Home » Retete Vechi You are browsing entries filed in “Retete Vechi”

Tezaur gastronomic: SALATA de ICRE de crap ca pe vremea lui Antim Ivireanul

Tezaur gastronomic: SALATA de ICRE de crap ca pe vremea lui Antim Ivireanul

Preafericirea Sa Antim Ivireanu, a lăsat cu legătoare de nesmintire veşnică, la ctitoria Sa Mânăstirea Antim, ca, de patru ori pe an egumenul aşezământului să se ducă cu plocon în deal, la preasfânta Mitropolie. Şi ploconul – ne spune Kera Calița ot Jariștea Locantă – era o oca de cafea şi o oca de zahăr, [...]

January 16th, 2019 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, NEWS, Retete Vechi | Read More »

PRAJITURICILE pentru CEAI, un TABIET de altadata

PRAJITURICILE pentru CEAI, un TABIET de altadata

„În după-amiezele orașului dâmbovițean, era un tabiet, de nestrămutat, al caselor cu blazon când doamnele se întâlneau la ceai și-și picurau în suflet învăluind trebile gospodărești ale orașului: întocmeau planuri pentru zidirea unei școli a fetelor fără zestre, a unui azil de bătrâni, un orfelinat, înfăptuiau lista invitaților pentru baluri de binefacere (numite la vremea [...]

January 15th, 2019 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi, Retetele Lumii | Read More »

BUFET RECE ca acum 100 de ani – Galerie FOTO

BUFET RECE ca acum 100 de ani – Galerie FOTO

BUFET RECE ca acum 100 de ani – iată-l în versiunea de la KERA CALIȚA de la Locanta Jariștea: „Dacă vă gândiți să faceți o soirea dansantă cu bufet rece, în cinstea unei aniversări, sărbători sau revederea unor vechi prieteni, așa cum zicea și înțeleptul Brillat- Savarin: „ A invita pe cineva înseamnă să ne [...]

January 14th, 2019 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi | Read More »

MESELE savuroase ale negustorilor si ale clasei de mijloc din VECHIUL BUCURESTI…Galerie FOTO gustoase de EPOCA

MESELE savuroase ale negustorilor si ale clasei de mijloc din VECHIUL BUCURESTI…Galerie FOTO gustoase de EPOCA

Mesele savuroase ale negustorilor români și ale clasei de mijloc din vechiul București… Iată-le în versiunea de la KERA CALIȚA de la Locanta Jariștea: „În vechiul București, negustorii, oamenii cu carte (care erau, avocați, arhitecți, profesori, scriitori și funcționarii) alcătuiau o puternică clasă de mijloc, ce reprezenta, de fapt, motorul societății românești din prima jumătate [...]

January 13th, 2019 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, NEWS, Retete Vechi | Read More »

POMANA PORCULUI si alte secrete ale bucatariei de CRACIUN/ Cateva RETETE SAVUROASE

POMANA PORCULUI si alte secrete ale bucatariei de CRACIUN/ Cateva RETETE SAVUROASE

Praznicul Nașterii Domnului Marea sărbătoare a Nașterii Domnului este prăznuită nu doar în lăcașurile sfinte, ci și în cuhniile însuflețite de focul nestins al cuptorului! Rețetele românești de odinioară dar și cele din lumea largă fac deliciul oricărei mese care se respectă! Ritualul aproape păgân al tăierii porcului este dublat de o veritabilă simfonie culinară, [...]

December 22nd, 2018 | Posted in BLOG Boerescu, NEWS, Retete Vechi, Retete de Vin | Read More »

Reteta clasica a BORSULUI DE LEGUME

Reteta clasica a BORSULUI DE LEGUME

Acru, gustos… și sănătos! Ați avut vreodată senzația – nefiind în țară – că va e dor de mâncarea tradițional românească? Multora dintre noi, după ce suntem plecați o perioadă mai îndelungată din România, ni se face un dor teribil de anumite preparate specifice țării noastre. Unul dintre acestea este ciorba. De ce? Pentru că [...]

December 14th, 2018 | Posted in DE-ALE GURII, Retete Vechi | Read More »

Reteta de COZONAC cu 50 de oua a bunicii lui PASTOREL

Reteta de COZONAC cu 50 de oua a bunicii lui PASTOREL

COZONACII BUNICII LUI PĂSTOREL Ingrediente: 50 ouă 3-4 (maximum) kilograme făină extra 1 pahar mare (de apă) cu rom alb 1 baton vanilie 1 Iitru lapte 1/2 pachet de drojdie 3-4 linguriţe rase de sare 3-4 păhăruţe de vin cu unt topit şi cald 1 păhăruţ untdelemn fin 1,2 kilograme zahăr tos Mod de preparare: [...]

December 5th, 2018 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, NEWS, Retete Scriitori, Retete Vechi, Retete de Vin, VINURI & CO | Read More »

Colectia de RETETE MANASTIRESTI – 134 de retete de POST si de DULCE

Colectia de RETETE MANASTIRESTI – 134 de retete de POST si de DULCE

Mesele din trapeza unei mânăstiri – semn al bogăției vieții sufletești Cele mai bune rețete de post – dar nu numai! și de frupt! – sunt cele gătite de măicuțe și călugări, monahii având o înzestrare anume pentru gastronomie, pe care o practică folosind ingrediente de demult, asupra cărora se pogoară Harul. Este incredibil ce [...]

December 2nd, 2018 | Posted in DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Retete Vechi, Retete de Vin, VINURI & CO | Read More »

Cartea bucatelor de POST …cu 60 FOTO provocatoare

Cartea bucatelor de POST …cu 60 FOTO provocatoare

Gustul renunțării iluminate – savoare fără „frupt” …Postul nu înseamnă abandonul rețetelor savuroase, ci dimpotrivă! Pe urmele bucătăriei monahale și explorând tainele bucătăriei țărănești tradiționale, reinterpretate în limbaj culinar modern, rețetele de Post se transformă în adevărate provocări pentru cei pasionați de oale, cratițe și tigăi! Fără a renunța în vreun fel la plăcerile gustului, [...]

November 21st, 2018 | Posted in 1001 POFTE, DE-ALE GURII, NEWS, Recomand: VGS (Vazut-Gustat-Savurat), Retete Vechi | Read More »

Cartea bucatelor de POST reeditata!

Cartea bucatelor de POST reeditata!

Gustul renunțării iluminate – savoare fără „frupt” …Postul nu înseamnă abandonul rețetelor savuroase, ci dimpotrivă! Pe urmele bucătăriei monahale și explorând tainele bucătăriei țărănești tradiționale, reinterpretate în limbaj culinar modern, rețetele de Post se transformă în adevărate provocări pentru cei pasionați de oale, cratițe și tigăi! Fără a renunța în vreun fel la plăcerile gustului, [...]

November 20th, 2018 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, Mancare Sanatoasa, NEWS, Retete Vechi, Retetele Lumii, VINURI & CO | Read More »

Bunatatile din PESTE ale KEREI CALITA – Retete de altadata: CRAP auriu si SALAU umplut

Bunatatile din PESTE ale KEREI CALITA – Retete de altadata: CRAP auriu si SALAU umplut

La JARIȘTEA Locantă, KERA CALIȚA cultivă cu o frumoasă îndărătnicie obiceiurile culinare de altădată, aducând slavă unor gusturi demult uitate. Scoborâtoare dintr-o veche familie călărășeană, de pe malul Borcei, care a avut privilegiul locuirii în veacuri într-o zonă dăruită de Atoateziditorul cu atâtea iazuri îmbelșugate și heleștee procopsite, lângă Dunărea atât de bogată în binecuvântate [...]

November 19th, 2018 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Dictionar Gourmet, NEWS, Retete Scriitori, Retete Vechi | Read More »

VIDEO-Reteta: Preacinstita FASOLE de vineri si preaiscusitele pastratoare ale traditiei culinare in 30 FOTO inspirationale

VIDEO-Reteta: Preacinstita FASOLE de vineri si preaiscusitele pastratoare ale traditiei culinare in 30 FOTO inspirationale

“-Coana Leano, ai fiert fasolea? intreba taica popa cand venea vinerea cu busuiocul…” VIDEO-Reteta: Preacinstita FASOLE de vineri …iar daca mai scapam cate-o bucatica de sunca sau costita in ea, al nostru sa fie pacatul in sfanta zi de post! Reţete vegetariene cu „gust” de carne 111 Rețete și soluții practice în bucătărie selectate și [...]

November 9th, 2018 | Posted in BLOG Boerescu, DE-ALE GURII, Retete Vechi, UMOR, VIDEO | Read More »