|

Contrabandit – “Carbonada en zapallo” (Tocanita de vaca in dovleac) / WEEK-END GURMAND cu …MATEI PERAHIM (4)

…Nici n-am stiut ca am o matusa. Mai ales in Argentina. O cheama Fernanda. Am descoperit-o prin ’75 cand mama a aflat ca plec pentru nevoile serviciului la Buenos Aires. Si mi-a dat sa-i duc “bietei Fernanda”, cum se exprima insesi genitoarea mea, un borcan cu castraveti murati de mai, cu mult marar. -De ce “biata” ?-intreb.-Pentru  ca ii e pofta, mi-a raspuns sec mama, si m-am supus. Recunosc acum, in fata autoritatilor vamale argentine ca sunt un contrabandit. Adica un contrabandist altoit cu un bandit. Asa suntem noi emigrantii. Contrabanditi. Transportam ilegal din tara in tara, din continent in continent, telemea, leustean, bors, muraturi, retete subversive de mici, o cutie cu sarmale facute de Bea, salam de Sibiu sau cascaval. Reminiscente sentimentale, tribut nostalgiei, defect conditionat. Apoi, ne intoarcem in tara, oriunde ar fi aceasta, cu mirodenii, cu sosuri, cu o bucata de branza urat mirositoare pentru varul Robert din Birmingham, pe care va trebui sa o strecor pe sub nasul vigilent al vamesilor britanicii. Reteta de tocanita cu dovleac care urmeaza, mi-a fost inmanata solemn de Fernanda, cea devenita argentiniana, impreuna cu un borcan de “dulce de leche”, special pentru mama. Un adevarat contrabandit, nu v-am spus ?

Carbonada en zapallo (Argentina)

Pentru 6 persoane: 800 g. pulpa de vaca taiata cubulete, 200 g. orez fiert, 4 rosii concasate, 4 piersici mai verzi taiate sferturi,4 cartofi taiati cuburi, 3 cartofi dulci taiati cuburi, 3 stiuleti de porumb fierti taiati rondele, 1 litru bulion de vaca, 1 ceapa taiata solzisori, 1 catel de usturoi maruntit, 1 ardei iute tocat, patrunjel,cimbru, ulei, sare, piper, un dovleac destul de mare.

Mod de preparare: 1) Se incalzeste cuptorul la 175° C.; 2) Se spala dovleacul. Se decupeaza capacul, se scot samburii si filamentele. Se repune capacul si se da la cuptor 45 de minute; 3) In rastimp se caleste ceapa in ulei,se coloreaza carnea alaturi ,apoi se adauga usturoiul, rosile, ierburile, ardeiul iute si se sareaza; 4)Cand totul este bine calit se adauga bulionul de carne si se aduce la fierbere. Se adauga atunci cartofii dulci, piersicile si cartofii. Se lasa sa fiarba acoperit 20 de minute si se adauga porumbul si orezul. Se mai lasa pe foc 5 minute; 4) Se varsa totul in dovleac, se pune capacul si se repune in cuptor pentru inca 15 minute. Se aduce la masa peun platou. La acest fel, care constituie el insusi o masa completa, se poate bea un Merlot la temperatura camerei, adica 16-17°.

MATEI PERAHIM. Peste 30 de ani de marketing si publicitate. Calator pasionat, critic de gastronomie, gurmand si gourmet, a adunat sute de retete din toata lumea. Pofticios de natura, a ajuns sa gatesasca precum un “chef”. Daca vrei sa-l cunosti mai bine, acceseaza www.bucatarialuimatei.ro.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

2 Responses for “Contrabandit – “Carbonada en zapallo” (Tocanita de vaca in dovleac) / WEEK-END GURMAND cu …MATEI PERAHIM (4)”

  1. Ioan says:

    Un adevarat festin,merita incercat!

  2. Bucatarescu says:

    Eu dau dovleacul!

Leave a Reply