|

SALATA cu smochine, prosciutto si mozzarella cu SCURTA Viognier Tamaioasa 2012

E bine stiut, partenerierea dintre mancare si vin este fundamentala pentru o masa reusita. Vinurile Single Vineyard exploateaza la superlativ calitatile unui terroir, avand o savoare unica. Scurta Single Vineyard Selection Viognier Tamaioasa Romaneasca 2012 de la Cramele Halewood este un vin inedit din strugurii podgoriei Dealu Mare. Cele doua vinuri de baza au fost vinificate separat, apoi, dupa limpezirea musturilor, s-a realizat proportia de 85% Viognier si 15% Tamaioasa Romaneasca. Rezultatul este un vin cu arome complexe si note de piersici bine coapte si caise confiate. Postgustul este lung, remarcandu-se note de flori albe, bine sustinute de structura si echilibru acid al vinului. Vinul proaspat, cu 13% alcool, poate fi servit si ca aperitiv, dar merge excelent cu preparate usoare din peste sau pui ori cu foietaje frantuzesti sau alte prajituri fine.

Pentru reteta de azi, sa ne intoarcem la fabuloasa bucatarie mediteraneana. O reteta simpla dar savuroasa:
Salata cu smochine, prosciutto si mozzarella

Smochinele, bine coapte, le crestez in cruce si le infasor in sunca, adaug mozzarella si omniprezentul busuioc proaspat, apoi stropesc totul cu un dressing senzational din ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie proaspat stoarsa, o lingurita de miere de albine, sare de mare, piper verde macinat. Cateva feliute de paine neagra, paine cu seminte sau bagheta prajita pot insoti gustarea, dar nu e obligatoriu. Nu intamplator, Jamie Oliver numea aceasta salata una dintre cele mai …sexy din lume! Este foarte usor de facut, iar intrepatrunderea gusturilor o face teribil de dezirabila, nu? Italia ramane o sursa de inspiratie minunata, intotdeauna. Ca, de altfel, toata mancarea mediteraneeana!

Alaturi pun feliute de bagheta cu usturoi si mozzarella. Simplu de facut, memorabila ca gust! Nu e o mare filosofie sa o prepari, secretul e in dozajul usturoiului – prea putin nu justifica investitia olfactiva si de gust, dar prea mult risca sa transforme gustarea in ceva exagerat de hot. La o bagheta de dimensiuni medii, eu pun 3-4 catei de usturoi, pe care il curat si il zdrobesc foarte usor, apoi il emulsionez cu ulei de masline si un praf de sare. Acest semi-mujdei il distribui uniform cu o pensula de bucatarie pe ambele jumatati de bagheta (pe care am taiat-o pe lungime in prealabil), dupa care potopesc painea cu feliute de mozzarela. Bag la cuptorul preincalzit si tin cateva minute, pana cand branza se topeste onctuos si produce o pelicula compacta la suprafata jumatatilor de bagheta, rumenindu-se usor. Pofta buna! …cu un pahar de Scurta Single Vineyard Viognier Tamaioasa Romaneasca 2012 alaturi!

Vinul poate fi achiziţionat şi online, accesând www.winery-outlet.com, dar şi din magazinele Halewood – The Winery Outlet (Bucureşti, Ploieşti, DN1 Breza-Nistoreşti, Sinaia, Azuga, Braşov, Târgovişte, Urlaţi şi Câmpulung.

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply