|

De ce face vaca masaj? Cele mai scumpe mancaruri din lume

Cine a călătorit cu avionul în ultimul an a observat probabil că multe dintre băuturile alcoolice servite de diverse companii aeriene nu mai sunt gratuite, ba chiar au devenit mai scumpe decât în majoritatea barurilor din Statele Unite.  Dacă aş fi star de cinema sau aş câştiga la loto, ce mi-ar încânta papilele gustative? Cu acesta întrebare am încercat să descopăr cele mai scumpe mâncăruri şi băuturi din lume.

Fireşte, totul a pornit de la una din capitalele culinare ale lumii : Manhattan. Aici – unde totul e posibil – iar hamburgerul e unul dintre cele mai cunoscute şi răspândite feluri de mâncare americane, există o variantă de lux, servită la « DB Bistro Moderne ». Acest hamburger, spre deosebire de ruda lui săracă servită la « McDonalads », e amestecat cu trufe,  pate de ficat şi servit pe o chiflă de mac cu parmezan, alături de salata peste care se rad trufe. Fireşte preţul  e… piperat : $99. Pentru cei care ţin la silueta şi fac economii, există şi varianta cu mai puţine trufe, care costă numai $59. Ce deliciu ! Şi pentru că tot suntem la capitolul carne de vacă, puţini ştiu că una dintre cele mai scumpe şi apreciate fripturi din lume este cea de vacă Kobe. Aceasta este cunoscută de gurmanzii de pretutindeni  pentru gustul şi aspectul său marmorat. Referitor la aceasta rasă de vaci, numită Wagyu, Anthony Bourdain, realizatorul emisiunii « No reservations » a spus: “Există un loc în lume unde  vacile beau bere şi beneficiază de masaje cu regularitate. Acest loc este oraşul Kobe din Japonia ». Datorită masajelor şi dietei  speciale,  carnea provenită de la aceste animale este mult mai bogată în nutrienţi  şi mai moale decât cea obişnuită.  Preţul  unui kilogram de carne de vacă Kobe variază între $80 – $300 pe pieţele americane. Japonezii sunt atât de mândri de carnea aceasta încit limitează exportul ei la minimum, astfel încât fermierii din Statele Unite şi Scotia au început să crească ei înşişi această rasă de vaci, pentru pieţele interne. Rezultatul ? Hamburgerii din carne de  vacă Kobe se pot găsi în marile metropole americane la preţuri în jur de $50 iar oraşul Los Angeles a devenit chiar un mecca culinar datorită variatelor feluri în care aceşti hamburgeri sunt pregătiţi : standard (roşii, salată, ceapă, castravete acru şi maioneză), cu ceapă caramelizată, arugula şi usturoi, pe o brioşa sau cu sosuri de brânză albastra, Gruyere şi şuncă prăjită.

Alaturi de hamburger, pizza este una din cele mai apreciate feluri de mâncare din Statele Unite. De aceea nu trebuie să ne mirăm că cea mai scumpă pizza din lume se găseşte tot în Manhattan, la restaurantul « Nino’s ». La prima vedere nu pare nimic neobişnuit : o pizza cu un diametru de 24 cm, ca pretutindeni. Ingredientele însă constă în carne de langustă, sos de smântână şi şase feluri de caviar. Preţul este de $1000 iar proprietarul, Nino Selimaj recomandă cumpărătorilor să sune cu 24 ore în avans pentru a îi da posibilitatea să comande ingredientele.

Nici indienii nu se lasă mai prejos când e vorba de mâncăruri extravagante. O braserie din Londra a lansat pe piaţă cel mai scump  fel de mâncare cu curry din întreaga lume, în ziua în care filmul « Slumdog millionaire » a fost lansat pe piaţă în format DVD. Felul de mâncare se cheamă  ”Samundari Khazana” sau ”comoara fructelor de mare” şi o porţie costă 2000 lire sterline. Bucătarii braseriei « Bombay » au folosit cele mai scumpe ingrediente posibile :  crab Devon, trufe albe, caviar Beluga garnisit cu o frunză de aur, langustă scoţiană îmbrăcată în aur şi ouă de prepeliţă umplute cu caviar.

În materie de desert, probabil că cele mai scumpe trufe de ciocolată din lume sunt cele făcute de ”Knipschildt Chocolatier”, din Norwalk, Connecticut, unde o cutie de o jumatate de kilogram costa $2600 şi se execută manual, numai la comandă. Aceasta ciocolaterie foloseşte cacao marca ”Valhrona”, apreciată de patiserii din întreaga lume ca fiind cea mai bună. Nu trebuie însă să mergem în Connecticut pentru un desert extravagant când Manhattanul oferă doritorilor de sezaţii culinare tari, o îngheţată care costă  $1000. Creatorii ei, bucătarii restaurantului ”Serendipity” din New York, au numit-o  ”Marea Opulenţă”, un nume foarte potrivit dacă ne gândim că e garnisită cu un caviar dulce, o frunză de aur edibil şi servită într-un pahar de cristal, cu o linguriţă de aur de 18 carate.

Cele mai scumpe fructe însă se găsesc în Japonia. Este vorba despre pepenele Dansuke, o specie foarte rară, de culoare neagră, mai dulce si mai zemos decât pepenele obişnuit, care creşte numai în insula Hokkaido al cărui preţ poate ajunge până la cifra astronomică de $6100 bucata. Cei mai scumpi pepeni galbeni din lume se găsesc tot pe pământ nipon. Este vorba de pepenele yubari care costă în jur de 10000 yeni pe bucată ş care se poate găsi în pieţele din Sapporo City.

Cum după o masă copioasă merge întotdeauna o cafea, este interesant de ştiut că cea mai scumpă (şi bună, zic cunoscătorii) cafea din lume nu este culeasă, prăjită şi măcinată, aşa cum ne-am putea închipui, ci este ‘recoltată’ după ce trece prin canalul digestiv al unui animal din Indonezia, numit ”ciinele de lemn”,  pe care localnicii însă îl alintă ”luwak”. Aceaste boabe de ‘cafea’,  « kopi luwak », extrasă din fecalele animalului, sunt apoi spălate, uscate, prăjite şi macinate, rezultatul fiind o băutură mult mai puţin amară decât surata ei arabică sau columbiană, pe care o ştim cu toţii. Aventurierilor dornici de a încerca aceasta cafea le recomandam ”Herveys range heritage tea rooms”, o mică cafenea în localitatea Townsville din Australia, unde o ceaşcă de “kopi luwak” costă 50 dolari australieni, sau braseria din magazinul ”Peter Jones” din Londra, unde preţul unei ceşti este de 50 lire sterline.

Dacă o cafea nu este suficientă pentru a încheia o masă extravagantă, barul hotelului Ritz-Carlton din Tokyo oferă celor doritori, un martini care costa $16000, în care tradiţionala măslină este înlocuită de un diamant de 1,6 carate. Şi pentru că tot suntem pe tărâmul băuturilor, cea mai scumpă apa din lume este tot o invenţie japoneză. Este vorba despre « Kona nigari », o apă desalinizată şi bogată în minerale, provenind de la o adâncime de 700m, din apele insulelor Hawaii. Această apă se vinde cu $33,50 sticluţa de 60 ml şi trebuie amestecată cu o sticlă de apă obişnuită pentru a fi băută. Asemeni apei vii din poveşti se pare că miraculoasa « Kona nigari » are efecte benefice în menţinerea siluetei, reducerii stresului, ridurilor şi ajută la digestie. Cumpărătorii acestei ape sunt în mare parte japonezi, dacă ne luam după cele 80000 de sticle exportate zilnic din Hawaii în Japonia.

Cum topul acesta poate continua, mă gândesc cât ar costa oare litrul de whisky scoţian dacă ar fi făcut cu apă din Hawaii? Oare s-ar vinde mai bine datorită proprietăţilor benefice asupra sănătaţii ?

În ceea ce mă priveşte, am gusturi globale la preţuri clasice: îmi place hamburgerul american cu brânză albastră olandeză, pizza margarita italienescă, cafea columbiană la filtru, îngheţată de vanilie franţuzească, ciocolata cu lapte elveţiană şi apa minerala ”Borsec”. Între  noi fie vorba, vă spun un secret: sarmalele din carne de porc de pe melagurile noastre sunt net superioare ca gust celor pregătite din carne de vacă Kobe. Dar shhht… să nu audă japonezii… De altfel Tony Bourdain însuşi, la sfârşitul episodului amintit mai sus, ajunge la aceeaşi concluzie, mucalit, în timp ce savurează un hamburger!

Text de ADRIANA PARISSI, corespondent special SUA.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

1 Response for “De ce face vaca masaj? Cele mai scumpe mancaruri din lume”

Leave a Reply