|

CONCURS Vinuri georgiene Tiflisi Marani de la real,- hypermarket (30-39)

MIHAI-LIVIU TUDOSE (X6)

Salut Bucatarescu, suna foarte bine acest concurs, mai ales cand pui la bataie vinuri georgiene, locul de nastere al vinului, cu relicve arheologice datand din urma cu circa 7000 de ani.
Pentru prima sticla de vin :ALAZANI VALLEY, alb demidulce, D.O.C. Kakheti , luand in considerare si recomandarile tale, in privinta mancarurilor cu care ar trebui sa fie servite, m-am gandit la Creveti cu Bok Choy, o reteta, simpla, dar foarte gustoasa si usor de facut.

Pentru a prepara o portie ne trebuiesc urmatoarele ingrediente :

200 g de creveti (de preferat cruzi) curatati

1 manunchi de bok choy, cam 250 g (chiar nu stiu cu precizie cat are)
2 linguri sos de soya light
1 lingura sos de soya dark (din cel gros ca si caramelul si aromat cu cuperci, de preferinta)
3 catei de usturoi
1 ardei iute
2 cm de radacina de ghimbir (cam1 lingura razuit gata)
1 lingura ulei de arahide (sau de floarea-soarelui daca nu aveti)
1 lingura zeama de lamaie
1 lingurita de seminte de susan pentru decor

Mod de preparare:

Crevetii i-am lasat la dezghetat in frigider, apoi i-am clatit bine cu apa rece si i-am lasat sa stea cu zeama de lamaie si 1 lingura sos de soya light cam o ora.Usturoiul l-am dat zdrobit, ardeiul iute (din pacate am avut verde, dar era bun din cel rosu!) l-am tocat marunt si ghimbirul l-am dar pe razatoare.
Apoi din cele trei, bine pisate impreuna, am facut o pasta.Am ales bok choy si l-am spalat bine..
Intr-o tigaie incinsa pune uleiul si pasta de usturoi. Se soteaza 20-30 de secunde la foc potrivit. Se adauga partea alba de la frunzele de bok choy, taiata fasii.Se mai soteaza 30 de secunde, rasturnand amestecul din tigaie, apoi se adauga crevetii, fara sosul din vas. Nu se lasa mai mult de 30 de secunde sau un minut. Atat au nevoie crevetii ca sa fie bine facuti si se adauga frunzele verzi de bok choy, sosurile de soia si putina zeama de lamaie.
Se rastoarna de 2-3 ori continutul tigaii, pana se “ofilesc” frunzele de bok choy, ramanand insa al dente, si… asta-i tot!
Trebuie doar servit imediat si este o surpriza placuta, mai ales daca este insotita de ceva orez basmati fiert la aburi.

Pentru a doua sticla de vin: TSINANDALI, alb sec , m-am gandit la urmatoarea reteta:

Spaghete cu sos de nuci

Ingredientele retetei vegetariene:
Sare
400 g de spaghete
120 g miez de nuca
120 g de usturoi
4 linguri de supa miez de paine alba, taiat cuburi
4 – 5 linguri de supa de lapte
4 linguri de supa d eulei de masline
4 linguri de supa de lapte pasteurizat
Piper alb macinat

Mod de preparare al acestei retete vegetariene: Spaghetele se fierb 8 minute. In acest timp se oparasc 100 g de nuci, se descojesc si se taie marunt. Usturoiul se curata si se taie cuburi. Painea se inmoaie in lapte, apoi se lasa sa se scurga bine.

Se face pasta din miezul de nuca, paine, usturoi si putin asare. Se adauga ulei si lapte pasteurizat. Totul se sareaza, se pipereaza.
Spaghetele se asaza pe farfurii, iar deasupra se toarna sosul de nuci si se orneaza cu miez de nuca.

Pentru a treia sticla de vin, SAPERAVI, rosu sec – Perla vinurilor georgiene! , reteta urmatoare este ucigatoare:

Mancare de cartofi cu carne afumata cu mazare

500 g carne de porc afumata

Ingrediente

cartofi pana se umple cratita trei sferturi

300 g mazare
1 ceapa mare
2 linguri pasta de ardei
500 ml suc de rosii
3 foi de dafin
2 lingurite Secretul gustului
sare
piper
ulei pentru prajit
marar

Mod de preparare:

Se taie carnea bucatele mai mici si se pune la prajit.
Dupa ce s-a prajit se pune ceapa la prajit pana capata o culoare aurie.

Se ia de pe foc. Se curata cartofii astfel incat sa umple trei sferturi de cratita. Se pun foile de dafin si pasta de ardei.

Se pune sucul de rosii, mazarea, mararul si piperul.
Se pune apa cat sa acopere toata compozitia si se amesteca bine.
Apoi se baga la cuptor. Se mai completeaza din cand in cand cu apa. Se tine pana cand cartofii sunt fierti, dupa care se scot din cuptor.

Cea de-a patra sticla de vin  MUKUZANI 2005, rosu sec, D.O.C., m-am gandt sa o asortez cu o reteta foarte interesanta

Prepelite la tava

Ingrediente:

3 prepelite,
50 g unt,
foi de vita,
3 felii de slanina,
1 pahar de vin sau supa de oase,
1 lingura de coniac, sare

Mod de preparare:

Prepelitele pregatite se asaza intr-o tava unsa cu unt si se introduc in cuptorul incins. Se frig 20-25 min si intre timp, din cand in cand, se stropesc cu sosul din tava, care s-a lasat din ele. Cand sunt aproape gata se sting cu vin, cu o lingura de coniac si cu un pahar de supa de oase. Cand sunt gata, prepelitele se scot din tava, iar sosul se lasa sa scada pana raman cam 5-6 linguri (daca este prea mult sos acesta nu are gust bun). Se servesc pe un platou rotund, cu garnitura de pilaf de orez asezat la mijloc ca o piramida, in jurul caruia se aranjeaza prepelitele (fara slanina), cu pieptii in sus, iar pe deasupra se toarna sosul.

A cincea sticla de vin KINDZMARAULI 2007, rosu demidulce, D.O.C. , am sa o degust alaturi de un desert: Prajitura cu Caise.

Ingrediente si cantitati:

1/2 cana caise uscate, taiate pe jumatate
1/2 cana stafide
1/4 cana zahar
1 1/2 cana zahar
220 g crema de branza, la temperatura camerei
1 ceasca unt
1 1/2 lingurita esenta de vanilie
4 oua
2 1/2 cani faina, cernuta
1 1/2 lingurite praf de copt
1/2 cana alune de padure, taiate marunt

Mod de preparare:

1. Intr-o oala, amesteca stafidele, caisele, 1/4 cana cu zahar si 2 cani cu apa. Lasa totul la fiert. Da focul mai mic, acopera vasul cu un capac si lasa sa fiarba inca 15-20 de minute. Scurge bine fructele de apa si pune vasul deoparte.
2. Amesteca bine cu mixerul 1 1/2 cana zahar, crema de branza, untul si esenta de vanilie.
3. Adauga ouale, unul cate unul, batand bine compozitia dupa fiecare ou adaugat.
4. Cerne impreuna faina si praful de copt.
5. Toarna-le peste amestecul de crema de branza si amesteca bine, pentru omogenizare.
6. Incorporeaza caisele, stafidele si alunele de padure.
7. Toarna compozitia intr-o forma de copt unsa cu ulei si introdu vasul la copt.
8. Dupa ce prajitura este gata, las-o la racit si scoate-o din vas.
9. Inveleste desertul in folie de aluminiu si lasa-l deoparte, peste noapte.

Intr-un final, ce-a dea sasea sticla din vinurile georgiene, KHVANCHKARA 2007, rosu demidulce, D.O.C.

Pentru aceasta, m-am gandit la o reteta foarte usoara de facut: Mere coapte cu nuca

Ingrediente:

6 mere intregi, 300 g miez de nuca.

Mod de preparare:

Mai intai curatam merele scobind miezul cu un cutit cu varful ascutit, pentru a scoate cotorul cu samburii, pastrand merele intregi. Lasam merele in coaja, deoarece la cuptor acestea se inmoaie si incep sa lase sucul. Coaja le tine intregi. In mijloc, introducem miezul de nuca.
Timp de preparare: 1/2 ora.

ROXANA MORARU (X2)

Recomand: TIFLISI MARANI SAPERAVI (2007) alaturi de un: File de vitel cu piper verde

Ingrediente::
4-6 felii de file de viţel groase de 2 cm
1/2 pachet de unt
o lingură de boabe de piper verde
1 cutie de smântână de 400 g, sare

Preparare: Feliile de carne se sărează, se pun pe un grătar din teflon uns cu unt şi se rumenesc, având grijă să nu se ardă. Untul se topeşte într-o crăticioară, cu puţină sare şi se adaugă piperul verde, continuându-se fierberea încă un minut sau două. Se adaugă smântâna şi sucul lăsat de carne în grătar şi se omogenizează.Se mai dă într- un clocot, apoi se ia de pe foc. Sosul se pune peste carne, direct în farfurie.Se serveşte cu cartofi natur.
Vinul ALAZANI VALLEY alb, demi-dulce l-am vazut cu: Ton cu paste

Ingrediente: 250 gr paste scurte
4 linguri muguri de pin
2 linguri capere
1 conserva de ton in ulei de masline ( 250 gr)
2 catei usturoi
1 foaie dafin
1/2 lamaie
chili
2 prize piper
sare
Preparare:

  1. Se pune multa apa la fiert cu sare. Adaugati pastele si lasati sa fiarba conform instructiunilor de pe pachet.
  2. Intr-o tigaie (fara grasime) se pun mugurii de pin si se prajesc scuturand de tigaia pana devin usor rumeni. Se scot din tigaie.
  3. In aceeasi tigaie se scurge uleiul de pe ton si se lasa sa se incalzesca putin. Se adauga foaia de dafin rupta, cateii de usturoi taiati feliute subtiri, piperul si chili dupa gust (eu am pus cam 8 rasnite). Se da focul la mic si se lasa cam 10 minute sa se infuzeze uleiul. Acesta nu trebuie sa se infierbante, asa ca stati cu un ochi pe el si daca incepe sa sfaraie il dati la o parte de pe foc. Cand se potoleste il puneti iar pe foc.
  4. Scoatem foaia de dafin din ulei. Adaugam in tigaie sucul de la lamaie si tonul sfaramat cu furculita. Il lasam cca 2 minute pe foc sa se incalzeasca. Adaugam mugurii de pin si caperele si tragem tigaia de pe foc pana sunt pastele fierte.
  5. Adaugam peste ton cam 5 linguri din apa in care au fiert pastele si apoi pastele scurse. Amestecam bine, sa se acopere pastele de sosul de ton si gustam de sare, adaugand daca e necesar.

ELENA IONESCU

Saperavi: acest vin se serveste cu multa veselie ,cu o friptura de fazan la cuptor, garnisita cu condimente vegetale cu un strat de mujdei deasupra .

FELICIA POPA

Nu prea beau alcool, decat la ocazii insa, recunosc, citind despre savoarea vinurilor georgiene, mi s-a facut sete de-un vin bun, asemeni unui alcoolic. Am gatit o friptura de pui in combinatie cu un ciolan afumat. Si iata ca am gasit si vinul potrivit: SAPERAVI, un vin rosu sec, numit “Perla vinurilor georgiene”.
Ar fi potrivit, racoros cum se serveste, aproape de 18 grade, in combinatie cu friptura mea afumata si condimentata.

Saperavi, Kindzmarauli, Alazani, Mukuzani, Tsinandali, Khvanchkara: recent, v-am prezentat minunatele vinuri georgiene din podgoria Tiflisi Marani, importate de Imexwines. Vinurile sunt comercializate de  real,-hypermarket, in toate cele 25 de magazine, impreuna cu care am demarat  un incitant concurs:

TEMA CONCURSULUI: “Tinand cont de descrierea vinurilor, propuneti retete culinare care se potrivesc cu aceste vinuri si motivati alegerea voastra”. Sunt permise inscrieri multiple. Puteti parteneria culinar un vin sau mai multe, dupa inspiratie. Raspunsurile se primesc la office@bucatarescu.ro, fotografiile retetelor nefiind obligatorii.

PERIOADA DE DESFASURARE: 14 ianuarie – 4 februarie 2011.

PREMII: Cele mai interesante  raspunsuri originale vor fi rasplatite cu 6 PREMII, cate 2 IN FIECARE SAPTAMANA. Premiile vor fi anuntate in datele: 21 ianuarie, 28 ianuarie, 4 februarie. Fiecare premiu consta intr-un set de 6 VINURI TIFLISI MARANI (cate unul din fiecare sortiment descris). Bucatarescu va acorda premii speciale care constau in carti despre vinuri si arta culinara!

Citeste si:

Tags: , , , , ,

1 Response for “CONCURS Vinuri georgiene Tiflisi Marani de la real,- hypermarket (30-39)”

  1. Catalin says:

    @ Elena.
    Clar nu ai baut saperavi :) . E un vin greu, serios, are fatza unui judecator de curte martiala, oarecum neiertator, dar mai face cu ochiul din cand in cand…clar nu e un vin care se bea cu veselie, are o personalitate puternica si e greu de inteles.
    Vinul mai vesel este fratele lui trimis la scoli mai inalte – Mukuzani – este mai usor, nu se duce direct la ficat, mai defileaza pe tractul digestiv un pic. Saperavi se joaca in cavitatea bucala si in ficat, Mukuzani o tine intr-o veselie :)

Leave a Reply