|

Concurs CampingGrill.ro/Mancare buna la gratar- Grupaj colectiv de retete (71-82)

PORUMB CU LEGUME LA GRATAR - Veronica Cimpoies

Ingrediente: 4 rosii mari, 2 cepe albe, 4 cepe verzi, 2 stiuleti de porumb, 1 vanata, 6 linguri ulei, 1 lingurita verdeata tocata, sare, piper.

Mod de preparare: Uleiul se amesteca cu condimentele si verdeata si se lasa un sfert de ora la rece. Intre timp se spala toate legumele, se curate si se taie in doua. Se ung cu sosul format din ulei, condimente si verdeturi si se pun pe gratar pentru aproximativ 20 de minute, timp in care se intorc de pe o parte pe alta, ungandu-se cu ulei. Se servesc fierbinti.

PIEPT DE PUI CU LEGUME - Larisa Delia Gradinariu

Ingrediente: piept de pui 200gr,vinete 2 felii,dovlecei 2 felii,1/2 ardei,1/2rosii,2 ciuperci,1/2 cartof ,sare piper cimbru si ulei

Mod de preparare:

Pieptul de pui se curata,se bate se condimenteaza si se pune pe gratarul bine incins.Legumele se spala,se curata,se feliaza se condimentaza se stropesc cu putin ulei si se pun pe gratar.se prajesc pe o parte si pe alta.

Mod de servire

Se servesta ca  preparat de baza.

CEAFA DE PORC CU LEGUME – Iuliana Maria Hainarosie

1 kg de ceafa de porc (puteti schimba cu pui sau ce va place)

Boia dulce de ardei, sare si piper dupa gust, pentru condimentat carnea (si ce alte mirodenii doriti..eu atat folosesc)

Ciuperci..mai micute

Rosii

Ceapa

Ardei gras rosu

Ardei gras galben

Ardei gras verde

Kaizer

Slaninuta

Dovlecel

Ananas

LEGUME LA GRATAR – Simona Cuvuliuc

  • felii de ardei gras verde
  • felii de ardei gras rosu
  • felii de ardei gras galben
  • rondele de ceapa rosie
  • dovlecel sau zucchini
  • vinete mici
  • Dressing-ul:
  • zeama de lamaie
  • usturoi
  • ulei de masline
  • otet aromat(balsamic)
  • frunze de oregano
  • sare si piper

Se curata ardeiul de cotor si seminte, dupa care se taie felii mai groase. Ceapa se taie rondele. Dovlecelul si vanata se vor taia felii lungi. Legumele se dau cu un praf de sare si se lasa cateva minute. Apoi se pun pe gratarul incins. Dupa ce legumele s-au copt, puneti-le intr-un castron mai mare si amestecati-le.

Dressing
Zeama de lamaie se amesteca cu uleiul de masline, otetul aromat, usturoiul tocat marunt, sare, piper si frunzele de oregano.

FRIGARUI DE PUI CU CAISE SI PRUNE -Simona Cuvuliuc

  • 1 copan de pui dezosat
  • caise
  • prune afumate
  • cimbru verde
  • sare, piper
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 1 lin miez de lamaie taiat cubulete

Amestecati prunele, caisele, cubuletele de lamaie si carnea de pui taiate bucatele cu cimbru verde, uleiul de masline, sarea. Preparati frigaruile alternand prunele cu carnea si caisele.

Se pun pe gratar.Mod de preparare:

Ardeii rosu, verde, galben, ii spalam, le indepartam cotorul si semintele si ii taiem in bucatele mai marisoare.

Ananasul il curatam, ii indepartam si partea din mijloc care este tare, si il taiem cubulete.

Ciupercile, care ar fi ideal sa fie mai micute, le spalam bine si le taiam dupa preferinte.

Dovlecelul il spalam bine, si il taiem feliute mai grosute, pe care le putem da in 2 daca dovlecelul este mai marisor.

Rosiile le spalam si le taiem bucati mai marisoare, daca aveti rosii cherry este si mai bine.

Kaizerului ii indepartam soricul si il taiem felii mai grosute, apoi taiem feliile in patru.

Slaninuta o taiem feliute, fara soric.

Ceafa de porc, sau orice alta carnita aveti, o taiati bucati cuburi (bucatele mai marisoare).Apoi o sarati si piperati dupa gust.Adaugati si putina boia dulce de ardei si amestecati cu mana pana se condimenteaza uniform toata carnita.

Dupa ce am pregatit atat legumele cat si carnea, nu ne ramane decat sa formam frigaruile. Luam cate un bat de frigaruie, de inox sau babus (indiferent, nu are importanta) si incepem sa alternam bucatelele de carne si legume dupa bunul plac.Dupa asta le punem pe gratar.

SOMON MARINAT PE GRATAR – Anisoara Ursan

Cantitati:
6-7 bucati de fileuri de somon,pe care le bagam de seara pana a doua zi la marinat intr-un amestec din;2 linguri de ulei de masline,2 linguri de otet balsamic,un pahar de vin alb sec,5-6 catei de usturoi feliat,cateva boabe de piper,2 foi de dafin,o lingura de Delikat,un
praf de cimbru uscat,cateva felii de lamaie
Preparare:
.Se lasa sa se marineze bine ,apoi se scoate din marinata si se frige pestele pe gratar.Marinata in care a stat se da in doua trei clocote,se mai adauga putina apa daca este cazul si se adauga in ea cativa catei de usturoi pisat si putin suc de lamaie si se serveste impreuna cu somonul cald
Pofta buna!
SARAMURA DE PESTE - Anisoara Ursan

Ingrediente:

1,5kg peste proaspat de Dunare, 50g slanina, sare, 150ml. suc de rosii sau 3-4 rosii coapte pe gratar si apoi tocate fin,200ml apa, piper, 6-7 catei de usturoi, 1lingurita cimbru maruntit, 1 ardei iute, 1legatura patrunjel verde. 1/2 lamaie

Preparare;

1.Se curata pestele de intestine, dar nu si de solzi.Se spala bine cu apa rece, apoi se portioneaza, se cresteaza partea groasa a pestelui(sus, la sira spinarii), apoi se presara  pe bucatile de carne, un praf de sare.

2.Se incinge gratarul,se unge cu slanina si se frige pestele pe ambele parti.Cand este bine patruns,se ia de pe gratar si cu un cutit se curata usor de solzii arsi si se aseaza bucata peste bucata intr-un castron.

3.Se fierbe intr-o cratita apa cu un praf de sare, iar dupa cateva clocote se adauga piperul, sucul de rosii sau rosiile coapte si maruntite,cimbrul maruntit si la sfarait se adauga si usturoiul zdrobit Se stinge focul si se baga si ardeiul iute taiat in patru si se presara si patrunjelul tocat marunt.

4.Se toarna saramura fierbinte peste pestele fript apoi se acopera vasul cateva minute cu un capac.

Serveste saramura decorata cu felii subtiri de lamaie si cu mamaliguta.

PASTRAV CU CARTOFI SI CIUPERCI – Silviu Ciobanu

Pentru 4 persoane avem nevoie de:

- 4 pastravi ( aprox. 300 gr. buc. )
- 12 cartofi medii ca marime
- 16 ciuperci mai marisoare
- 2 lamai
- ulei de masline extravirgin
- unt
- patrunjel
- sare
- piper

Pentru sos avem nevoie de:

- 300 gr. smantana sau iaurt
- 2 catei mari de usturoi
- 1 legatura marar.

Un gratar incins.

MOD DE PREPARARE.

-Pestele se curata, se spala bine, se cresteaza des, se unge cu ulei de masline ( foarte putin deoarece pastravul e destul de gras ), se stoarce lamaie peste el se da sare si piper dupa gust si se da la rece pentru 2 ore.

-Cartofii se curata de coaja. Se ia cate o bucata de folie de aluminiu se aseaza fiecare cartof in parte peste care se pun cateva picaturi de ulei de masline.Folia de alumini trebuie sa fie destul de mare sa inveleasca cartoful si sa nu lase sa curga uleiul.
Cartofii se pun pe gratar primii deoarece necesita timp mai indelungat de frigere.

Dupa ce cartofii s-au inmuiat si sunt gata se dau deoparte si se pastreaza in folia de aluminiu.

Pestele se scoate din frigider si se aseaza pe gratar.Daca gratarul este destul de mare se pot face si ciupercile.Ciupercile curatate si spalate se scot coditele care se pun separat pe gratar.
Sucul care se formeaza in ciuperca pusa pe gratar se aduna cu o lin gurita si se pune intrun castron peste care adaugam smantana sau iaurtul ( dupa gust ) usturoiul pisat mararul tocat sare si piper.
Cand pestele este gata, se scoate fiecare  pe cate o farfurie intinsa mare.Langa peste se pun: felii de lamaie, cartofii scosi din folie ( se pastreaza fierbinti in folia de aluminiu mult timp ). Peste fiecare cartof se presara sare dupa gust, un farf de cutit de unt si patrunjel tocat, si bineinteles se aseaza ciupercile fripte cu locasul unde a fost piciorusul in sus, locas ce se umple cu sosul de smantana sau iaurt.

PIEPT DE PUI FRIPT CU LEGUME – Marioara Sima

Ingrediente: -piept de pui
-ardei gras rosu/verde
-rosii cherry/normale
-suc de lamaie
-pastai de mazare
-ceapa verde
-sare
-piper
-patrunjel
-ulei de masline 4-5 linguri
COPANE DE PUI IMPANATE – Anisoara Ursan
Cantitati:
6copane mari,de pui,150g de kaizer,6-7 catei de usturoi,0 lingura de ulei de masline,o lingura de condimente de legume deshidratate(delikat),un praf de condimente amestec  uscate(eu folosesc un mix de cimbrisor,oregano,anason,dafin,usturoi,piper,coriandru)
Preparare:
Copanele spalate se sterg sau se lasa sa se zvinte,apoi se cresteaza cu cutitul pe toata suprafata carnoasa,se toarna uleiul de masline deasupra lor,se presara delikatul si amestecul de condimente uscate,se pipereaza daca dorim mai condimentat si apoi se ia fiecare copan in parte si se  maseaza in maini pentru a se condimenta uniform.Eu le las si la frigider,un timp,cca 60 de minute,apoi in fiecare crestatura introducem,impingand usor sub piele,bucati taiate din kaizer,mici si subtiri si bucati de usturoi, care de asemenea l-am taiat putin pe lung(pentru o aroma mai puternica).Copanele astfel impanate se prajesc bine pe gratarul cu carbuni.Se servesc alaturi de o garnitura de cartofi, frigarui din legume pe gratar sau mix de legume fierte.
CIOCANELE – Maria Ilies
Ingrediente: 8 ciocanele,150ml bere neagra, 100 ml apa, busuioc uscat, sare, piper, boia dulce
sosul alb:400 g iaurt,4 catei usturoi,sare, piper, patrunjelpt. ornat
sosul picant:4 rosii,1 ardei iute, sare, piper, busuioc pt ornare
garnitura:2cartofi,2 morcovi,2 ardei grasi rosii,1 praz
Preparare: - se spala cioanelele, se codimenteaza cu sare, piper, busuioc si boia. Se asaza intr-un castron se toarna bere si apa peste ele si se lasa la marinat 2 ore inainte de a le pune pe gratar
-se curata si se spala morcovii, ardeii grasi si prazul. Se taie legumele si se infig alternativ pe tapuse. Se vor obtine frigarui din legume care se prajesc pe gratar o data cu ciocanelele
-pt sosul alb  - se amesteca iaurtul cu usturoiul pisat, sare,piper, se orneaza cu patrunjel
-pt sosul picant- se frig rosiile pe gratar, se curata de coaja,se paseaza si se adauga ardeiul iute tocat marunt, sare ,piper, se orneaza cu busuioc

SCRUMBIE CU ARDEI SI LAMAIE - Anisoara Ursan

Ingrediente;
 3-4 scrumbii proaspete de Dunare,o lamaie,cateva crengute de patrunjel,cateva crengute de marar,piper cu lamaie,un praf de sare,amestec de condimente uscate(cimbrisor,maghiran ,busuioc),cateva rondele de ardei gras rosu si verde,foaie de staniol
 Preparare:
 Scrumbia se curata de intestine si de solzi apoi se spala in apa rece,se zvanta si se indulceste  cu un praf de sare,se condimenteaza cu amestec de condimente si piper cu gust de lamaie
 Se cresteaza pe sira spinarii apoi in aceste crestaturi se infig feliute de lamaie si rondele subtiri de ardei.
 Se umple burta scrumbiilor cu crengute de marar si patrunjel verde si feliute subtiri de lamaie.Se taie fasii de staniol,apoi fiecare scrumbie astfel umpluta se infasoara in staniol si apoi se prajesc pe gratarul cu carbuni,bine,pe ambele fete(cand este gata prajit,ne dam seama dupa staniolul care capata  o culoare inchisa)
 Scrumbia se desfasoara cu grija,cand este inca ,calda si se serveste cu mult suc de lamaie

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , ,

2 Responses for “Concurs CampingGrill.ro/Mancare buna la gratar- Grupaj colectiv de retete (71-82)”

  1. Bucatarescu says:

    Acestea au fost ultimele retete acceptate in prima etapa a concursului. De lunea viitoare, incepem al doilea concurs CampingGrill.ro!

  2. anisoara says:

    Multumim Bucatarescu,asteptam castigatorul.Este suspans mare si oricine isi doreste un asemenea gratar! Succes tuturor si cel mai bun sa castige!

Leave a Reply