|

CONCURS Vinuri georgiene Tiflisi Marani de la real,- hypermarket / Primele 2 PREMII

VLAD OPRESCU
Cele 6 vinuri georgiene m-au provocat, recunosc! Le-as servi pe toate la o ocazie speciala, de pilda daca as da un banchet pentru cei mai buni prieteni ai mei si as vrea sa-i impresionez. Iata cum ar suna acest meniu de gala:
1.APERITIVE/HORS D’OUVRES – TSINANDALI, alb sec.
O varianta inedita ar fi sufleul de conopida cu sos de trufe albe. Alaturi as pune o tartina cu icre rosii si nu doar pentru a obtine un contrast de culoare. Optional, pentru a inviora sufleul, as folosi piper verde proaspat rasnit. Notele de flori si fructe exotice ale vinului ar completa fericit (zic eu) simfonia de arome dezlantuite in farfurie…
2. RULADA DE CARNE CU CASCAVAL AFUMAT- SAPERAVI, rosu sec.
Sa continuam degustarea cu un preparat aflat la limita mereu schimbatoare a aperitivelor cu felurile principale. Aromele si notele de gust care trimit la fructele negre merg minunat cu impletitura de afumatura cu cascaval de Bradet. Atentie, eu nu fac o banala rulada de carne tocata cu ou si verdeata (un fel de drob) invelita in crusta de cascaval, ci rulez felii subtiri de carne de vita marinata (daca imi permit bresaola sau prosciutto, cu ata mai bine, sporeste rafinamentul) cu felii la fel de subtiri de costita afumata (stratul de grasime sa fie cat mai discret) si cu felii de cascaval afumat. Intre acestea se pot insinua straturi intermediare de spanac fiert si dres cu de toate. Cineva mi-a mai recomandat sa incerc sa folosesc si un carpaccio vegetarian de sfecla rosie, dar mi se pare o alegere snoaba…
3. FRIPTURA DE VANAT LA CUPTOR- MUKUZANI, rosu sec.
Aici, masa ajunge la apogeu! Indiferent de vanat (mistret sau caprioara), carnea trebuie fezandata bine, adica tinuta minimum o noapte, la rece, in bait de vin, otet balsamic, ulei de masline, arpagic, usturoi, capere si mirodenii. Ideea e ca vinul folosit pentru marinare sa fie unul cat mai bun, ideal chiar cel care se va servi la masa in pahare. (Ii urasc pe cei care considera ca la marinare trebuie sa scapi de vinul prost pe care-l ai prin casa si altminteri nu te induri sa-l arunci!) Iar, cand carnea sta la cuptor in stil slow food, la temperatura mica, ca sa nu se usuce si sa devina atoasa, trebuie stropita periodic cu baitul ramas de la fezandare.
4. – KINDZMARAULI, rosu demidulce.
Dupa ce am respirat nitel, putem sa ne indreptam spre taramul placerilor dulcege. La inceput, m-as baza pe o portie de prajitura cu ciocolata si fructe de padure, daca se poate natur, nu conservate. Merge insa, daca nu vrem sa ne complicam, si cu o un platouas de branzeturi fine, frantuzesti, servite impreuna cu boabe de struguri negri.
5. – KHVANCHKARA, rosu demidulce.
Al doilea vin rosu demidulce l-as aduce impreuna cu o felie de tort cu nuci, migdale si/sau macadamia. La rigoare ne putem multumi si cu o selectie de bomboane fine de ciocolata. Unele belgiene, poate?
6. -ALAZANI, alb demidulce.
Grea misiune sa inchei o masa cu atatea vinuri demidulci. (Sa presupunem ca am invitate o multime de fete …dulci.) Sa consideram ca sunt exoert in deserturi si sa plusez cu o prajitura cu crema de vanilie si crusta de ciocolata alba. Am lasat sa treaca macar o jumatate de ora de la ultimul parteneriat culinar (tort cu vin rosu demidulce), am facut conversatie, am pus o muzica speciala (Sade), invitatele s-au mai rarit …chiar am ramas singur doar cu Ea?!? Ce prajitura…

