el împrumutase banii dintr-o moștenire viitoare pentru a investi în minele de zinc și în câmpurile de petrol din Vest. Nu numai că nu a câștigat nimic din asta dar a pierdut și toți banii. Apoi, a urmat celebrul său parteneriat în afacerea cu mercerie cu fostul său prieten din armată, sergentul Eddie Jacobson. După un prim an de aparent succes antreprenorial, deflația le-a distrus firma. Truman și-a pierdut investiția inițială de 15.000 de dolari și alți 15.000 de dolari pe care, la disperare, îi adusese de acasă, încercând să salveze afacerea oricum eșuată. În 1934, când era senator al Statelor Unite, încă avea o datorie de 9.000 de dolari, refuzând să accepte falimentul. Fiind unul dintre senatorii mai puțin înstăriți, Truman a putut întotdeauna căpăta un împrumut la o bancă din Washington și, apoi, fără rușine, și-a adăugat soția pe propriul stat de plată pentru 4.500 de dolari pe an. Era atât de sărac încât se spune că trebuia să curețe cu atenție lamele de ras, ca să le poată folosi de cât mai multe ori. L-a întristat profund faptul că nu a putut să-și ajute mama când, în 1940, aceasta și-a pierdut casa din cauza unei executări silite. Abia salariul de vicepreședinte al lui Truman l-a făcut constant solvabil pentru prima dată după mulți ani. A putut chiar să-și cumpere o casă cu paisprezece camere. A deveni președinte însă asta nu l-a îmbogățit imediat. În primul an, el s-a trezit cheltuind 72.000 de dolari din salariul prezidențial de 75.000 de dolari. Încă o dată, Truman a trebuit să fie atent la cheltuielile sale. Abia după ce salariul președintelui a fost ridicat la 100.000 de dolari în 1949 și alocația pentru cheltuieli a crescut de la 40.000 la 90.000 de dolari, el a fost capabil să pună deoparte ceva.

Un caz aparte l-a constituit un politician care a fost destul de aproape să ajungă foarte sus în topul președinților americani foarte bogați. Primul mormon din istorie ajuns în această poziție, candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2012 era (…și încă este!), fără îndoială, un om foarte bogat. Însă el putea deveni și unul dintre cei mai avuți ocupanți ai  Biroului Oval, dacă ar fi reușit să obțină mai multe voturi decât contracandidatul democrat, președintele în funcție Barack Obama. Mitt Romney a precizat că averea sa este cuprinsă între 190 și 250 de milioane de dolari, în dosarul pe care echipa de campanie l-a transmis Comisiei Federale Electorale (FEC). Cu toate acestea, experții financiari bine informați erau de părere că valoarea averii sale se situa la limita superioară anunțată, după cum relata și The Telegraph. Pe lângă activele proprii, familia lui mai deținea încă 100 de milioane într-un fond destinat celor cinci copii. Numai în anul 2010, candidatul plătise statului taxe de 3 milioane de dolari. Pentru a nu da naștere vreunei speculații, Romney și-a vândut mare parte din investițiile făcute în alte țări în ultimul an de dinaintea campaniei propriu-zise, inclusiv niște companii profitabile dar controversate pe care le deținea în China și care făceau afaceri cu Iranul. Candidatul la presedinție deținea acțiuni și la Walmart De Mexico, care se afla în centrul unui scandal de corupție în perioada premergătoare anunțării candidaturii sale. Romney a încercat să se delimiteze de astfel de  companii, ale căror acțiuni ar fi putut influența în mod negativ votul americanilor. De numele lui Romney au fost legate și mari companii precum Procter & Gamble, Aflac, American Express, Apple, ExxonMobil, Google și JPMorgan Chase, la toate acestea el fiind acționar.

Obama nu poseda astfel de investiții dar l-a înfrânt, obținând 332 de voturi în Colegiul Electoral (față de cele 206 ale lui Romney) și 51% din totalul voturilor exprimate în scrutinul popular…

Toate poveștile despre averile locatarilor de la Casa Albă le găsiți în volumul Averile președinților americani, apărut la Editura Neverland, în colecția Președinții Americii, care mai cuprinde Marile secrete ale președinților americani, Iubirile președinților americani, Aventurile președinților americani,  Ciudățeniile președinților americani,  Războaiele reședinților americaniPasiunile și hobby-urile președinților americani și Miau-miau la Casa Albă. Animalele de companie ale președinților americani.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply