|

CONCURS Vinuri georgiene Tiflisi Marani de la real,- hypermarket (40-49)

ALINA MARGINEAN

Propun la aceasta reteta vinul  Tsinandali deoarece se potriveste la un gust sarat ceva mai ..special si aromat  :

Pilaf de orez cu friptura de pui
Saperavi - Peste la cuptor cu cartofi
Mukuzani - Piept de pui cu cartofi natur si sos de rosii
Alazani - Aperitiv diversificat

PAUL GHEORGHIU (x3)

Foamea-i cel mai bun bucatar – Fames est optimus coqus

Ex-destinatie de vacanta pentru elita Uniunii Sovietice, Georgia este un teritoriu binecuvantat cu un peisaj superb, format din vai inalte, centre spa cu izvoare minerale, pesteri si cascade, o clima propice si o varietate bogata a florei si faunei. Situata in Caucaz, Georgia s-a aflat in calea Drumului Matasii, ce a adus multe culturi diferite la granitele sale; datorita amplasarii intre cele doua continente, Georgia a fost invadata si ocupata de diverse forte, precum persii, romanii, califii arabi si mongolii. Marturie acestui fapt stau ruinele arheologice impresionate,,unele datand din secolul al V-lea IHr., fortaretele si bisericile antice.

Drept urmare, bucataria georgiana imbina influente turcesti, arabe, grecesti si chiar indiene. Mancarea este, deseori, condimentata, in special, cu coriandru, tarhon si “khmeli suneli”, un amestec de condimente. Felurile de mancare reci sau calde se servesc cu rosii, castravete, ceapa verde, branza si paine (puri) alaturi.

O masa festiva tipica include verdeturi si spanac facute piure si presarate cu seminte de rodie, “khachapuri” (o paine preparata cu branza), “satsivi” (carne de pui in sos de alune), “chanakhi” (carne de miel cu tocana de legume), “tolma” (sarmalute) si “badrizhani nivrit” (vinete cu usturoi).

Vinul constituie o parte esentiala a mesei si georgienii sunt adevarati maestri în a obtine varietati deosebite de vinuri rosii si albe…Exista diferente pronuntate in obiceiurile culinare, in functie de regiune.

Vinurile, in plus, au o varietate, care, in general, lipseste in Occident, unde 90% din vinuri sunt seci si cu tanin… cat cuprinde. Georgienii se lauda, ca, din 600 de soiuri de vin, 300 le apartin.

Una din regulile asocierii vinului cu mancarea afirma ca mancarea specifica dintr-o anumita zona, “merge la sigur” cu bautura din aceea zona – este ca un fel de reteta, verificata de generatii. Alta regula spune ca trebuie sa avem un echilibru de arome (un vin dulce la o mancare dulce) si de corpolenta (un vin corpolent, dens la o mancare corpolenta).

Intr-adevar, vinurile georgiene sunt deosebite, mai ales prin soiurile specifice locului – Saperavi, Tsolicouri, Mtvani, Rkatiteli, Odjaleshi, Alesandruli, Tiflisi Marani si multe altele ; in total, exista aproximativ 500 de soiuri aborigene, care se cultiva in Georgia. Si, desigur, povestea acestei tari despre vie si vinuri. Dupa cum afirma un francez prin secolul al XVII-lea – “cand georgienii faceau vin, francezii inca nu stiau sa bea nici lapte”!

Varietatea Mukuzani, de la Tifilisi Marani, pe care il stiam din Georgia (am vizitat-o, candva…) se incadreaza la categoria “excelent”, la fel ca si  Khvanchkara. Saperavi, considerat perla vinurilor georgiene, atat de la Tifilisi, cat si de la Telavi, se incadreaza in categoria “heavy duty”…; o perfecta asociere cu mancarurile grele, grave (friptura sau carne afumata…).

Una dintre micile mele placeri este sa ma inarmez cu o sticla de TSINANDALI, alb sec, sa comand o salata cu rulouri de Roast Beef, branza si ierburi fine, un cocosel galletto [intreg] si o portie mare de legume gratinate.

Unul din felurile georgiene, tipice, este un fel de “khinkali”, un fel de tortellini enorm, cam cat un mar, umplut, fie cu carne, fie cu ciuperci. Este dotat cu un “cotor”, de care se tine, si se mananca cu mana (inauntru exista un lichid, care se imprastie, daca este taiat).

Pe strada, se vand un fel de corcoduse verzi, din care se prepara un sos verde, picant si aromat, care „va à merveille” cu peste sau carne, la gratar.

