|

RHEA Viognier Scurta cu RETETA de cod gratinat cu alioli

Viognier este un soi stravechi de vita de vie, dar care, in anii ’60, era pe cale de disparitie in Franta. Acum, cunoaste o mare popularitate in lume si, plecand din nordul Vaii Rhonului, Viognier a ajuns si in Romania. Iata un vin alb de exceptie, realizat intr-o editie limitata la 6.300 sticle, numerotate individual. Acest vin elegant, recolta anului 2011, este obtinut din prima plantatie de Viognier din Romania de pe Domeniile Halewood – Viile Scurta. Viile Scurta, atestate documentar inca din secolul XVI, sunt un areal situat pe pantele insorite ale podgoriei Dealu Mare, la o altitudine de aproximativ 150 de metri, pe locul unde acum multe milioane de ani se gasea Marea Sarmatica. Prezenta calcarului de sediment din roca mama confera vinurilor produse aici o finete deosebita si un caracter puternic de “terroir”. Numele de Via Scurta isi are originea de la unul din primii ei proprietari, o jupanita numita Stana Scurtoae.
Vinul are un buchet bogat de piersici, flori de portocal si mango, imbogatit cu note discrete tipice lemnului de stejar aduse de o cantitate mica de Viognier maturat in baricuri noi frantuzesti. Structura robusta, bine echilibrata cu aciditate vioaie si aromele fine de fructe coapte dau lungime vinului dupa degustare.
Vinul, cu 14& alcool, se poate asocia cu preparate din fructe de mare, peste sau pui, fiind un partener interesant al meselor de vara. Se serveste racit la 10° – 12° C.

Azi, va propun, in avanpremiera, o reteta din editia de sambata a emisiunii culinare “Bucatarescu” (Kanal D, ora 10.00):

COD CU ALIOLI / BACALHAU A L’ALIOLI

Reteta este de origine catalana si este propusa de Chef Joao Baptista Moreira Duarte de la restaurantul bucurestean Alioli (intersectia Popa Tatu cu Stirbey), condus de Sorin Barbu.

Ingrediente:

400 gr cod
50 gr faina
ulei de prajit
Sos Alioli:
500 ml lapte
1 l ulei de masline
5 catei de usturoi
Garnitura:
3 cartofi feliati subtire
1 ardei gras rosu
1 ceapa medie
1 catel de usturoi necuratat

Preparare: Se ia o bucata frumoasa de peste, cat mai groasa (nu file!), se lasa la desarat (pestele oceanic, in special codul, este foarte sarat in mod natural, de aceea nici nu se asezoneaza) si, apoi, dupa ce s-a scurs, se tavaleste usor prin faina si se trage 2 minute pe fiecare parte in tigaia cu uleiul incins. Separat, se face sosul catalan de alioli, variant light: se amesteca in blender laptele, uleiul de masline si usturoi dupa pofta inimii. Garnitura e simpla dar de efect: in uleiul ramas de la prajirea usoara a pestelui, se pun cartofii feliati subtire (daca sunt cartofi mici noi, pot fi lasati si intregi!), ardeiul gras taiat pe lung si un catel de usturoi intreg si, mai ales, necuratat. Aroma de usturoi nu va fi, astfel, prea puternica, iar usturoiul astfel preparat si, apoi, curatat va avea un interesant iz dulceag. Bucata de cod prajit va fi tapetata cu alioli pe toate partile si, apoi, introdusa la cuptor pentru gratinare 5-6 minute. Pofta buna cu un pahar de Viognier Rhea Scurta Limited Edition 2011 alaturi!

Vinul poate fi achiziţionat şi online, accesând www.winery-outlet.com, dar şi din magazinele Halewood – The Winery Outlet (Bucureşti, Ploieşti, DN1 Breza-Nistoreşti, Sinaia, Azuga, Braşov, Târgovişte, Urlaţi şi Câmpulung).

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply