|

CONCURS Vinuri georgiene Tiflisi Marani de la real,- hypermarket (61-70)

MIREL PALADE

Francezii spun ca masa se incheie obligatoriu cu un platou de branzeturi, in special din cele maturate, invechite, “cu mucegai”. Atunci as incheia si eu cina cu un pahar de vin rosu bun, un Mukuzani sau un Saperavi. As fi curios daca in tara lor de origine, in Georgia, exista niste sortimente specifice de branzeturi care sa se potriveasca cu aceste vinuri.

GINA STOICA

Femeile par a fi in minoritate cand se discuta despre vinuri (demi)dulci. Mie nu-mi pasa de parerile altora, asa ca marturisesc ca astea sunt vinurile rosii car-mi plac, nu cele seci, aspre, care parca te zgarie pe gat. Din descrieri, ma atrage Kindzmarauli, care pentru mine ar fi de nelipsit la o prsjitura cu crema de cacao sau un tort de ciocolata (chiar unul de fructe cu ciocolata).

RELU MARGARIT

Cine vorbeste de Saperavi ca fiind cel mai bun vin georgian are si n-are dreptate. Saperavi e si numele soiului si, in unele cazuri, si numele vinului. Dar exista si alte vinuri obtinute din acest soi, cum ar fi, aici, Mukuzani. Gustati si faceti diferenta: Mukuzani va iesi mai bine de fiecare data. E un vin ideal pentru compania fripturilor la cuptor si gratarelor din carne rosie, in special de vita. Daca bagati carnea sa se faca in cuptor neaparat sa o stropiti din cand in cand cu putin vin, veti observa duoa aceea diferenta. Sau chiar cu vin indoit cu putin ulei de calitate.

GALINA STEFAN

Cred ca toata lumea a auzit de fish & chips, care este un fel de fastfood traditional englezesc, teribil de bun si de satios. Ei folosesc in special cod, dar la noi putem incerca cu mai multe feluri de peste autohtone, inclusiv somotei de 2-3 kg, cu carnea nu prea grasa. Cand mi-e dor de Anglia, unde am stat cativa ani buni, imi fac acasa un fel de fish and chips si chiar mi-i pun in cornete mari de hartie, ca sa semene cu ce mancam acolo. La asa ceva merge, de regula, vin alb sec, insa, odata, neavand in casa decat vin dulce, am incercat sa vad cum e. Surpriza, a mers de minune! Deci recomand demidulcele georgian - Alazani.

DAN DOGARU

Una din marile mele bucurii culinare este stiuca umpoluta cu ciuperci. Sunt in stare sa inghet ore-n sir pe canalele Dunarii pana prind una macar de un kilogram. Umplutura o fac in principal din ciuperci si cartofi, dar am mai auzit tot felul de variante, inclusiv oua intregi sau ficat frecat cu verdeturi. (Ma rog…)  La mancarea asta delicioasa vine perfect un pahar sau doua de vin alb sec Tsinandali, care intra in rezonanta cu carnea de peste. Eu zic ca e facut pentru ea.

JIMMY LOCO

Am tot auzit despre acest Saperavi, despre care voi spuneti ca este “perla vinurilor georgiene”. Eu as incerca sa-l pun cand fac iepure la tava. E vorba de iepure de camp, vanat chiar de mine, nu de cel crescut in casa, care-i foarte gras. In tava mai pun ulei, ceapa taiata in patru, condimente si, spre final, cateva feliute de lamaie. O reteta similara este cea de “mancare de limba” si se aplica tot cam aceleasi ingrediente. Vinul l-as folosi si pentru sos si pentru baut dupa aceea, cand mancarea e gata. Ceea ce va doresc si voua!

DRAGOS BULIGA

Vinul e bun langa mancare dar si in mancare. Cred ca as putea folosi mai multe din aceste vinuri la diferite retete savuroase. De pilda, sos de vin rosu fac la felurite fripturi, vinul folosindu-l in plus si la marinarea carnii. Dimpotriva, vinul alb sec merge de minune cand fac crap la cuptor – umplu tava pe jumatate cu vin. De vinul alb dulce stim de la Pastorel Teodoreanu ca se foloseste la fierberea sarmalelor. Iar vinul rosu demidulce poate fi pus cate putin la unele creme de patiserie si, ceva mai mult, la salatele de fructe. Sa tot gatesti cu vin!

ADELA MANEA

Mi s-a facut deodata pofta de cozonac! (De parca nu as fi mancat cativa de Craciun!) Un cozonoac mare, pufos, cu crema de cacao, nuci si stafide! Ar merge de minune un Kindzmarauli demidulce langa el…

ADI CEAUREANU

Iata la ce reteta asiatica m-am gandit pentru o sticla de vin alb sec Tsinandali:

Ingrediente:
  • 2 bucati piept de pui fara piele
  • sare
  • Praf de curry
  • Praf de usturoi
  • scortisoara
  • piper
  • 5 linguri de ulei vegetal
  • 2 linguri de unt
  • 4 linguri de sos de soia slab
  • 1 varza chinezeasca
  • 1 catel de usturoi pisat
  • 3-5 linguri de otet de vin alb
  • Zahar pudra
  • Ramurele de coriandru ca garnitura
    Pregătire:

    Asezonati pieptul de pui cu sare si frecati-l cu condimentele ramase. Incalziti 2 linguri de ulei vegetal cu unt intr-o tigaie si prajiti usor pieptul de pui pe ambele parti. Scoate-ti pieptul din tigaie si scurgeti grasimea din tigaie.
    Deglazurati sosul de carne cu sos de soia si apa daca este necesar, dati in clocot o data si strecurati.
    Intre timp, spalati varza chinezeasca, indepartati cozile si taiati-o in fasii subtiri. Adaugati putina sare si lasati-o 5 minute. Amestecati cu usturoi, otet de vin alb, 4 linguri de ulei vegetal si un praf de zahar pudra.
    Aranjati pieptul de pui, turnati sos de soia peste si garnisiti cu ramurele de coriandru.
    Serviti varza chinezeasca moderata separat.
    Sugestie: serviti cu taitei chinezesti sau orez.

RAZVAN DAVID

Cea mai buna reteta pentru o cina reusita:
Ingrediente:
-2 sticle de vin  Tiflisi Marani
-o fata cu buzele de un rosu aprins.

Mod de preparare:
In doua pahare se toarna vin din abundenta,se serveste fetei pana ce incepe a fi mai lipicioasa, se ia foarte usor si se va aseza preferabil pe covor, canapea sau saltea.Apoi se trece la framantat pana nu se raceste; in cazul nefericit in care aceasta se va raci ,apelati la inca un pahar de vin.

Pofta buna!!!!!!!!!!

…Saperavi, Kindzmarauli, Alazani, Mukuzani, Tsinandali, Khvanchkara: recent, v-am prezentat minunatele vinuri georgiene din podgoria Tiflisi Marani, importate de Imexwines. Vinurile sunt comercializate de  real,-hypermarket, in toate cele 25 de magazine, impreuna cu care am demarat  un incitant concurs:

TEMA CONCURSULUI: “Tinand cont de descrierea vinurilor, propuneti retete culinare care se potrivesc cu aceste vinuri si motivati alegerea voastra”. Sunt permise inscrieri multiple. Puteti parteneria culinar un vin sau mai multe, dupa inspiratie. Raspunsurile se primesc la office@bucatarescu.ro, fotografiile retetelor nefiind obligatorii.

PERIOADA DE DESFASURARE: 14 ianuarie – 4 februarie 2011.

PREMII: Cele mai interesante  raspunsuri originale vor fi rasplatite cu 6 PREMII, cate 2 IN FIECARE SAPTAMANA. Premiile vor fi anuntate in datele: 21 ianuarie, 28 ianuarie, 4 februarie. Fiecare premiu consta intr-un set de 6 VINURI TIFLISI MARANI (cate unul din fiecare sortiment descris). Bucatarescu va acorda premii speciale care constau in carti despre vinuri si arta culinara! INCA 4 PREMII RAMASE IN JOC!

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply