Home » Dictionar Gourmet You are browsing entries filed in “Dictionar Gourmet”

Meniurile romanilor rafinati in epoca interbelica – la masa cu Familia Regala

Meniurile romanilor rafinati in epoca interbelica – la masa cu Familia Regala

KERA CALIȚA de la Locanta Jariștea ne povestește că în epoca, poate, cea mai frumoasă a țării, cea a României Mari (1918-1939), s-a mâncat frumos la noi, ba chiar cu subțirime boerească și rafinament regal. Fie că era vorba de un dejun frugal cu delicatese luate din galantarele băcăniei de lux a lui Dragomir Niculescu, [...]

October 20th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

GOGOSELE cu cascaval dupa o reteta gasita in podul casei de KERA CALITA

GOGOSELE cu cascaval dupa o reteta gasita in podul casei de KERA CALITA

KERA CALIȚA de la Locanta Jariștea își amintește cu nostalgie cum se făceau, la 1980, gogoșele cu cașcaval după „rețeta mătușii Sanda de pe strada Dionisie Lupu”. Aluatul se făcea din lapte pus la fiert cu unt, incorporându-se apoi făina… Citiți REȚETA COMPLETĂ aici: gogoșele cu cașcaval

October 19th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

ZACUSCA de vinete – RETETA traditionala de la KERA CALITA

ZACUSCA de vinete – RETETA traditionala de la KERA CALITA

„Firește, nimic nu e perfect pe lume. Iată de ce întâlnim la fiecare pas prăpastia între o mâncare gustoasă și un sfat medical salvator. Concluzia ar trebui să fie dezolantă: «Nu trăește bine decât cine mănâncă rău». Dar…să nu ne descurajăm. Principiul « alimentațiune naturale » a pus podișcă peste prăpastie, a dat liniște îngrijoraților [...]

October 17th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

PASTETA cu tocatura din pasare si jambon – RETETA veche de la KERA CALITA

PASTETA cu tocatura din pasare si jambon – RETETA veche de la KERA CALITA

Filoloaga Violeta Teodorescu i-a daruit dumneaei KERA CALIȚA de la Locanta Jariștea un teanc de rețete scrise de mama ei, după care gătea cu atâta râvnă, silință și îndestulare de-acum 40-50 de ani… Pate-ul acesta este de o bunătate și o finețe ce nu s-au mai văzut: „Aluatul se face din 500 gr făină curată, [...]

October 16th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

O MASA de duminica de pe la 1960 cu RETETELE Kerei Calita insotite de 15 FOTO

O MASA de duminica de pe la 1960 cu RETETELE Kerei Calita insotite de 15 FOTO

Tata-Mare, Nicolaev, era un gurmand și un gourmet, făcea o adevărată sărbătoare din prânzurile de duminică. Săptămânal, era invitată toată familia ( numeroasă de altfel, unchi, mătuși, veri, nepoți, cumetri, fini, nași) și, din primăvară până în toamnă, se mânca în curte sub un nuc uriaș ce ținea răcoare și umbră, dorită de noi toți. [...]

October 15th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

RULOU de COCOS ca pe vremea Elinei Cantacuzino, refăcut de KERA CALITA

RULOU de COCOS ca pe vremea Elinei Cantacuzino, refăcut de KERA CALITA

O rețetă de pe vremea Elinei Cantacuzino, refăcut de KERA CALIȚA la Locanta Jariștea după aproape patru veacuri: „Marea postelnicească, Elina Cantacuzino, fiica domnitorului Radu Şerban, soţia marelui postelnic Constantin Cantacuzino, rămasă văduvă, s-a retras la moşia baştinei sale – Mărginenii. Aici din plictis sau poate în amintirea chilomanurilor, postelniceasca Elina, s-a apucat să scrie [...]

October 13th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

O MASA BOIEREASCA, in miez de toamna, la Locanta JARISTEA si 12 FOTO savuroase cu preparate de demult

O MASA BOIEREASCA, in miez de toamna, la Locanta JARISTEA si 12 FOTO savuroase cu preparate de demult

KERA CALITA m-a invitat, ieri, la amiază la o dichisită masă boierească ținută la locanta dumneaei, JARISTEA. Prilejul era lansarea unei cărți despre mâncarea ca personaj încinematografia românească recentă, scrisă de Mircea Valeriu Deaca, evenimentul fiind în organizarea conului George Butunoiu, faimos pentru al său www.restocracy.ro. M-am regăsit la masa întinsă de Jupâneasa Calița împreună [...]

October 12th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

PLACINTA PISCATOARE a lui Antim Ivireanul redata noua de KERA CALITA

PLACINTA PISCATOARE a lui Antim Ivireanul redata noua de KERA CALITA

Jupâneasa KERA CALITA de la Locanta Jariștea ne redă rețeta de PLACINTĂ PIȘCĂTOARE de pe vremea Mitropolitului Antim: „Preafericirea-sa Antim Ivireanul a lăsat cu legătoare de nesmintire veșnică, la ctitoria sa Mânăstirea Antim ca de patru ori pe an egumenul așezământului să se ostenească cu plocon în deal la preasfânta Mitropolie și ploconul era: o [...]

October 11th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

RULADA manastireasca din pateu de FICAT – reteta din cuhnia de la MITROPOLIE în versiunea KERA CALITA

RULADA manastireasca din pateu de FICAT – reteta din cuhnia de la MITROPOLIE în versiunea KERA CALITA

O savuroasă rețetă mânăstirească din cuhnia de la Mitropolie – în versiunea KEREI CALIȚA de la Locanta Jariștea: „Mitropolia își săvârșea slujbele și pomenirile intinerat, când la Radu Vodă la mânăstire, când la biserică la Sfântul Gheorghe Vechi. Piatra de temelie a bisericii patriarhiei, a fost pusă de Constantin Vodă Cârnul, zidirea continuată de Mihnea [...]

October 10th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

PERISOARE de CARTOFI cu smantana ca la 1812, in maniera KERA CALITA

PERISOARE de CARTOFI cu smantana ca la 1812, in maniera KERA CALITA

La 1812, Bucureștii se închinau unui nou voievod, după cum ne povestește KERA CALIȚA de la Locanta Jariștea:„Caragea-Vodă a purces în țară la domnie după obicei și a intrat în oraș de Sfântul Spiridon, a coborât încet cu ighemonicon pe podul Beilicului, și în sunetele clopotelor întregului oraș s-a închinat la Sfântul Spiridon cel Nou; [...]

October 9th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

SIMONA HALEP: placeri vinovate/ RETETA de Prajitura cu ceapa caramelizata si ciocolata

SIMONA HALEP: placeri vinovate/ RETETA de Prajitura cu ceapa caramelizata si ciocolata

SIMONA HALEP are o mare placere vinovata; ciocolata! Dar….ciocolata nu a fost dulce de la bun inceput. Se pare ca primii care au folosit-o, mayasii, nici nu puneau mare pret pe ea ca pe un desert de lux, folosind-o ca bautura sacra, in cadrul unor ritualuri initiatice. Cand marii preoti s-au mai relaxat, reamintindu-si de [...]

October 7th, 2017 | Posted in 1001 POFTE, BLOG Boerescu, Choco-Delir, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet | Read More »

CIORBA de post din FASOLE alba uscata facuta de KERA CALITA, ca pe vremea PASEI din Rusciuc

CIORBA de post din FASOLE alba uscata facuta de KERA CALITA, ca pe vremea PASEI din Rusciuc

Otomani sau ghiauri, cu toții iubeau fasolea și o foloseau în felurite mâncăruri simple dar nemaipomenit de gustoase, după cum ne asigură dumneaei, KERA CALITA de la Locanta JARIȘTEA: „Într-o frumoasă dimineață, Măritul Pașă de Rusciuc avut-a o idee ingenioasă. Luminata împărăție europeană să-și găzduiască toți dovediții calpurani și pezevenghi (hoți și tâlhari) și să-i [...]

October 4th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »