Home » Retete Vechi You are browsing entries filed in “Retete Vechi”

ZACUSCA de vinete – RETETA traditionala de la KERA CALITA

ZACUSCA de vinete – RETETA traditionala de la KERA CALITA

„Firește, nimic nu e perfect pe lume. Iată de ce întâlnim la fiecare pas prăpastia între o mâncare gustoasă și un sfat medical salvator. Concluzia ar trebui să fie dezolantă: «Nu trăește bine decât cine mănâncă rău». Dar…să nu ne descurajăm. Principiul « alimentațiune naturale » a pus podișcă peste prăpastie, a dat liniște îngrijoraților [...]

October 17th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

VIDEO-Reteta: Cum faci GEM de PRUNE singur acasa/ BONUS: 30 foto inspirationale de sezon

VIDEO-Reteta: Cum faci GEM de PRUNE singur acasa/ BONUS: 30 foto inspirationale de sezon

VIDEO-Reteta: Cum faci GEM de PRUNE singur acasa BONUS: 30 foto inspirationale de sezon Intre mancare sanatoasa si snack-urile de la fast-food fetele frumoase se decid cam greu. De aceea,vrem sa le ajutam si le oferim cartea ALFABETUL MANCARII SANATOASE din colectia Bucatarescu a Editurii Integral, disponibila la pretul promotional de 17 lei AICI: www.eintegral.ro. [...]

October 17th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Retete Vechi, VIDEO | Read More »

PASTETA cu tocatura din pasare si jambon – RETETA veche de la KERA CALITA

PASTETA cu tocatura din pasare si jambon – RETETA veche de la KERA CALITA

Filoloaga Violeta Teodorescu i-a daruit dumneaei KERA CALIȚA de la Locanta Jariștea un teanc de rețete scrise de mama ei, după care gătea cu atâta râvnă, silință și îndestulare de-acum 40-50 de ani… Pate-ul acesta este de o bunătate și o finețe ce nu s-au mai văzut: „Aluatul se face din 500 gr făină curată, [...]

October 16th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

O MASA de duminica de pe la 1960 cu RETETELE Kerei Calita insotite de 15 FOTO

O MASA de duminica de pe la 1960 cu RETETELE Kerei Calita insotite de 15 FOTO

Tata-Mare, Nicolaev, era un gurmand și un gourmet, făcea o adevărată sărbătoare din prânzurile de duminică. Săptămânal, era invitată toată familia ( numeroasă de altfel, unchi, mătuși, veri, nepoți, cumetri, fini, nași) și, din primăvară până în toamnă, se mânca în curte sub un nuc uriaș ce ținea răcoare și umbră, dorită de noi toți. [...]

October 15th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

RULOU de COCOS ca pe vremea Elinei Cantacuzino, refăcut de KERA CALITA

RULOU de COCOS ca pe vremea Elinei Cantacuzino, refăcut de KERA CALITA

O rețetă de pe vremea Elinei Cantacuzino, refăcut de KERA CALIȚA la Locanta Jariștea după aproape patru veacuri: „Marea postelnicească, Elina Cantacuzino, fiica domnitorului Radu Şerban, soţia marelui postelnic Constantin Cantacuzino, rămasă văduvă, s-a retras la moşia baştinei sale – Mărginenii. Aici din plictis sau poate în amintirea chilomanurilor, postelniceasca Elina, s-a apucat să scrie [...]

October 13th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

O MASA BOIEREASCA, in miez de toamna, la Locanta JARISTEA si 12 FOTO savuroase cu preparate de demult

O MASA BOIEREASCA, in miez de toamna, la Locanta JARISTEA si 12 FOTO savuroase cu preparate de demult

KERA CALITA m-a invitat, ieri, la amiază la o dichisită masă boierească ținută la locanta dumneaei, JARISTEA. Prilejul era lansarea unei cărți despre mâncarea ca personaj încinematografia românească recentă, scrisă de Mircea Valeriu Deaca, evenimentul fiind în organizarea conului George Butunoiu, faimos pentru al său www.restocracy.ro. M-am regăsit la masa întinsă de Jupâneasa Calița împreună [...]

October 12th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

PLACINTA PISCATOARE a lui Antim Ivireanul redata noua de KERA CALITA

PLACINTA PISCATOARE a lui Antim Ivireanul redata noua de KERA CALITA

Jupâneasa KERA CALITA de la Locanta Jariștea ne redă rețeta de PLACINTĂ PIȘCĂTOARE de pe vremea Mitropolitului Antim: „Preafericirea-sa Antim Ivireanul a lăsat cu legătoare de nesmintire veșnică, la ctitoria sa Mânăstirea Antim ca de patru ori pe an egumenul așezământului să se ostenească cu plocon în deal la preasfânta Mitropolie și ploconul era: o [...]

October 11th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

RULADA manastireasca din pateu de FICAT – reteta din cuhnia de la MITROPOLIE în versiunea KERA CALITA

RULADA manastireasca din pateu de FICAT – reteta din cuhnia de la MITROPOLIE în versiunea KERA CALITA

O savuroasă rețetă mânăstirească din cuhnia de la Mitropolie – în versiunea KEREI CALIȚA de la Locanta Jariștea: „Mitropolia își săvârșea slujbele și pomenirile intinerat, când la Radu Vodă la mânăstire, când la biserică la Sfântul Gheorghe Vechi. Piatra de temelie a bisericii patriarhiei, a fost pusă de Constantin Vodă Cârnul, zidirea continuată de Mihnea [...]

October 10th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

PERISOARE de CARTOFI cu smantana ca la 1812, in maniera KERA CALITA

PERISOARE de CARTOFI cu smantana ca la 1812, in maniera KERA CALITA

La 1812, Bucureștii se închinau unui nou voievod, după cum ne povestește KERA CALIȚA de la Locanta Jariștea:„Caragea-Vodă a purces în țară la domnie după obicei și a intrat în oraș de Sfântul Spiridon, a coborât încet cu ighemonicon pe podul Beilicului, și în sunetele clopotelor întregului oraș s-a închinat la Sfântul Spiridon cel Nou; [...]

October 9th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

CIORBA de post din FASOLE alba uscata facuta de KERA CALITA, ca pe vremea PASEI din Rusciuc

CIORBA de post din FASOLE alba uscata facuta de KERA CALITA, ca pe vremea PASEI din Rusciuc

Otomani sau ghiauri, cu toții iubeau fasolea și o foloseau în felurite mâncăruri simple dar nemaipomenit de gustoase, după cum ne asigură dumneaei, KERA CALITA de la Locanta JARIȘTEA: „Într-o frumoasă dimineață, Măritul Pașă de Rusciuc avut-a o idee ingenioasă. Luminata împărăție europeană să-și găzduiască toți dovediții calpurani și pezevenghi (hoți și tâlhari) și să-i [...]

October 4th, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

PLACINTA cu SMANTANA ca pe vremea lui Mihai-Voda repovestita de KERA CALITA

PLACINTA cu SMANTANA ca pe vremea lui Mihai-Voda repovestita de KERA CALITA

Împăratul Rudolf se visa alchimist, însă Domnița Florica, fiica lui Mihai-Voievod Viteazul, l-a cucerit cu tainica alchimie din bucătărie. Iată rețeta magică, repovestită de KERA CALIȚA de la Locanta Jariștea: „Să poți visa a face aur, aur bun din cel roșu, a fost intotdeauna o prerogativă imperială, dar mai cu osebire dedat fermecătoarei năluciri s-a [...]

October 3rd, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

TURNEDO ROSSINI facut la Bucuresti in veacul XIX si povestit de KERA CALITA

TURNEDO ROSSINI facut la Bucuresti in veacul XIX si povestit de KERA CALITA

Pe vremuri, marii tenori italieni cutreierau Valahia și erau intampinati cu mancaruri rafinate la care nu s-ar fi asteptat niciodata. KERA CALITA de la Locanta Jaristea ne povesteste o astfel de intamplare, dublata de o reteta pe masura. „După libații cu Asti Spumanti la dejun, salonul de muzică, molcomit în penumbra luminoasă a verii, s-a [...]

October 2nd, 2017 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi, Retetele Lumii | Read More »