|

Reteta de GALUSTE CU PRUNE (ghiulele) moldovenesti cu ROSE Floarea Soarelui

Pentrut un incepator, acest desert poate nu prezinta cine stie ce interes, un fruct banal imbracat in coca si tavalit prin pesmet, insa pentru mine este veriga ce ma leaga de anii copilariei, este primul lucru care imi vine in minte …doar gandindu-ma la prune.

Pentru mine, prunele au insemnat magiunul, galustele, tuica, perjele afumate si uscate, sa nu uit de frumoasa si gustoasa prajitura sau compotul cu care ne racoream pe timp de vara.

Reteta este simpla… dar sigura chiar si pentru incepatori. Etapele asa cum le execut eu:

Pesmetul:
50 gr. unt
1/2 cana de pesmet
4 linguri de zahar
½ lingurita de scortisoara

Intr-o tigaie se topeste untul, se adauga pesmetul si se prajeste pana devine maroniu. Se trage tigaia de pe foc si se adauga zaharul si scortisoara. Se lasa deoparte.

Pentru coca:

250 gr. purée de cartofi (fierti fara coaja, pasati)
50 gr. faina
50 gr. gris
1 lingura de zahar
1 ou
Vanilie, coaja rasa de citrice (optional)

Cartofii se amesteca cu faina, gris, zahar, ou si arome.

Se face o coca moale, aproape lipicioasa dar usor de manevrat. Daca totusi aluatul este prea moale se mai adauga putina faina.

10-12 prune

12 lingurite de zahar tos amestecat cu scortisoara dupa gust… circa 1 lingurita.

10-12 jumatati de nuca

Se spala bine, se despica fructul atat cat sa poate fi scos samburele. In cavitatea acestuia se pune 1 lingurita de zahar cu sortisoara si sambure de nuca.

Asamblarea si fierberea galustelor:

Cu mainile ude se ia din aluat cit o nuca, se intinde un disc de circa 6 cm diametru pe care se pune pruna la mijloc. Aducem marginile impreuna pana ce pruna este complect acoperita de aluat. Se mai adauga aluat daca este nevoie.

Repetati pana ce toate prunele sint astfel pregatite.

Intr-o oala mai adanca, se pune apa la fiert cu un praf de sare. Cand apa a inceput sa fiarba se pun galustele la fiert… cite 5-6 odata depinde si de marimea oalei, sa nu fie inghesuite. Cand sint fierte aceste se vor ridica la suprafata apei, se scot cu o supiera, se scurg de apa si se asaza direct in tigaia cu pesmet.

Se tavalesc bine pana ce sint in totalitate acoperite.

Repetati operatia pana ce toate galustele au fost fierte.

Se servesc cu mult pesmet alaturi.

Aceste galuste se mai pot face si cu zarzare (nu corcoduse, ci acel fruct care seamana cu o caisa, dar la scara mai mica)!

Reteta de la prietena noastra din America - VI WOOD a,k.a. Cuisinette!

Recomandare Bucatarescu: un pahar de ROSE FLOAREA SOARELUI bine racit!

Pofta buna!

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

6 Responses for “Reteta de GALUSTE CU PRUNE (ghiulele) moldovenesti cu ROSE Floarea Soarelui”

  1. Alice says:

    Si eu care credeam ca galustele cu prune vin din Banat! Asta, de buna seama, fiindca eu le-am descoperit la… Timisoara, la inceputul casniciei mele. Le consider o delicatesa si in fiecare vara fac macar o data. Zilele trecute, in piata, abia m-am abtinut sa nu cumpar prune, gindindu-ma ca imi ia mult timp sa le prepar. Fiindca, desi reteta nu e chiar complicata, migalitul la “ghiulele” (nu stiam ca se numesc asa!) iti ia destul timp. Dar, acum, chiar m-a cuprins iar pofta!

  2. Bucatarescu says:

    Cred ca sunt universal …romanesti, stiu ca se fac si in Transilvania

  3. Feliz says:

    Eu le stiam… moldovenesti. De curind am aflat ca se fac si prin Ardeal, unde se numesc “gomboti” :D
    Iar varianta cu visine a mamei si a bunicii bate de departe orice pruna!

  4. Cuisinette says:

    Alice, mamaia mea le zicea “ghiuleli cu perji”, acu nu stiu daca era doar la noi in sat sau peste tot.

    Si eu stiam ca sint moldovenesti, dar cit am stat in Ungaria le-am descoperit si pe-acolo. Acum nu pot sa bag mana in foc ca sint get beget moldovenesti dar eu am crescut cu ele in Moldova si am dat reteta asa cum o facea mamaie.

    Sa va fie de bine daca le faceti, sint foarte bune.

  5. Service GSM says:

    imi facea bunica cand eram mic, mancam cu o pofta exrtaordinara

  6. Adina says:

    Nu am mancat niciodata,voi incerca reteta dumneavoastra !

Leave a Reply