Concurs branzeturi fine APETITO: Retete noi (21-30)
IRINA CALISTRU – Rulada cu cascaval
Ingrediente
300 g cascaval Apetito
100 g unt sau margarina
500 g branza dulce de vaca
120 g sunca
1 ardel gras rosu si unul galben
sare, piper, busuioc uscat
Mod de preparare:
Se taie sunca si ardeiul in cubulete mici si se amesteca cu branza dulce de vaca. Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si busuioc uscat si se amesteca pana se obtine o compozitie omogena.
Cascavalul se da pe razatoarea mica si se amesteca cu untul taiat cubulete, se condimenteaza compozitia si se framanta cu mana pana rezulta un aluat uniform. Din acest aluat se modeleaza un cilindru din care apoi care se intinde o foaie in forma dreptunghiulara pe o folie alimentara (pentru a rula mai usor). Se adauga compozitia de branza si sunca in strat uniform si se ruleaza foarte strans cu ajutorul foliei. Ruloul obtinut se lasa la frigider 2-3 ore, invelit strans in folia cu care l-am rulat. Pentru a fi servit, se taie feliute.
LACRAMIOARA HAGY – Oua “pletoase”
se fierb ouale si se taie cate un capacel din fiecare,in asa fel incat sa se poate scoata galbenusul.
Se freaca galbenusul cu branza,cateva frunze de marar taiate marunt si o lingura de pate condimentat cu putin piper.Cu aceasta compozitie obtinuta se vor umple ouale si se vor pune capacelele inapoi.Se da prin razatoarea mica cascaval si se presara peste capacel.
ELENA BANU – Meniu de mic dejun
Cel mai mult, insa, imi place sa o folosesc la o salata pe care m-a invatat mama sa o prepar: pun intr-un vas cartofi fierti, oua fierte si castraveti murati taiati rondele, fac un amestec cu o lingura de otet, 2 de ulei si putina sare, torn “cocktailul” peste amestec, rad telemea sarata, toc marar pe deasupra, o las ~15 minute la frigider pentru a se intrepatrunde aromele et voila! O salata excelenta, aromata, gustoasa si sanatoasa. Nu am vorbit despre cantitati pentru ca in general pun atat cat am pofta. Daca vreau mai acru, pun mai mult castravete, si tot asa. In general, ea contine 2 cartofi medii, 3 oua si 4 castraveti.
O alta reteta pe care obisnuiesc sa o fac (ambele sunt la fel de bune, n-am putut alege sa va povestesc una singura) suna cam asa: prepar un amestec cu branza in care pun ce-mi trece prin minte (telemea rasa, branza proaspata de vaci, ou, sare unt, sunca.. ce mai e bun prin frigider si da bine la gust), tai cubulete vreo 3 cartofi pe care ii pun intr-un vas si torn peste ei amestecul despre care am vorbit, apoi, tot dupa imaginatie, pun deasupra cateva felii de rosii sau ardei rosu. Tin la cuptor 20-25 de minute pana se rumeneste, scot vasul si pun smantana pe deasupra. E bun de te lingi pe degete. Cineva mi-a spus ca se numesc cartofi frantuzesti. Frantuzesti, nefrantuzesti, pentru o gospodina incepatoare, consider ca reteta imi iese destul de bine.
500 gr faina 000
3 oua
100 gr zahar
25 gr drojdie
½ lgt sare
50 ml ulei
250- 300 ml lapte (in functie de tipul fainii)
razatura de lamaie
un ou pentru uns
umplutura
600 gr branza
2 oua (eu am folosit de curca)
200 gr de zahar (sau dupa gust)
zahar vanilat bourbon
razatura de lamaie
sare
Din 100 gr de faina ,drojdia dizolvata cu zaharul si putin lapte cald facem o maia pe care o lasam la crescut.Dupa ce a crescut adaugam restul de faina,oale batute cu zaharul si razatura de lamaie.Incepem sa framantam aluatul adaugand si laptele caldut putin cate putin .Aproape de final punem si uleiul si framantam bine pana ce aluatul capata o consistenta elastica si se desprinde de pe peretii vasului.Se lasa la crescut la loc cald pana ce isi dubleaza volumul.Intre timp pregatim umplutura de branza astfel :branza se amesteca bine cu zaharul,ouale,zaharul vanilat ,razatura de lamaie si sarea.Daca cumva consistenta umpluturii este prea moale se poate adauga 1-2 lg de gris sau pesmet.
Aluatul crescut se imparte in mici bucati potrivite care se intind in cercuri cu diametrul de aproximativ 10 centimetri.Se cresteaza ca in imaginile de mai jos ,se pune umplutura in mijloc si incep sa se adune fiecare petala formand trandafirasul.Se pun fiecare la crescut intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Se ung cu ou si se coc la foc potrivit pana ce se rumenesc frumos.
300 gr spanac
300 gr crema branza apetito
2 linguri margarina
3 oua
1 praf copt
4 linguri faina
1 ardei gras rosu
Mod de preparare
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare apoi se adauga spanacul (eu am pus congelat,daca aveti proaspat trebuie fiert in prealabil) si galbenusurile.
Se adauga faina si praful de copt, se amesteca bine si se toarna continutul intr-o tava tapetata cu hartie de copt(dimensiuni tava 32*35).
Dupa ce s-a racorit, se intinde iar foaia si se unge cu crema de branza.