STELIANA DANCIU
Am pus fata in fata vinurile, m-am sfatuit cu sotul meu (un gurmand experimentat) si m-am gandit cum s-ar potrivi ele mai bine cu retetele mele favorite. Sunt inca in dubiu, fiindca mi se pare ca s-ar potrivi, de fiecare data, cu ambele variante. Sa vedeti de ce:
TSINANDALI  sau ALAZANI VALLEY?
Vinul alb intre registru sec si cel dulce, de fapt, un demidulce elegant, nu foarte agresiv in materie de dulceata… Amandoua ma provoaca din punct de vedere culinar. Tsinandali (sec) ma trimite spre aperitive si supe (in special, creme de legume). Dar sunt creme de ciuperci, de pilda, care nu s-ar simti rau langa un …demidulce. Ori pestele, fileul de peste mare bunaoara, chiar daca pare predestinat vinului sec, ar putea forta apropierea si de Alazani, vag dulceag. Totusi, cu Alazani, parca fortezi limita aperitivelor, mai bine ramane pentru desert. As avea ce face cu amandoua, insa, parca, Tsinandali este o cheie universala de deschis apetitul, asa ca, in cele din urma, optez pentru el. ..Dar numai daca sunt nevoit sa aleg, altminteri le-as vrea/bea pe amandoua!
MUKUZANI sau SAPERAVI?
Saperavi, se stie, este vinul emblematic pentru Georgia. Cred ca este un soi cunoscut si la noi de ceva vreme. Avand, insa, ocazia sa degust si un Mukuzani, pot spune, insa, ca il depasesste net. Poate sunt subiectiv, dar se simte stagiul superior, cel putin dublu, la invechire in butoaie de stejar. Dupa mine, Mukuzani trimite inspre unele chateaux-uri frantuzesti, are o finete si o complexitate interesante. Asa ca, aici, alegerea nu se discuta: Mukuzani. In cazul unei verticale, as incepe cu Saperavi anume pentru a scoate in relief, ulterior, Mukuzani. As merge pe un piept de rata cu sos pentru Saperavi, iar la favoritul meu Mukuzani as investi ceva timp si mirodenii pentru a marina o bucata frumoasa de mistret. Apoi, ar urma un stagiu de cateva ore in cuptor pentru friptura si, separat, as pregati niste garnituri savuroase: cartofi copti cu rozmarin infasurati in felii de sunca (pe care, la servire, le scot, cat sa mai ramana o aluzie de gust afumat), legume in sos de vin etc.
KINDZMARAULI sau KHVANCHKARA?
Nu sunt fana vinurilor dulci (sotul ma aproba si el!), dar intru in conventia jocului propus  si le voi examina comparativ. Eu, la dulci, nu as propune deserturi, mi s-ar parea redundant. Mai degraba, as merge pe sugestia branzeturilor nobile, invechite, mucegaite, pentru a realiza o simbioza intre dulceata si “putregai” iute. Kindzmarauli este fructat, Khvanchkara are si note mai interesante – de alune prajite? Cred ca la branzeturi, al doilea merge mai bine, asa ca, in final, il selectez. Pofta buna si nemasurata!

…Saperavi, Kindzmarauli, Alazani, Mukuzani, Tsinandali, Khvanchkara: recent, v-am prezentat minunatele vinuri georgiene din podgoria Tiflisi Marani, importate de Imexwines. Vinurile sunt comercializate de  real,-hypermarket, in toate cele 25 de magazine, impreuna cu care am demarat  un incitant concurs:

TEMA CONCURSULUI: “Tinand cont de descrierea vinurilor, propuneti retete culinare care se potrivesc cu aceste vinuri si motivati alegerea voastra”. Sunt permise inscrieri multiple. Puteti parteneria culinar un vin sau mai multe, dupa inspiratie. Raspunsurile se primesc la office@bucatarescu.ro, fotografiile retetelor nefiind obligatorii.

PERIOADA DE DESFASURARE: 14 ianuarie – 4 februarie 2011.

PREMII: Cele mai interesante  raspunsuri originale vor fi rasplatite cu 6 PREMII, cate 2 IN FIECARE SAPTAMANA. Premiile vor fi anuntate in datele: 21 ianuarie, 28 ianuarie, 4 februarie. Fiecare premiu consta intr-un set de 6 VINURI TIFLISI MARANI (cate unul din fiecare sortiment descris). Bucatarescu va acorda premii speciale care constau in carti despre vinuri si arta culinara! INCA 4 PREMII RAMASE IN JOC!

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply