|

MARIN MORARU, o iubire ca in filme

Cu ani în urmă, mă aflam în concediu, vara, în Antalya. Într-o zi, pe holul hotelului, am dat nas în nas cu marele actor Marin Moraru și soția lui, Doamna Lucia. Îi cunoscusem la o masă, la o lansare de audiobook culinar a Dragăi Olteanu-Matei (http://www.bucatarescu.ro/2022/01/draga-olteanu-si-povestea-placintei-cu-branza-cu-purici/), când le fusesem prezentat de Doamna Gabriela, soția lui Gheorghe Dinică (cu care făcusem un interviu cu câteva luni înainte). Ce m-a impresionat, însă, atunci, în Turcia a fost că soții Moraru (care cred că se apropiau de vârsta de 70 de ani) se țineau tandru de mână…

Aveam să aflu apoi că mariajul lor a durat peste o jumătate de secol, iar povestea lor începuse când Doamna Lucia era elevă de liceu (!). Și a rămas singura femeie din viața genialului actor! Iar de căsătorit s-au căsătorit, Lucia fiind încă elevă, într-o zi rară… pe un 29 februarie!

Au avut o căsnicie de 52 de ani, însă nu au vorbit de prea multe ori despre viața de familie. Actorul era de părere că „dacă ieși în vitrine, ești călcat în picioare”. Despre Marin Moraru, Lucia spunea că a avut un suflet de copil. „Dacă am trăit atâția ani împreună, să știți că nu i-am trăit dintr-un anumit motiv, pentru că actorii până în zilele noastre nu au câștigat mare lucru”, spunea la un moment dat Lucia Popescu-Moraru. Soţia celui alintat de prieteni „Marinuș” Moraru a mărturisit că nu a fost uşor să fie soţia unui bărbat îndrăgostit de meseria lui. „Când stai lângă un actor foarte mare, trebuie să accepţi unele provocări pe care ţi le dă aceasta calitate de soţie a unei personalităţi. Pentru că actorii au şi ei trăirile lor în perioada de realizare a unui rol sunt mai nervoşi, au angoase, dar înţelegerea contează foarte mult. Noi nu am avut probleme majore în căsnicia noastră, ne-am căsătorit foarte tineri, eu eram încă la liceu”, povestea Lucia Moraru într-un interviu mai vechi.

Lucia Moraru a lucrat pentru mulți ani ca realizator și redactor muzical la Radio România Actualități. Marin Moraru nu a avut copii, dar alături de soție a călătorit mult, era adesea pe litoral la Costineşti, care îi amintea de tinereţe, unde a construit o casă mare. N-au avut copii, dar s-au înconjurat de alte suflete calde, de exemplu amândoi iubeau pisicile. (https://retetesivedete.ro/)

Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie 1937 în București și s-a stins din viață la 21 august 2016, la București (Spitalul Elias). A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în anul 1961, la clasa profesor Dina Cocea, având ca examen de diplomă rolul Agamiță Dandanache din piesa„ O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. După absolvirea facultății, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964) din Piatra Neamț, apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (1968-1971) și la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” (1971-1974). După o perioadă în care a predat în calitate de conferențiar universitar la I.A.T.C. București (1974-1980), s-a reîntors în anul 1980 la Teatrul Național „I.L. Caragiale”. Din anul 2002 a fost societar de onoare al Teatrului Național din București. În 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) cu ocazia aniversării instituției. În 2009, a primit distincția pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo.

În 2013, la lansarea cărții autobiografice a actorului, criticul literar Alex Ştefănescu l-a asemănat pe Marin Moraru unui.. .dictator. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu că Marin Moraru a făcut actorie şi nu a scris cărţi de la început, fiindcă ne-ar fi făcut o concurenţă zdrobitoare. Dacă ştiam că are atâta talent literar, îl includeam în istoria literaturii române contemporane. Marin Moraru este un dictator în sensul că şi-a dictat cartea. Bine ar fi ca toţi dictatorii să procedeze aşa, să fie dictatori doar pentru că dictează cărţi. Este o carte plină de farmec, caleidoscopică, este şi un jurnal filosofic, şi un jurnal autobiografic, este şi un spectacol de inteligenţă, de o mare imobilitate intelectuală. Marin Moraru îşi completează imaginea admirabilă cu aceste texte.  De-o viaţă întreagă l-am aplaudat pe Marin Moraru ca actor, acum îl aplaud şi-n calitatea lui de scriitor.“   Marin Moraru, rugat să vorbească despre cartea sa a spus că este la fel de greu ca şi cum un pictor şi-ar explica un tablou. „Singurul lucru pe care pot să-l spun e ca în paginile acestei cărţi se află sufletul meu. Şi când v-am spus că amintirile noastre sunt cele mai scumpe lucruri din lume şi că ne definesc, eul meu se defineşte prin tot ceea ce simt, ce am petrecut, ce sunt. Cam asta e tot ce pot să vă spun. Restul e la dispoziţia dumneavoastră“, a încheiat, emoţionat actorul.    „Dintre toţi actorii din Ţara Românească, Marin Moraru este omul care a citit cel mai mult. În fiecare pauză, la repetiţii, toţi mergeam să fumăm o ţigară, să jucăm un joc de cărţi, dar el mereu era cu cartea după el. Aşa se şi explică nevoia lui de a mărturisi ce a parcurs în viaţa lui neteatrală, şi anume în viaţa lui de mare pasionat de literatură“, a punctat actorul Mircea Albulescu. (www.adevarul.ro)

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply