|

SCURTA Viognier Tamaioasa cu SOMON la gratar

Scurta Single Vineyard Selection Viognier Tamaioasa Romaneasca 2012 de la Cramele Halewood este un vin inedit din strugurii podgoriei Dealu Mare. Cele doua vinuri de baza au fost vinificate separat, apoi, dupa limpezirea musturilor, s-a realizat proportia de 85% Viognier si 15% Tamaioasa Romaneasca. Rezultatul este un vin cu arome complexe si note de piersici bine coapte si caise confiate. Postgustul este lung, remarcandu-se note de flori albe, bine sustinute de structura si echilibru acid al vinului. Vinul proaspat, cu 13% alcool, poate fi servit si ca aperitiv, dar merge excelent cu preparate usoare din peste sau pui ori cu foietaje frantuzesti sau alte prajituri fine.

Pentru calitatile sale, acest tip de cupaj de la Cramele Halewood a obtinut deja recunoasterea international, primind 9 distinctii, intre care medalia de bronz la Decanter World Wine Awards 2012, precum si 89 de puncte din partea publicatiei Wine Enthusiast.

Iata si o prima recomandare Bucatarescu pentru o parteneriere culinara cu acest vin:
Somon la grătar cu legume verzi „al dente”

Ai nevoie de 4 porţii de somon de 200 g fiecare, 1 dovlecel feliat subţire, 10 g mărar, 300 g orez alb semipreparat, 200 g sparanghel verde, 150 g fasole verde (congelată), 150 g mazăre (congelată), sare, piper măcinat proaspăt, ulei de măsline cu aromă de lamaie.
Încinge grătarul de masă la setarea 4, unge bucăţile de somon cu puţin ulei şi adaugă condimente, după gust, lasă-le pe grătar pentru 5-6 minute, pe fiecare parte. În ultimele 3 minute, asază feliile de dovlecel pe grătar, pe fiecare parte.

În acelaşi timp, pune vasul de abur pe suportul cu tava de scurgere al aparatului de gătit cu abur. Pune sita de orez, adaugă orezul şi 450 ml de apă caldă şi sare. Acoperă cu capacul. Setează cronometrul pentru 20 de minute. Pune în vasul de abur 2 bucăţelele de sparanghel, fasolea verde şi mazărea. După 10 minute de preparare la abur, asează vasul de abur 2 deasupra vasului de abur 1 şi lasa-le încă 10 minute. Pune câteva fire de mărar în dispozitivul pentru intensificarea aromelor şi setează aparatul pentru înca 15 minute, pentru a termina prepararea.

La sfârşit, pune orezul pe un platou, peste el pune legumele preparate „al dente” (fierte astfel încât să rămână puţin tari) şi feliile de somon, asezonate cu piper proaspăt măcinat. Adaugă câteva picături de ulei de măsline cu aromă de lămâie şi garniseşte cu câteva fire de mărar. Pofta buna cu un pahar de Scurta Single Vineyard Viognier Tamaioasa Romaneasca 2012 alaturi!

Vinul poate fi achiziţionat şi online, accesând www.winery-outlet.com, dar şi din magazinele Halewood – The Winery Outlet (Bucureşti, Ploieşti, DN1 Breza-Nistoreşti, Sinaia, Azuga, Braşov, Târgovişte, Urlaţi şi Câmpulung).

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply