Concurs CampingGrill.ro /Delicii la gratar – Grupaj colectiv de retete (41-50)
MICI CU CARTOFI NOI (Angela Rauta)
Cumpar un carton cu mici,ii las la dezghetat.Cumpar cartofi noi ,ardei grasi,rosii pe care le spal bine.
Incing gratarul,ma spal pe maini,presar legumele taiate in prealabil-rondele cu sare si piper.Asez micii pe gratar si legumele.
Sunt atenta sa le rumenesc cum trebuie.
MUSCHI DE VITA CU LEGUME (Doina Ana Butman)
Ingrediente:
Doi dovlecei, trei rosii, doua vinete potrivite, o salata verde, cateva (6-8) frunze de varza alba, 4 frunze de varza rosie, ulei sare, piper, suc de lamaie, doua legaturi de ceapa verde, putin marar proaspat.
Mod de preparare:
1. Se pun toate legumele pe gratar. Vinetele si dovleceii taiate pe lung, in felii subtiri, rosiile intregi, frunzele de varza intregi, dupa ce au fost unse cu putin ulei.
2. Se spala si se aseaza intr-un bol mare salata (fragmentata), se adauga ceapa taiata rondele.
3. Se taie feliile de vinete si de dovlecei in doua sau in trei (ele stau pe gratar cateva minute). Se ruleaza, in forma de sul, funzele de varza si se taie cat se poate de fin (varza sta pe gratar, la jar, zece minute, pana cand se coace pe ambele parti). Se adauga peste salata.
4. Se dau prin razatoare rosiile coapte. Se adauga sare, piper, sucul de la o lamaie si putin ulei. Se toarna dressing-ul peste salata si mararul, tocat fin. Se amesteca usor si se serveste.
Sfat (optional)
Salata poate fi inlocuita cu frunze de spanac sau se poate elimina, adaugandu-se in locul ei, o legatura de sparanghel. Firele de sparanghel raman pe gratar 10-15 minute.
Dupa dorinta, se pot adauga felii de branza si bucatele de paine prajita.
Secretul unui muschi de vită la grătar constă în alegerea cărnii. Dacă vă doriți o carne fragedă, să se topească în gură, mai ales pentru cei care apreciază o vită în sânge, alegeți mușchi de vită maturat. Carnea de vită se maturează natural, în timp (cea mai bună carne de vită se consumă între 28 și 34 de zile după sacrificarea animalului). În urma procesului de maturare se obține o carne fragedă, cu un gust intens. Un mușchi de vită la grătar devine, astfel, un festin culinar, iar carnea își păstrează propria aromă.
MIX DE CUBURI DE CARNE CU MUJDEI (Marieta Gheorghe)
Fosesc un mix de cuburi de carne pui si porc, le calesc in tigaie condimentate dupa gust, le stropesc cu lamaie.
Pentru gratar folosesc vinete si dovlecei ( le curat de coaja si le tai felii), ardei kapia, ardei iute, rosii,.
Dupa ce sunt gata legumele, le stropesc cu un mujdei de usturoi.
PORC CU LEGUME (Claudia Isabela Lungu)
O reteta la gratar este usor de realizat si oricand binevenita. Reteta mea nu este complicata:carne de porc,vinete,ceapa,dovlecei,rosii.Carnea de porc o taiem felii,o batem usor si o lasam la marinat cateva ore intr-un amestec de vin rosu cu sare,piper,cimbru,boia,putin ulei,rondele de ceapa si de ardei iute. Incingem bine gratarul si frigem carnea si legumele curatate de coaja si taiate in felii.Rosiile le frigem intregi.Vinetele,dovleceii si ceapa vor avea un gust si mai bun daca le trecem inainte de a le frige, prin marinata in care a stat carnea.
PULPE DE PUI CU IERBURI AROMATE (Luiza Ghica)
Ingredientele retetei culinare: => 700g muschi de vita; => 4 cepe; => 16 cuisoare; => 1 lingurita rasa piper verde; => 4-5 linguri ulei de masline; => 1 lingura mustar; => 50 g unt; => 1 legatura marar; => 4 linguri coniac; => sare. Prepararea retetei culinare: Taiati muschiul de vita in 4 bucati egale, ungeti-le cu ulei, apoi tavaliti-le prin piperul verde proaspat macinat. Curatati ceapa, spalati-o si crestati-o in 4 in partea de deasupra. Infigeti in fiecare ceapa cate 4 cuisoare si puneti in fiecare din crestaturile facute cate o lingura de ulei. Puneti bucatile de carne stropite cu coniac si cepele pe gratar si frigeti-le aproximativ 20 de minute intorcandu-le pe toate partile pana se rumenesc si se frig bine. Serviti cate o bucata de muschi si o ceapa coapta, la o portie, alaturi de salata verde si felii de rosii.
