|

Bogdan Ulmu: Bucataria romaneasca – exista un specific national?

Veneam cu trenul de la Bucureşti. În compartiment erau două fete, care munceau în Italia :  au coborît în Bîrlad. Una din ele explica, celorlalţi călători, ageamii într-ale cuhniei :

            – Vin în fiecare an acasă, fiindcă mi-e dor de bucătăria românească ! Acolo, la Milano,  nu găsesc borş, sarmale şi mă’liguţă! Of, că bune-s!

            Sigur că-s bune, cînd sunt bine făcute!…

            Tot recent, un bun prieten, redactor la Tv Iaşi, m-a invitat într-o emisiune dedicată fe lurilor de mîncare naţionale; mi-a propus să şi gătesc ceva, în direct, dar să fie ceva românesc!

            Ei bine, mă repet, deci voi indigna în continuare cohorte de gospodine ( precum, cîndva, Păstorel, cu cozonacul lui suprasaturat de ouă!), voi dezamăgi guraliva berladnică şi-l voi pune pe gînduri pe redactorul TV, dar fraţilor, ţineţi-vă bine, nu prea există bucătărie naţională! (mi-e ruşine că tre’ să anunţ, oficial, acest lucru). Desigur, noi – în general – gătim bine, cu talent şi pa siune şi, spuneam şi-n emisiunea cu pricina, avem o bucătărie genial/adaptat naţională. Ne pu tem compara , însă, cu chinezii care au peste 9.000 de feluri eminamente naţionale de mîncare? Ori cu francezii care-ţi pot oferi, zilnic, timp de un an, alt sortiment de brînză?

            Sigur că e bună sarmaua ; dar sarma ( turceşte – sarma), ca şi musaca (musakka), baclava, chiftea, tuslama (schimbea), vin din turceşte.

            Sigur că e bună mămăliga cu brînză, dar lapte & brînză au toate naţiile, iar mămăligă – o parte din ele (italienii, spre exemplu – îi zic polenta). Ciorbă – vine din turcescul corba. Borşul – din ruseşte ( borsc). Carne frig toţi. Salate există pretutindeni. Dulciurile nu-s nici ele monopolul nostru.

            Zacuscă vine din rusă (zacuscka). Piftia – din bulgară (pihtija ) sau greacă ( pihti). Pînă şi alivanca, plăcinta lui Creangă şi a Cucoanei Chiriţa, are origine …necunoscută! Iar chişca pe care o servim , spre exemplu, la Bolta Rece vine şi ea, sireaca, din ucraineană (kyşka).

            Ţuică, rachiu, palincă, bere – idem. Vin – are 8.000 de ani, şi-acu’ 8.000 de ani nu l-au descoperit geto/tracii (din păcate)! Pînă şi minunatul Rameros produs la Bucium, are un antemergător în Europa (Calvadosul). Murături? Păi nu le pun bulgarii dumnezeieşte?

            Cartoful? A ajuns tîrziu pe aceste meleaguri ( începutul secolului XIX, din Austria). Fasole mănîncă şi mexicanii. Peştele e în toate apele lumii. Oaia paşte pe varii tăpşanuri. Vaca – idem. Porcul guiţă-n multe…limbi. Vînatul e peste tot.

            Cu toate astea, gătim bine, chiar româneşte. Eu, în salată berlineză şi biftec tartar, mă bat cu orice neamţ & tătar! În limbă în sos remoulade, ori în ouă de prepeliţă înnecate-n sos asiatic, idem. Prietena mea Livia Cotorcea a făcut recent o plăcintă cu dovleac dumnezeiască! Nişte sarmale, idem! Iar la Dana Coşeru am mîncat o răcitură de curcan inubliabilă!

            Şi la restaurante stăm bine, în ultima vreme : un ambient naţional şi o bucătărie solidă are Bolta Rece ; iar ca rafinament al meniului şi eleganţă a servirii, trebuie să trec în fruntea topului ieşean Casa Bilius. Dorina Bodoga face , la Dunărea, mese festive cu totul ieşite din comun.

            Şi totuşi, patrioţilor pe cale să se mîhnească, le ofer o consolare : CUM-ul bate CE-ul, de multe ori. Un maestru în artă culinară, din România, umileşte oricînd un bucătar de oriunde, care se laudă cu specificul,dar n-are vînă.

Căci bucătăria, dragi gourmets, e adresată papilelor, nu filologiei…

BOGDAN ULMU este scriitor, regizor, profesor la Universitatea de Arte din Iasi. www.bogdanulmu.eu

Citeste si:

Tags: , ,

6 Responses for “Bogdan Ulmu: Bucataria romaneasca – exista un specific national?”

 1. mikutu says:

  sa zicem ca sarmaua e turceasca ==> sigur nu continea carne de porc precum ale noastre ! ca sa nu mai spun , ca din celelalte 2 feluri de sarmale : in foi de stevie sau de vita de vie … una cel putin e reteta casei romanesti !
  asta , una la mana … a doua …. sa vorbim de oaia haiduceasca ? la jar ? …. sau nu are rost ?!
  cam atat pentru ora asta …. tin aproape …spor !

 2. Bucatarescu says:

  Iti recomand cartea lui Vlad Macri “Stufat sau Estouffade?”, in care se discuta pe larg pe tema (in)existentei unui specific culinar romanesc.

 3. Iulia says:

  salata de vinete cu/fara maioneza, cu/fara ceapa/usturoi? Stiu ca prin vest nu exista (nici n-au auzit de asa ceva)….

 4. lucia says:

  Nu om fi noi inovatori sau asi in gastronomie dar specific gastronomic avem, depinde ce ar intelege autorul acestui articol prin originalitate?…Condimente altfel dozate? Garnituri la friptura altfel gandite? pe o scara de la 1 la 3 as situa de exemplu cozonacul romanesc pe locul 2 (italienii fiind pe primul cu al lor ingeresc Panettone, iar pe locul 3 situandu-se banalul Stollen indesat cu stafide exagerat de multe al nemtilor) Deci avem si noi “culoarea” noastra gastrinomica la tipurile de mancare europene si inca divers impartite pe zonele geografice ale Romaniei. Am senzatia ca ne inhibam ca deobicei in fata “altora” si folosim autocritica neainteleasa si inutila cand nu e cazul!..

 5. Constantin says:

  “Murături? Păi nu le pun bulgarii dumnezeieşte?” – Chiar asa?!!!! Unora le face mare placere autoflagelarea!

  Radu, detinatorul blogului “bucatarialuiradu” spunea la o emisiune de profil : “tailandezii au multe influente din bucatariile chineza si indiana si in ultimii 20 de ani au oferit mancaruri foarte apreciate in multe colturi ale lumii”. Asadar conteaza ce oferi: gust, aroma, prezentare.

  In urma cu cateva minute am urmarit o reteta de sarmale, numite batranesti, avand printre alte ingrediente pasat si sorici, facute in vas de lut. In farfuria de prezentare era (si) o bucata triunghiulara de mamaliga taiata cu ata. Fac turcii asa ceva?

  P.S. Am vazut la un post TV cum o unguroaica lauda rasele maghiare(!?) de rate, gaste si curcani!!! Oare cum vor fi fost aduse acestea de stramosii ei din Asia in Panonia?! Unii isi lauda marfa iar altii fac discutii…filozofico-gastronomice…

 6. bianca says:

  mi-ai citit gandurile…salata de vinete, apropos, o mananca orientalii la greu, cu maioneza/fara, cu ceapa sau fara, cu sos de rodii etc etc. Intr-adevar alivencile acestea ar putea fi, dar nu stiu sigur

Leave a Reply