|

BYZANTIUM: Noul ROSE 2012 certificat ecologic de la Cramele Halewood!

 Cramele Halewood, in cadrul gamei BYZANTIUM, au lansat  un vin rose mai putin obisnuit, asta pentru ca are la baza struguri dintr-un soi inedit – Shiraz, vinificat aproape “in alb”. Ca si in cazul celorlalte vinuri din gama noua (Blanc de Transylvanie si Rosso di Valachia), se folosesc struguri de cea mai buna calitate, insa, in acest caz, este vorba si de o certificare ecologica, adica nu s-a intervenit in vie cu ingrasaminte chimice, erbicide sau pesticide, totul decurgand absolut natural. Struguri certificati ecologic se produc pe cele 57 de hectare al Domeniilor Murfatlar din Dobrogea inca din 2010, dar acum, in cazul recoltei 2012, putem vorbi de un lot ceva mai consistent realizat, de 6.700 sticle. Viticultura ecologica urmareste protejarea mediului

si oferirea unui vin natural clientului. Halewod este printre primii producatori din Romania care au demarat linii de vinuri ecologice. La nivel national, doar 0,67% din vii poseda certificat de atestare ecologica. Pentru a obtine aceasta atestare, valabila in Uniunea Europeana, intreg ciclul de productie este monitorizat de specialisti din Ministerul Agriculturii. Astfel, pentru combaterea buruienilor si marirea productivitatii solului se folosesc aratul si fertilizarea cu gunoi de grajd. Apoi, pentru combaterea fitosanitara, s-a folosit argile, alge marine, urzici si composturi.

Din ce in ce mai popular in Romania, Shirazul l-am intalnit si in cupajul Rosso di Valachia.

In cazul Rose-ului 2012 , a rezultat un vin cu 13% alcool, debordand de prospetime si cu o fructozitate aparte. Un vin ideal pentru vara 2012, care a debutat canicular. Cu o frumoasa culoare rose somon, vinul propune arome delicate dar sprintare de zmeura, capsune si …citrice, in special grapefruit. Gustul este lung si rotund, dominat de notele rosii, cu o structura buna si o aciditate sustinuta. Se seveste bine racit, la 8-10 grade Celsius, in compania salatelor sau a preparatelor usoare din peste sau pui, fiind un aperitiv excelent. Merge si alaturi de trufe sau vanat mic, cum ar fi fazanul. VOM REVENI cu retete selectionate anume pentru acest vin!

Gama Byzantium poate fi achiziționată exclusiv din HoReCa, online accesând www.winery-outlet.com, dar și din magazinele Halewood – The Winery Outlet (București – in curand un nou magazin in zona 1 Mai, Ploiești, DN1 Breaza-Nistorești, Sinaia, Azuga, Brașov, Sibiu, Târgoviște și Urlați).

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply