|

Vinurile georgiene din podgoria Tiflisi Marani / Oferta real,- hypermarket

Vinurile georgiene provin din tara considerata de obarsie pentru Vitis vinifera! Aici, vita de vie beneficiaza de un areal extrem de primitor, care configureaza numeroase “terroir”-uri remarcabile, care ofera conditii ideale de dezvoltare pentru mai bine de 500 de soiuri si varietati. Una din podgoriile minunate de aici este Tiflisi Marani, fondata relativ recent, in 2002, in satul Vaziani, aflat la cativa kilometri de capitala Georgiei – Tbilisi.  Vinurile de aici sunt importate de Imexwines si pot fi cumparate din  real,- hypermarket, in toate cele 25 de magazine.

ALAZANI VALLEY, alb demidulce, D.O.C. Kakheti

Varietatea: Rkatsiteli şi Mtsvane

Origine: Zona viticolă Kakheti.

Climat: Moderat continental

Tipul vinului: Alb demidulce

Vinificare: Strugurii sunt culeşi manual în perioada de optimă maturitate. După sâmburii sunt îndepărtaţi, sturgurii se răcesc până la 4-60C şi apoi sunt presaţi cu atenţie la presa pneumatică. Mustul astfel obţinut este lăsat sa fermenteze a o temperatură controlată de 150C în tancuri de oţel inoxidabil. După fermentare, când mustul ajunge la un raport optim zahăr/aciditate, porcesul de fermentaţie se opreşte prin răcire pentru a reţine în noul vin prospeţimea şi cantitatea de zahăr. De regulă vinul se imbuteliază în sticle la cateva luni  de la terminarea procesului de vinificare.

Culoare: O culoare vie galben-verde pal..

Aroma: Are un buchet contrariant de alune de pădure prajite  şi măr copt,carora li se adaugă nuanţe blânde de gutuie si pepene verde.

Gust: Gustul este proaspăt, plin,  cu o aciditate medie, delicat dulce cu note dominante de coaja de gutuie coapă

Se recomandă cu: Aperitive, mâncăruri asiatice condimentate .

Temperatura de servire: Usor racit,  10-12 grade C .

TSINANDALI, alb sec

Varietatea: Rkatsiteli 80%, Mtsvane 20%

Origine: Zona viticolă Tsinandali, Regiunea Kakheti.

Climat: Moderat continental

Sol: Mediu argilos, pietros

Tipul vinului: Alb sec

Vinificaţie: Strugurii sunt culesi manual in perioada de maturitate optima  în a 2-a sau a 3-a decadă a lunii septembrie. Sâmburii sunt indepartaţi cu grijă, iar pulpa rămasă, împreună cu coaja este răcită până la o temperatura de 4-60C, timp de 8 ore, pulpa este lăsată să se macereze în coajă şi apoi presată  cu grijă. Mai  târziu, mustul după ce s-a limpezit  este lăsat la fermentat la o temperatură controlată de 150C in recipiente din oţel inoxidabil. După ce procesul de fermentare s-a încheiat, vinul este transferat în alte recipiente pentru o rafinare superioară. 30% din întreaga cantitate  este baricată timp de 4 luni în butoaie de stejar.

Culoare: Auriu intens.

Aroma: Intensă şi elegantă cu note de flori şi fructe tropicale.

Gust: Corp plin, nuante subtile de alune prajite, de unt de arahide dat de baricarea în butoaie de stejar franţuzesc. După degustare rămane o senzaţie de unde de arahide şi de nuante persistente de mix de fructe tropicale.

Se recomandă cu: somon la grătar sau carne albă, mâncare vegetarian.

Temperatura de servire: Bine racit, la 8-12 grade C.

SAPERAVI, rosu sec – Perla vinurilor georgiene!

Varietatea: Saperavi 100%

Origine: Zona viticolă Kakheti – partea dreaptă a râului Alazani

Climat: Moderat continental

Tipul vinului: Roşu sec

Vinificare: Strugurii sunt culeşi manual în perioada de maturitate optimă. Sâmburii sunt îndepărtaţi cu grijă iar pulpa împreuna cu coaja este zdrobită. Urmează procesul de fermentaţie alcoolică care durează 4-6 zile la o temperatura controlată de 22-250C. Fermentaţia malolactică se desfăşoară in mod natural în recipiente de oţel şi apoi în sticle. Înainte de a fi comercializate, vinurile Sapervi de la Tfilisi Marani sunt îmbătranite cel puţin un an.

Culoare: Roşu închis de rodie cu nuante violacee.

Aroma: Varietăţi intense de coacăze negre, mure si cireşe.

Gust: Sec, corp nu foarte plin, cu gust de fructe negre, tanini bine echilibrati si final lung.

Se recomandă cu: Carne friptă sau afumată, diverse varietăţi de brânzeturi.

Temperatura de servire: 16-18 grade C, aproape de temperatura ambientala.

MUKUZANI 2005, rosu sec, D.O.C.

Varietatea: Saperavi 100%

Origine: Microzona viticolă Mukuzani, regiunea Kakheti, partea dreaptă a râului Alazani

Climat: Moderat continental

Sol: Soluri de lunca cu aluviuni

Tipul vinului: Roşu sec

Vinificare: Strugurii sunt culeşi manual în perioada de maturitate optimă. Sâmburii sunt îndepărtaţi cu grijă iar pulpa împreuna cu coaja este zdrobită. Urmează procesul de fermentaţie alcoolică care durează 6-7 zile la o temperatura controlată de 23-280C. După încheierea procesului de fermentare alcoolică, vinul se transferă în baricuri de stejar pentru fermentaţia malolactică care durează 8-9 luni.  Vinul Mukuzani este îmbatranit natural în baricuri de stejar cel puţin un an înainte de a fi comercializat.  Vinul ajunge la maturitate in 2 ani şi poate fi consumat în urmatorii 10-15 ani. Este un vin ideal pentru Vinotecă!

Culoare: Roşu intens.

Aroma: Surprinzătoare arome de cireşe negre, ciocolată neagră cu uşoare note de vanilie şi mirodenii.

Gust: Gust plin, generos cu note de prune goldane  urmat de tanini puternici dar delicaţi, cu final lung.

Se recomandă cu: Carne friptă, vânat, brânzeturi nobile şi vechi.

Temperatura de servire: Ambientala, 18 grade C.

KINDZMARAULI 2007, rosu demidulce, D.O.C.

Varietatea: Saperavi 100%

Origine: Microzona viticolă Kindzmarauli, regiunea Kakheti

Climat: Mediu continental

Sol: Aluvial, lutos, cu intruziuni calcaroase

Tip vin: Roşu demidulce.

Vinificare: Strugurii sunt culeşi manual în perioada de maturitate optimă. Sâmburii sunt îndepărtaţi cu grijă iar pulpa împreuna cu coaja este zdrobită. Urmează procesul de fermentaţie alcoolică, în recipiente de oţel,  care durează 3-4 zile la o temperatură controlată de 22-240C. . Fermentaţia alcoolică este oprită când nivelul de zaharuri ajunge la 40-50 gr/l  Înainte de a fi îmbuteliat, vinul se păstrează la temperaturi

de 1-3 grade Celsius.

Culoare: Roşu intens, purpuriu.

Aroma: Mure zdrobite, prune goldane, mirodenii combinate cu note florale.

Gust: Mătăsos, complex. Iniţial gustul este plin, aromat şi se continuă cu note de cireşe, mure si prune. Curat, proaspat cu un echilibru complex cu tanini supli. Durata lungă şi finalizare înceată.

Se recomandă cu: Deserturi, prajituri cu fructe, brânzeturi uşoare.

Temperatura de servire: 14-16 grade C.

KHVANCHKARA 2007, rosu demidulce, D.O.C.

Varietatea: Alexandreuli 50%, Mujuretuli 50%

Origine: Microzona viticolă Khvanchkara , Regiunea Racha-Lechkhumi

Climat: Continental moderat.

Sol: Calcaros cu humus, sol dur, diferite argile

Tip vin: Roşu demidulce

Vinificare: Strugurii sunt culeşi manual în perioada de maturitate optimă. Sâmburii şi coaja sunt îndepărtate cu grijă iar pulpa împreuna. Urmează procesul de fermentaţie alcoolică, în recipiente de oţel,  care durează 4-6 zile la o temperatură controlată de 20-220C. . Fermentaţia alcoolică este oprită când nivelul de zaharuri ajunge la 40-50 gr/l  Înainte de a fi îmbuteliat, vinul se păstrează la temperaturi de 1-3 0C.

Culoare: Rosu rubiniu.

Aroma: Aromă complexă de fructe roşii dominate de zmeură şi căpşuni, cu uşoare note de migdale prăjite.

Gust: Gustul de zmeură sălbatică este urmat de  un gust de mix de fructe uscate şi rodii, cu note de caramel în acelaşi timp vinul având o aciditate pronunţată pentru a fi proaspăt şi bine echilibrat.

Se recomandă cu: Deserturi, plăcintă cu nuci, brânzeturi aromate.

Temperatura de servire: Usor racit, la 12-14 grade C.

In curand, un CONCURS, realizat impreuna cu real,-hypermarket si  avand ca tema aceste vinuri! Detalii in zilele urmatoare!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , ,

4 Responses for “Vinurile georgiene din podgoria Tiflisi Marani / Oferta real,- hypermarket”

  1. [...] CONCURSULUI: “Tinand cont de descrierea vinurilor, propuneti retete culinare care se potrivesc cu aceste vinuri si motivati alegerea voastra”. Sunt [...]

  2. Popovici Georegeta any says:

    PLACINTA CU NUCA

    Ingrediente
    Faina 280 g unt 280 g oua 10 buc zahar 360 g nuci 280 g coaja rasa delamaie 40 g

    Mod de preparare
    Din unt, faina, 80 g zahar si un galbenus se face un aluat, care se framanta bine, se lasa sa se odihneasca doua ore si se imparte in doua parti egale. Se unge o tava cu unt, se intinde in ea prima foaie, peste care se intinde umplutura preparata astfel: galbenusurile ramase se amesteca cu 280 g zahar, coaja de lamaie rasa si nucile macinate, iar la sfarsit se incorporeaza albusurile batute bine. Se intinde aceasta compozitie peste coaja de coca din tava, se acopera umplutura cu a doua foaie de aluat fraged si se coace la cuptor la un foc potrivit.

    Timp de preparare
    60 minute

    POFTA BUNA!
    Imi place sa finalizez o masa cu un desert si un pahar de vin rosu demidulce care se potiveste perfect cu placinta cu nuca.

  3. dogaru florentina says:

    Tort Iulian
    Blat
    6 galbenusuri frecate cu 150 g zahar;
    2 linguri cacao;
    1 pahar nuci;
    1 praf de copt
    2 portocale date prin razatoare cu coaja;
    2 linguri de faina.
    Albusurile se bat spuma, se adauga galbenusurile frecate cu zahar, praful de copt, cacao, portocalele date prin razatoare si faina. Se pune in cratita unsa si se baga la cuptor la foc potrivit.
    Crema
    2 oua;
    1 pahar zahar;
    2 linguri cacao;
    1 lingura nes
    3 linguri faina.
    esenta de rom
    ½ pahar apa.
    Se pun toate ingredientele intr-o cratita si se fierb la baie de abur. Separat 300 g margarina se amesteca cu cele 2 linguri de cacao + esenta de rom se freaca si se ameste cu crema (race). Se asambleaza tortul. Blatul se taie in 2 se umple cu crema si se acopera si tortul, iar deasupra se orneaza cu ce se doreste ciocolata sau frisca.
    Albusurile se bat spuma, separate
    Acest tort se potriveste foarte bine cu KHVANCHKARA 2007, rosu demidulce, D.O.C. mai ales ca ne si plac vinurile demidulci. Va doresc pofta buna. Acest tort imi place sa-l fac de sarbatori.

    Nu cred in castig dar incerc, sper sa va placa reteta este foarte gustoasa, am trecut acest tort pentru ca mie si sotului meu ne place foarte mult dulciurile.

  4. tunea monica loredana says:

    friptura de porc la gratar se taie carnea in bucati cat palma se condimenteaza se stropeste cu vin se lasa jumatate de ora la rece si se pune pe gratar

Leave a Reply