Mancarea georgiana, in general, este condimentata, insa, nu atat de tare, incat sa nu mai simti nici un alt gust sau aroma…recte, aceea a vinurilor de elita…

Soiul de struguri Saperavi produce vinuri substanţiale, de culoare roşu intens, potrivite pentru « a îmbătrâni » (probabil până la cincizeci de ani). Acesta are potenţialul de a produce un nivel ridicat de alcool şi este folosit, extensiv, pentru amestecarea cu alte soiuri inferioare. Este varietatea de struguri cea mai importantă, utilizată în fabricarea vinurilor georgiene roşii, meritandu-si pe deplin denumirea de « perla »…

Saperavi este un soi rezistent, cunoscut pentru abilitatea sa de a infrunta o vreme extrem de rece, şi este popular in ceea ce priveste creşterea la altitudine mare. Este un « teinturier » de struguri, conţinand anthrocyanin roşu în pulpa de struguri, precum şi a pielii; de asemenea, este neobişnuit, constituind unul dintre soiurile de struguri, foarte puţine, de altfel, folosite la producerea vinului – un singur soi (in single varietal) – cele mai multe sunt folosite în cantităţi mici, strict pentru amestecare.

Strugurii Saperavi, originari din regiunea Kakheti din estul Georgiei, in prezent, raspanditi pe întreg teritoriul tării (Kakheti, Saingilo, Kartli, Shavshet-Klardjeti, Imereti, Guria, Racha şi Lechkhumi), sunt folositi, predomiant, în Georgia, dar, s-au extins si in alte regiuni din Europa de Est sau in regiunile viti-vinicole din Lumea Noua; în special în Finger Lakes, New York - zona de viţă de vie. Au fost  obtinute  rezultate promiţătoare si de catre cativa cultivatori din Australia, unde, soiul a facut pionierat în Valea Regelui, Regiunea din nord-est-ul Victoriei.

Printre vinurile georgiene notabile, realizate exclusiv sau predomiant, din struguri Saperavi, amintesc :

- Saperavi; un vin pornind de la un gust demidulce si ajungand cu brio pana la sec, cu vârsta de 1 an, produs în mai multe regiuni. Este mai degraba suplu decat corpolent, avand culoarea rosu inchis, cu nunate de violet. Aroma trimite la fructe negre de padure (mure), iar gustul are aceleasi similitudini – mure, coacaze negre, cirese. Sub aspect gastronomic, face trimitere la vanat, carne afumata,  branzeturi mediu-tari. « Un vin de masa absolut onorabil, dar, caruia nu-i poti pretinde fineturi de “chateau”. » (cf. Bucatarescu).  A inceput sa fie produs din anul 1886. La concursurile internaţionale de vin, el a primit o medalie de aur şi o medalie de argint.

Un « parteneriat » ideal :

Muschiulet de porc cu salata verde

Este nevoie de:

* Un  muschiulet de porc mai mare

* 2   catei usturoi, 50 g slaninuta, 1 morcov, condiment pentru gratar, 1 salata verde mai mare, 2 cepe, 2 rosii, 1 legatura patrunjel verde.

Se pregateste in felul urmator:

  1. Curatati muschiuletul de pielite si intepati-l din loc in loc cu un cutit ascutit.
  2. In fiecare intepatura, se introduce cate o feliuta de usturoi, un bastonas de morcov sau o bucatica de slaninuta.
  3. Presarati muschiuletul cu condiment pentru gratar.
  4. Puneti-l pe gratar, in bucata intreaga, intorcandu-l, mereu, pentru a se rumeni uniform.
  5. Pregatiti o salata din salata verde, ceapa, rosii si patrunjel, taiate potrivit.
  6. Taiati muschiuletul, pregatit la gratar, in felii cu grosimea de 2 cm si serviti-l cu salata rece.

- Kindzmarauli ; un vin natural de înaltă calitate, demi-dulce, de culoare rosu-inchis (în vârstă de 2 ani). Este produs din soiul de struguri Saperavi, cultivati pe versanţii munţilor Caucaz în districtul Kvareli de Kakheti. Are un buchet puternic, caracteristic, şi aromă, un gust delicat, armonios şi catifelat. Gustul minunat şi proprietăţile curative l-au facut pe Kindzmarauli sa obtina recunoaşterea generală. Vinul conţine alcool 10.5 -12.0%, 3-5% zahăr, avand o aciditate titrata de 5.0-7.0% titrate. El a fost fabricat, începând din anul 1942. Pentru calităţile sale supreme, Kindzmarauli a dobandit 3 medalii de aur, 4 de argint & 1 medalie de bronz la concursurile internaţionale de vin.

Un desert, « pour la bonne bouche », qui va de pair :

Prajitura cu pere sau cu alte fructe inrudite

Blat crocant:
100 gr unt
2 linguri smantana
2 linguri zahar
150 gr cereale Musli

Aluat:
250 gr faina
1 praf de copt
1 zahar vanilat
2 oua
2 linguri de zahar
125 gr branza de vaci
75 ml ulei
2 linguri smantana

Umplutura:
15o gr smantana
3 linguri zahar
1 lingura amidon
1 compot de pere

Pentru blatul crocant, se topeste untul si se amesteca zaharul, smantana si cerealele. Pentru aluat, se amesteca totul, bine, cu mixerul.

Pentru umplutura se bat cu mixerul smantana, zaharul si amidonul.
Se pune in tava, pe foie de aluminiu, aluatul. Peste el, se toarna umplutura, apoi, se  aseaza feliile de pere. Deasupra, se pune blatul crocant. Se coace in cuptorul incins timp de 45 de min.

RADU MOLDOVAN

Saperavi si Mukuzani cred ca merg cu fripturile de vanat bine marinate si cu fripturile de vita mai in sange, cu un cubulet de unt frecat cu piper verde deasupra. La Tsinandali as recomanda piept de pui cu sos alv sau salau bonne femme.

GETA DIMITRIU

As merge pe Kindzmarauli la un desert cu salata de fructe de padure.

VLAD IVANESCU

Cred ca Saperavi se potriveste cu niste carnati de caprioara in sos de vin. Mmmmm!

ANGELA STEFAN

Ma gandesc la un meniu complet stropit cu vinuri georgiene. Incep cu aperitive din peste si fructe de mare, poate calamari, stropite cu Tsinandali alb sec. Nu mult, un paharel! Apoi, la felul principal, de pilda o friptura buna la cuptor, recomand un vin rosu, acel Saperavi de care se tot vorbeste. In fine, la desert – imi plac prajiturile cu crema si torturile de fructe – se poate incheia cu un vin alb de desert, cum cred ca este Alazani. Pofta buna tuturor!

ANDREI STOICA

Daca ar fi ziua mea, mi-as invita toti prietenii la un gratar si i-as cinsti cu vinuri rosii georgiene - Saperavi si Mukuzani. Astea sunt seci! Pentru fete, as deschide o sticla cu demidulce rosu, Kindzmarauli.

OANA LUCIA GEORGESCU

Nu stiu de ce se considera ca bautorii de vinuri dulci nu se pricep la vinuri! Mi-a placut ca am descoperit in aceasta gama un demidulce alb – Alazani Valley si doua rosii – Khvanchkara si Kindzmarauli. Eu imi pot imagina o gama larga de preparate care s-ar potrivi cu ele, nu doar deserturi, ci si paste cu anumite umpluturi, fripturi de vanat mic cu pene sau toate budincile din lume. Incercati o budinca de pastarnac, telina sau conopida cu vin alb dulce si nu va veti pacali deloc!



Saperavi, Kindzmarauli, Alazani, Mukuzani, Tsinandali, Khvanchkara: recent, v-am prezentat minunatele vinuri georgiene din podgoria Tiflisi Marani, importate de Imexwines. Vinurile sunt comercializate de  real,-hypermarket, in toate cele 25 de magazine, impreuna cu care am demarat  un incitant concurs:

TEMA CONCURSULUI: “Tinand cont de descrierea vinurilor, propuneti retete culinare care se potrivesc cu aceste vinuri si motivati alegerea voastra”. Sunt permise inscrieri multiple. Puteti parteneria culinar un vin sau mai multe, dupa inspiratie. Raspunsurile se primesc la office@bucatarescu.ro, fotografiile retetelor nefiind obligatorii.

PERIOADA DE DESFASURARE: 14 ianuarie – 4 februarie 2011.

PREMII: Cele mai interesante  raspunsuri originale vor fi rasplatite cu 6 PREMII, cate 2 IN FIECARE SAPTAMANA. Premiile vor fi anuntate in datele: 21 ianuarie, 28 ianuarie, 4 februarie. Fiecare premiu consta intr-un set de 6 VINURI TIFLISI MARANI (cate unul din fiecare sortiment descris). Bucatarescu va acorda premii speciale care constau in carti despre vinuri si arta culinara!

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply