|

BYZANTIUM – BLANC de Transylvanie, vinul aromat de Sebes

Noua gama Byzantium – trei vinuri noi, proaspete, din 2011 – este construita pe specificul celor trei areale viti-vinicole de care dispune grupul Halewood. In cazul, racorosului si aromatului cupaj alb – Blanc de Transylvanie – s-au folosit struguri din podgoria de la Sebes, din Alba, opulenta lumii bizantine fiind transportata cu abilitate si persuasiune dincolo de Carpati, prin intermediul unor “vehicule” de inspiratie ceva mai nordica.  Proportiile sunt urmatoarele: 60% Gewurztraminer, 30% Pinot Grigio  si 10% Riesling de Rin. Fiecare dintre cele trei soiuri vine cu caracteristicile sale speciale. Astfel, vinul care da structura cupajului, Gewurztraminer, aduce un buchet floral si o aroma unice, care dau o culoare olfactiv-gustativa absolut remarcabila. Pinot Grigio a fost chemat in combinatie pentru a asigura robustetea structurii dar si o aciditate sprintara, conferind vinului un aer jucaus, in timp ce tusa de Riesling de Rin contribuie la complexitatea licorii prin intermediul notelor minerale si a tonurilor de citrice  insinuante. Rezultatul este un vin alb subtil, racoros insa plin de aroma, ideal pentru a fi servit, racit la 10-12 grade Celsius, in vara ce se anunta, deja, caniculara. Respectand tendinta vinurilor noi, noul Blanc de la Byzantium are 14% alcool si este vivace, debordand de personalitate.

Eu, unul, il vad servit nu doar la inceputul mesei, alaturi de aperitive din carne alba – mergand de la salate cu pui la peste si fructe de mare, ci si la felul principal – impreuna, de pilda, cu preparate inspirate de bucataria asiatica. Nu mai putin interesant este Blanc de Transylvanie la finalul mesei, alaturi de anumite branzeturi, nu foarte maturate, cat si, mai ales, dupa incheierea festinului, in special in serile prelungi de vara, consumat cu prietenii in cadrul unor libatii prelungite sub clar de luna, intr-un restaurant discret, pe terasa favorita…

Gama Byzantium poate fi achiziționată exclusiv din HoReCa, online accesând www.winery-outlet.com, dar și din magazinele Halewood – The Winery Outlet (București, Ploiești, DN1 Breaza-Nistorești, Sinaia, Azuga, Brașov, Sibiu, Târgoviște și Urlați).

Despre Grupul Halewood în România

Alături de Cramele Halewood din Grupul Halewood mai fac parte Halewood România, Domeniile Halewood şi Halewood International Premium Imports. Halewood are în propietate crame şi plantaţii de viţă de vie în regiunea Dealu Mare, Podişul Transilvaniei şi Murfatlar. La acestea se adaugă Pivniţele Rhein Azuga fondate în 1892, unde se continuă tradiţia producerii vinurilor spumante după metoda tradiţională, de fermentare a vinului în sticlă. În Ploieşti se află sediul Cramelor Halewood, vaste pivniţe subterane, depozitul de produse finite (cu o capacitate de peste 1 milion de sticle), precum şi liniile de îmbuteliere. Grupul Halewood deţine peste 350 hectare de vie plantate în perioada 2002-2009, cu o investiţie de peste 7 milioane Euro.

Citeste si:

Tags: , ,

Leave a Reply