Pregatim intai carnea de porc ,o taiem in bucati potrivite si nu prea groase,facem un sos din sare,piper,boia dulce ,cimbru si bere in care scufundam bucatile de carne si lasam la marinat la rece
Intre timp incingem gratarul si taiem cartofii,de preferat rondele.
Aranjam garatarul astfel: punem pe margine micii(sunt optionali) care sunt mai grasi si o sa-si lase din suc sa curga in mijlocul discului,apoi la rand adaugam si carnea de porc marinata.
Cand s-a adunat destula grasime in mijlocul discului adaugam si cartofii.
Lasam pana cand carnea este patrunsa bine,micii sunt suculenti si cartofii s-au rumenit.
O mi-nu-ne!!
PIEPT DE PUI CU LEGUME (Niculina Climescu)
Este o reteta extrem de simpla pe care o fac destul de des vara. La un gratar cu detoate nu trebuie sa lipseasca acestea pentru ca sunt favoritele tuturor,mai ales al nepotelelor mele.
- Avem nevoie de:
- pipept de pui taiat cubulete
- ardei gras rosu
- rosii
- ceapa
- usturoi
- dovlecel
- rosmarin
- sare, piper, boia iute, putin ulei de masline
- bete de bambus
- Carnea de pui o stropim cu putin ulei de masline, adaugam cateva ace de rosmarin usor taiate, sare si piper.
- Legumele le taiem in bucati destul de potrivite.
- Si incepem sa le infigem pe bete, asa le alternam pe toate sa avem din toate.
- Incingem bine grill-ul si le frigem bine pe toate partile.
- Le servim fierbinti. De data astea le-am mancat cu o salata de ton si porumb.
CEAFA DE PORC CU LEGUME (Dorina Mutu)
Mod de preparare:
Se frig pe gratarul incins si, pe masura ce se patrund si se rumenesc pe ambele parti, se scot intr-un castron, se presara cu sare si piper si se pastreaza la cald, pana cand se pregatesc legumele.
In acest timp, se curata usturoiul si se taie in felii. Se spala rosiile, se taie in sferturi si se calesc putin in uleiul ramas, impreuna cu usturoiul. Se stinge cu 250 ml apa calda, in care s-a dizolvat condiment dupa gust.
Se adauga fasolea congelata si se lasa sa mai fiarba 15-20 de minute. Se serveste friptura calda, impreuna cu garnitura de fasole verde si, daca doriti, cu salata de sezon.
CEAFA DE PORC CU DOVLECEI SI CIUPERCI (Dumitru Florian Mutu)
Trebuie: - 1,5 kg ceafa de porc - 100 g slanina - sare - piper - cimbru - usturoi - 2 lămâi - ulei - 3 dovlecei de 25-30 cm - 0,6 Kg ciuperci - 10 cartofi de marimea pumnului Pregatesti asa: -Speli cartofii si ii lasi sa se zvinte de apa. -Cureti si speli carnea si o tai in felii potrivite. -Amesteci apoi sare, piper si cimbru in cantitati egale, pudrezi bucatile de carne cu acest amestec si le lasi deoparte 10 minute. -Prepari un mujdei de usturoi. Amestecati usturoiul cu zeama de lamiie si ulei, sare şi putin piper. -Taiati in fisii groase de 1 centimetru, pe lungime dovleceii. Aplatizati usor cu dosul palmei ciupercile. -Sarati ciupercile şi dovleceii. -Intre timp incingi gratarul. -Invelesti fiecare cartof in folie de staniol si ii pui la copt pe gratarul foarte incins. -Dupa ce s-au copt cartofii ii pui intr-un vas si ii acoperi perfect sa ramina calzi. -Ridici gratarul, verifici jarul (stiti cum , faci aer puternic si repetat cu ce ai), ungi gratarul cu slanina, apoi asezi bucatile de friptura si ai grija sa le intorci pe o parte si pe cealalta ca sa se rumeneasca frumos. -După ce bucăţile de carnea s-au rumenit, se scot într-un vas şi se pastreaza la cald pana se frig dovleceii si ciupercile. -Frigeti dovleceii si ciupercile pe gratar, pe ambele parti. Scoateti in alt vas ciupercile si dovleceii de pe gratar si stropiti-le cu mujdeiul de usturoi. -Poti servi friptura,ciupercile si dovleceii cu cartofii copti in loc de piine.