|

Retete turcesti de toamna – sote de praz, vinete cu rosii – servite cu ROSSO DI VALACHIA

Sote balcanic de praz (Balkan Pirasa Sote)

Ingrediente:

4 bucăţi de praz, spălate bine şi tăiate în rondele

½ lingură pastă de tomate sau 1 roşie tăiată cubuleţe sau 3 liguri de roşii din conservă

3 linguri ulei de măsline

Sare şi piper după gust

¼ cană de apă fierbinte

Preparare:

Prăjiti prazul în ulei de  măsline pe foc mic amestecînd ca să nu se lipească. După câteva minute, când s-a înmuiat, adăugaţi roşiile sau pasta de tomate, sarea şi piperul. Turnaţi apa, amestecaţi bine, apoi acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă înăbuşit pentru 10-12 minute. Serviţi rece cu iaurt sau ayran.

Vinete cu roşii (Domatesli Patlican)

Ingrediente:

2 vinete curăţate de pieliţă

2 roşii tăiate cubuleţe sau 1 ½ căni de roşii tocate din conservă

1 ceapă mare tăiată peştişori

1 lingură de pastă de tomate (opţional)

1 ardei verde tocat

3 linguri de ulei de măsline

1 linguriţă de sare

¼ linguriţă de piper negru

1/2 linguriţă busuioc (opţional)

½ cană de apă fierbinte

Preparare:

Tăiaţi vinetele în cubuleţe şi puneţi-le într-un castron cu apă. Lăsaţi-le 15-20 minute apoi clătiţi-le şi uscaţi-le cu şervet de hârtie.

Într-o cratiţă prăjiţi ceapa în ulei de  măsline. Adăugaţi pasta de tomate şi ardeiul. Prăjiţi câteva minute apoi adăugaţti vinetele şi amestecaţi. Peste câteva minute adăugaţi sarea, apa fierbinte, busuiocul şi roşiile. Nu amestecaţi, daţi focul mic, puneţi capacul şi lăsaţi să se coacă circa 20-25 minute, până când vinetele sunt făcute. La sfârşit stingeţi focul, presăraţi piperul şi amestecaţi. Se poate mânca rece sau caldă, cu iaurt ori sos de iaurt cu castraveţi (cacik).

ADRIANA PARISSI este scriitor, corespondent special al site-ului in Statele Unite.

…Vin recomandat: ROSSO DI VALACHIA din gama Byzantium

de la Cramele Halewood!

Citeste si:

Tags: , , , , ,

6 Responses for “Retete turcesti de toamna – sote de praz, vinete cu rosii – servite cu ROSSO DI VALACHIA”

  1. Alice says:

    Interesante mincarici! Dar ce e ala ayran, Adriana? Tot un fel de iaurt?!

  2. Adriana Parissi says:

    E o bautura turceasca traditionala, ceva intre lapte batut si iaurt, cu multa grasime si foarte foarte bun. O sa revin miine cu retata de ayran.

  3. Feliz says:

    Uraaa, in sfirsit niste retete “ierbivore” la Bucatarescu. Multumim, Adriana :)

  4. Bucatarescu says:

    Meritul e al Adrianei integral! Dar sa stii ca si Adriana e carnivora:::)))

  5. Ingrediente

    1 ceasca ketchup
    1 ceasca zahar
    1 ceasca sos soia
    2 lingurite praf de usturoi
    2 lingurite praf de ghimbir
    12 cubulete de carne de vitel

    Frigarui Teriyaki
    Ingrediente
    jumatate de ananas
    2 dovlecei medii
    12 ciuperci medii
    2 cepe mici
    1 ardei gras rosu

    Mod de preparare

    Cubuletele se pun intr-o tigaie la prajit, fara ulei, pana se rumenesc bine.

    Se amesteca intr-un castron ketchup-ul, zaharul, praful de usturoi, praful de ghimbir si sosul de soia si se tavalesc prin sos cubuletele de carne.

    Se aseaza alternativ pe frigarui cubulete de carne, ardei gras, ciuperci, ceapa si cubulete de ananas.

    Se aseaza pe gratar pana se rumenesc bine.

  6. catalina says:

    Ceafa de porc cu cimbru\

    Ingrediente

    800 de gr ceafa de porc
    4 lingurite cimbru proaspat sau uscat
    4 lingurite ulei de masline
    2 lingurite boia de ardei dulce
    sare, piper

    Mod de preparare
    Ceafa de porc se taie in 4 felii de aprox. 200 gr fiecare, care se ung cu ulei de masline asezonat cu sare si piper.

    Se presara pe fiecare felie de ceafa cimbru proaspat sau uscat si boia de ardei dulce.

    Fiecare felie de ceafa de porc asezonata se infige intr-o frigaruie care se lasa 5 minute la rece, in frigider.

    Se incinge gratarul si se aseaza frigaruile, intorcandu-le pe toate partile pana sunt gata.

Leave a Reply