|

ROSSO DI VALACHIA – partenerul fripturilor exceptionale si al …frigaruilor marinate!

Byzantiumfaimoasa gama de vinuri de la Halewood, propune si intalnirea cu un cupaj Rosso di Valachia, bazat tot pe soiuri din podgoria Dealu Mare, supranumita “patria vinurilor rosii”. Ca si in cazul celorlalte vinuri din gama noua (Blanc de Transylvanie si Rose Euxine), se folosesc vinuri noi, proaspete, din struguri culesi din podgorii renumite.

BYZANTIUM ROSSO DI VALACHIA  este un cupaj reusit din trei soiuri rosii: unul autohton – Feteasca Neagra  si doua “internationale” – clasicizatul Cabernet Sauvignon si din ce in ce mai popularul Shiraz, un soi pe care vinificatorii de la Halewood se bazeaza si in cazul altui vin din gama. Un vin sec, cu 14% alcool, Rosso di Valachia propune un capital de imagine si note de degustare complexe, cu influente majore provenind de la toate cele trei soiuri. Astfel, Feteasca Neagra vine cu a sa culoare specifica, dar si cu corpolenta-i renumita, care ajuta vinul sa se structureze frumos. Daca vorbim despre Cabernet Sauvignon, evident ca ne gandim la notele bogate, caracteristice soiului. Iar Shiraz-ul confera o complexitate remarcabila. In final, din intrepatrunderea tuturor acestor influente, rezulta un concert de arome si gusturi: intensitatea fructelor rosii de padure si a prunelor coapte, dublata insinuant de note picante de ardei iute si piper verde. Vinul are o corpolenta nelipsita de catifelare, iar taninii sunt fermi si bine structurati.

Ideal de servit la “temperatura camerei”, dar nu la mai mult de 16-18 grade Celsius, Rosso di Valachia acopera o arie larga de corespondente culinare, incepand cu fripturile copioase de porc si vita, dar ajungand la rafinamentul vanatului bine marinat. Un mic eseu gastronomic ar putea, de pilda, presupune partenerierea vinului rosu cu o rata salbatica la cuptor…

Astazi, insa, vin cu o alta idee gastronomica, pornind de la frigaruile pe care e-am facut intr-un show culinar sustinut imreuna cu gratarul american Big Green Egg: frigarui de vita speciale. De ce sunt speciale? Pentru ca si carnea e speciala: vita din Noua Zeelanda maturata (de la Angst), tinuta peste noapte intr-o marinada atipica, in fapt un mix de uleiuri sugerat de prietenul Adi Adamesteanu de la CampingGrill.ro.

Ingredientele marinadei:

200 ml ulei de masline

50 ml ulei de nuci

100 ml ulei de rapita

1 ardei iute rosu (chili)

suc proaspat presat de la o lamaie

1 lingurita boabe de piper

cateva boabe de ienupar

1 lingurita boia dulce

1 lingurita boia iute

1 lingurita coriandru macinat

1 lingurita maghiran uscat

1 lingurita rozmarin uscat

1 lingurita de sare

Preparare:

  1. se amesteca toate uleiurile si sa adauga celelalte ingrediente
  2. se lasa marinada sa stea intr-un borcan cu capac timp de o saptamana
  3. inainte de a pune la gratar frigaruile de vita, lasati in marinada pentru cateva ore bucatile de vita (cca. 3 cm grosime)

…Gama Byzantium poate fi achiziționată exclusiv din HoReCa, online accesând www.winery-outlet.com, dar și din magazinele Halewood – The Winery Outlet (București – in curand, un nou magazin in zona 1 Mai, Ploiești, DN1 Breaza-Nistorești, Sinaia, Azuga, Brașov, Sibiu, Târgoviște și Urlați).

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply