|

RETETA TURCEASCA: Piure de vinete cu branza (Hunkar begendi) … cu FETEASCA REGALA Floarea Soarelui

Piure de vinete cu brânza (Hunkar Begendi)
Aceasta e o reţetă care mie mi se pare că aduce întrucâtva cu vinetele cu parmezan italieneşti din cauza brânzei. Bineînţeles ca Didi susţine că orice asemanare e pur întâmplătoare şi că în cel mai rău caz, italienii poate s-au inspirat din bucătăria turcească. În particular fie şi pentru faptul că această reţetă are povestea ei. O variantă spune că aceast fel a fost inventat de bucătarul sultanului Murad al IV-lea (1612-1640); a doua variantă afirmă ca soţia împăratului Napoleon, împărăteasa Eugenia, a mâncat acest fel când a vizitat palatul Topkapi. Nu ştiu care e adevărul istoric; însă pot afirma cu certitudine că este o reţetă excepţională şi că savoarea îi e data de brânză. Un caşcaval bun, sau kaseri-ul grecesc sunt foarte indicate pentru acest fel care e servit de regula cu kebab de miel.
Ingrediente:
4 vinete mici (cam de 0.25kg bucata sau 2 mai mari cam de 0.5kg bucata)
1 lingură de unt
1 lingură făină
1/3 cană lapte
1/4 cup caşcaval de oaie ras (reţeta originală e cu brânz kaseri)
1/2 linguriţă sare
piper dupa gust
Preparare:
Coaceţi vinetele ca pentru salată: înţepaţi-le în câteva părţi cu furculiţa şi prajiţi-le pe plită, întorcîndu-le până când pieliţa lor îşi schimbă culoarea şi se desprinde cu usurinţă. O altă variantă ar fi coptul în cuptor sau pe grătar în aer liber. Când sunt gata lăsaţi-le să se răcească, apoi curaţaţi-le de coajă (se va desprinde cu uşurinţă). Taiaţi codiţa şi orice porţiune arsă. Tăiaţi în jumătăţi şi bateţi-le bine pe un fund de lemn, cu ajutorul tocătorului de vinete sau a unui cuţit.
Într-o tigaie încălziţi untul pe foc mediu. Când s-a topit, adăugaţi făina şi amestecaţi apoi imediat laptele, tot odată. Amestecaţi cu un tel până când sosul se îngroaşa considerabil. Adăugaţi vinetele şi daţi focul la minim. Amestecaţi tot timpul cam 5 minute. Luaţi de pe foc şi adăugaţi caşcavalul, sare şi piper dupa gust. Amestecaţi bine până când compoziţia e suficient de tare, de consistenţa unei creme groase.
“Poftă bună!“ sau, mai degrabă, “Afiet olsun!“.

…La reteta savuroasa propusa de scriitoarea ADRIANA PARISSI, eu mai propun ceva: o sticla bine racita de FETEASCA REGALA Floarea Soarelui

de la Cramele Halewood!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , ,

1 Response for “RETETA TURCEASCA: Piure de vinete cu branza (Hunkar begendi) … cu FETEASCA REGALA Floarea Soarelui”

  1. [...] RETETA TURCEASCA: Piure de vinete cu branza (Hunkar begendi) … cu FETEASCA REGALA Floarea Soar… [...]

Leave a Reply