|

CONCURS Vinuri georgiene Tiflisi Marani de la real,- hypermarket (96-100) / Ultimele 2 PREMII

CODRUT CHERECHES

Stiu povesti despre vinurile din Georgia de la bunicii mei din Basarabia, unde se pare ca sunt mai cunoscute. Am ramas, de la ei, cu nostalgia pentru Saperavi, vin rosu, despre care mi se spunea ca e senzational impreuna cu orice friptura la cuptor sau gratar. In special, vanatul era de neconceput cu alt vin, desi  acolo, dincolo de Prut, sunt destule vinuri rosii remarcabile.

MONICA LOREDANA TUNEA

Friptura de porc la gratar: se taie carnea in bucati cat palma, se condimenteaza, se stropeste cu vin, se lasa jumatate de ora la rece si se pune pe gratar. Atat! Cu un pahar de vin rosu sec,  Saperavi!

GEORGE TOADER

Supa de morcovi si caise uscate …cu un pahar de Tsinandali sau, dupa dispozitie, Alazani!

Ingrediente: 1 lingurta otet balsamic, 2 linguri miere, 6 morcovi mici feliati rotund, ½ ceasca de caise uscate taiate mari, ¼ lingurita scortisoara, 2 fire de ceapa verde taiate fin (rondele), sare de mare si piper proaspat macinat dupa gust, 1 pahar supa de legume.

Preparare: Rondelele de morcov se soteaza intr-o tigaie cu putin unt. In tigaie, se adauga putina apasau supa, punandu-se caisele, scortisoara, mierea si otetul balsamic. Se acopera, lasandu-se la fiert la foc mic timp de 4 minute, dupa care se pune ceapa verde, se acopera din nou si se lasa la fiert inca2 minute. La final, se asezoneaza cu sare si piper.

CAMELIA DOCIU

Pentru vinul dulce rosu Kindzmarauli, m-as gandi la o placinta cu carne pe care as stropi-o din belsug cu sos rosu. Cred ca se potriveste carnea de porc tocata cu gustul vinului.

RADU MOLDOVAN

Un peste facut bine reclama neaparat un vin pe masura. Eu propun Tsinandali alb sec cu urmatoarea reteta:

Saramura de bibani (prinsi chiar de mine!)

Am luat 3 bibani de aprox. 500 grame, i-am curatat de intestine, i-am spalat, apoi m-am asigurat ca am la indemana si urmatoarele ingrediente: 2 litri apa, 4 linguri sare grunjoasa, 1 lamaie, 2 linguri otet din cidru de mere, 1 lingura boia, 1 ardei iute rosu, 2 linguri bulion, 6 catei de usturoi, patrunjel verde tocat marunt, cimbru, busuioc, 500 grame cartofi albi fierti.

Preparare: Bibanii se prajesc pe un pat de sare pe o tabla curata, apoi se curata de pielea cu solzi. Separat, se face saramura, punand in apa fierbinte toate ingredientele. Pestele curatat, inc fierbinte, se scufunda in saramura rimp de 30 minute, apoi se scoate pe un platou, unde va fi servit cu patrunjel verde, felioare de lamaie si cartofi albi natur. Normal ca merge perfect si vinul, nu?

GEORGE TOADER si RADU MOLDOVAN au mizat pe vinurile albe georgiene din podgoria Tiflisi Marani si au castigat, fiecare, un set de 6 vinuri! De asemenea, Bucatarescu le ofera cate o carte de vinuri si una de gastronomie cu autograf!

..Saperavi, Kindzmarauli, Alazani, Mukuzani, Tsinandali, Khvanchkara: recent, v-am prezentat minunatele vinuri georgiene din podgoria Tiflisi Marani, importate de Imexwines. Vinurile sunt comercializate de  real,-hypermarket, in toate cele 25 de magazine, impreuna cu care am demarat acest incitant concurs:

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply