|

CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – Grupa G

Coasta de Fildes – Banane prajite cu ghimbir (Aloko)

Ingrediente: 10 banane plantain, ghimbir, ulei de arahide, sare.

Preparare: Bucatica de radacina de ghimbir se curata de coaja si se razuieste cat mai subtire, rezultand mici foite transparente. Bananele se curata si se taie in bucati mari, care vor fi… sarate si ornate cu foitele de ghimbir. Apoi, bananele se rumenesc pe ambele parti in tigaia cu ulei incins, dupa care sunt puse la racit invelite in hartie absorbanta.

Poveste: Bananele plantain sunt verzi, tari si consistente, fiind  folosite pentru gatit, spre deosebire de bananele galbene, ceva mai mici si mai moi, cu continut sporit de zahar, care sunt folosite in deserturile cu fructe.

Bauturi recomandate: Vinul african de banane, rezultat din fermentarea bananelor fierte cu zahar, stafide si suc de lamaie, optional amestecate cu ghimbir, cuisoare sau scortisoara, se impune pe calea etnografiei culinare.

Brazilia – Chiftelute de peste (Bolinhos de bacalhau)

Ingrediente: 400 grame de cod sarat, 2 cani de piure de cartofi, 2 linguri de patrunjel tocat marunt, 2 oua, 1 ceapa mica, 1 frunza de dafin, 4 ardei grasi verzi mici, ulei pentru prajit.

Preparare: Codul se lasa la desarat, peste noapte, in apa rece, eventual schimband apa de mai multe ori. Dupa aceea, se scurge, i se scot pielea si oasele, apoi este taiat in bucatele cat mai mici din varful cutitului. Separat, se fierbe ceapa taiata fin cu doua cani de apa, impreuna cu frunza de dafin si cu ardeii verzi tocati. Dupa cinci mute, in aceasta supa se pune codul, adaugandu-se inca doua cani de apa. Se lasa cateva minute, pana cand zeama incepe sa bolboroseasca timid. Apoi, se ia de pe foc si se scurge pestele maruntit, dupa care se formeaza chiftelutele cu ajutorul piureului de cartofi si al oualelor batute bine cu putina sare, incorporandu-se si patrunjelul tocat. (Putina ceapa tocata fin nu strica nici ea, iar unii bucatari prefera sa separe albusurile de galbenusurile, adaugandu-le in compozitie pe rand.) Se prajesc in ulei incins folosit prima data.

Poveste: Reteta portugheza a devenit atat de populara in Brazilia, incat a fost adoptata intre mancarurile nationale, fenomen similar cu adoptarea pizzei de catre americani.

Bauturi recomandate: Berea rece sau batida de coco (cocktail alcoolizat pe baza de cachaca si lapte de nuca de cocos) sunt perechile naturale ale chiftelutelor braziliene de peste.

Portugalia – Supa cu carnati (Caldo verde)

Ingrediente: 1 ceapa taiata fin, 1 capatana de usturoi bine maruntita, 4 linguri de ulei de masline, 6 cartofi feliati cat mai subtire, 200 grame de carnat uscat cu usturoi (tip chorizo sau pepperoni), 3 lingurite de sare, 300 grame de varza alba, broccoli sau gulii – taiate foarte fin.

Preparare: Ceapa si usturoiul se calesc in jur de 3 minute in ulei de masline intr-o tigaie incapatoare, dupa care se adauga feliutele stravezii de cartof, lasandu-se inca 2-3 minute. Apoi, se acopera totul cu apa rece si se lasa la fiert, la foc mediu, 20 de minute, pana cand carofii se inmoaie ca pentru piure. Separat, carnatul se feliaza subtire si se prajeste in grasimea proprie, scurgandu-se  bine atunci cand sunt gata. Cartofii se scot din tigaie, se paseaza si se asezoneaza, apoi se adauga feliutele de carnat. Acest amestec este reintrodus in prima tigaie, cea cu supa, fiind lasat pe foc inca 5 minute, dupa care, optional, supa se mai poate condimenta, adaugandu-se si patrunjel verde.

Poveste: Originara din nordul Portugaliei, din provincia Minho, supa a fost adoptata in timp ca mancare nationala, fiind consacrata si de cartile scriitorului Camilo Castelo Branco. Fiind un fel  foarte usor, poate fi consumata si la pranz, inaintea felului principal, dar si la un dineu nocturn intarziat.

Bauturi recomandate: Cel mai potrivit ar fi un vin sec portughez usor racit, chiar si unul fortificat, cu 20% alcool, precum White Dry Porto din gama Barros, exceland in prospetimea sa fructata.

Coreea de Nord – Vita cu orez (Bibimbap)

Ingrediente: 600 grame carne de vita, 6 oua, 400 grame de morcovi, 400 grame de castraveti, 400 grame de spanac, ulei de susan, sare, piper, 6 cani de orez fiert, 1 ceasca de sos de soia, 1 ceasca de zahar, 2 capatani de usturoi pisat, 1 ceasca de ceapa de primavara tocata marunt, 3 linguri de seminte de susan, 1 ceasca de pasta de chili cu fasole (kochujang).

Preparare: Se face o marinata din sosul de soia, zahar, usturoi pisat, ceapa tocata, seminte de susan si piper. Carnea de vita se taie, pe lung, in bucatele mici de marimea unui bat de chibrit si se lasa doua ore la fezandat la rece. Din galbenusuri se face un aluat ca de clatite, care se prajeste in uleiul incins. Se repeta operatia pentru albusuri. Cele doua tipuri de false clatite se taie pe lung in bucatele subtiri. Ulterior, in ulei se calesc morcovii si castravetii taiati julienne (pe lung, subtire), apoi spanacul. Din pasta kochujang, se face, intr-o tigaie, un sos fierbinte cu o lingura de apa si doua de zahar. Se amesteca toate semipreparatele, se stropesc cu acest sos si se serveste combinatia cu garnitura de orez.

Poveste: Coreenii mai pot adauga retetei alte ingrediente specifice zonei: germeni de soia, ciuperci, radacina unei flori asiatice (un fel de clopotei), anumite frunze comestibile de feriga sau, chiar, tofu. Evident, pot adauga, daca au!

Bauturi recomandate: Distilatul din orez numit soju este cea mai populara bautura alcoolica din Coreea, una comparabila cu vodca, dar ceva mai dulceaga. Aceasta tarie poata fi amestecata cu suc de mere.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , ,

11 Responses for “CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – Grupa G”

  1. Bucatarescu says:

    De vineri, incep meciurile directe intre tari/retete! Va reamintesc ca vom premia zilnic pe cei care dau pronosticuri haioase…

  2. lorena lupu says:

    coreea rulzzz. cel puţin, în context.

  3. Alice says:

    M-am “ars” odata cu niste bomboane cu ghimbir, desi marturisesc ca, dupa socul de gust initial, mi s-au parut delicioase. Asa ca as incerca reteta Coastei de Fildes, fie si numai pentru ineditul ei. Iar de vin de banane, chiar ca nu am auzit pina acum, oare ce gust o fi avind?!

  4. Marius says:

    Brazilia cred ca o sa faca o “figura” frumoasa, asa cum ar spune Ilie Dobre in dulcea limba a comentatorilor de soccer. Dar pe “partea gastromomica” merg pe mana Coreei de Nord.

  5. teo says:

    oricum toata lumea spune ca o sa castige brazilia asa ca n-am nimic impotriva chiftelutelor de peste

  6. Marius says:

    Eu am baut intr-un pub din Londra bere din banane (sau cu gust de banane). Oribila. Sunt mare mancator de banane dar chiar sa le beau… Asta-i prea de tot!

  7. Andrei says:

    Azi, clar, mananc la felul 1 supa cu carnati si, la felul 2… Vita cu orez extra spice va rog…
    Dar desertul?

  8. Bucatarescu says:

    Alice, ghimbirul in bucate – dar pus neexcesiv – da o aroma senzationala. Curata-l inainte si, apoi, taie-l cat mai subtire cu purtinta inainte de a-l folosi. O sa ai o revelatie!

  9. Bucatarescu says:

    Marius, urmasii lui Kim Ir Sen iti multumesc. Adu-ti aminte ce surpriza a produs echipa asta in Anglia, la editia din 1966!

  10. Bucatarescu says:

    Teo, “bolinhos” de cod sunt delicioase, nu au gustul clasic de peste. Cum ar zice Adriana Parissi, sunt niste “food fingers” ideale pentru microbisti!

  11. Bucatarescu says:

    Andrei, ce zici de bananele alea prajite?

Leave a Reply