|

SAUVIGNON BLANC Floarea Soarelui Special Reserve / ASOCIERI CULINARE pentru un vin fin

SAUVIGNON BLANC este un soi vechi frantuzesc, introdus cu succes in Romania la inceputul secolului XX, imediat dupa filoxera. Originar din Bordeaux, soiul s-a aclimatizat perfect in Dealu Mare, regiune situata pe aceeasi paralela cu regiunea-mama.
Cu an de recolta 2015, acest SAUVIGNON BLANC este un vin sec cu 13% alcool, proaspat si fructuos, cu o structura robusta, dar totodata fina, bine echilibrata de aciditatea caracteristica soiului. Aromele de ananas, grapefruit, piersici si litchi, amintind de varietatile spectaculoase din Noua Zeelanda (vezi faimosul Rimapere al Domeniilor Baron de Rotschild) se intrepatrund cu cele florale. Note fine de soc si lamaita apar in post-gust. Servit usor racit la o temperatura de 10 – 12°C, poate fi asociat cu preparate din carne de pui, fructe de mare, peste, branzeturi si paste.
Am lucrat cu alte vinuri SAUVIGNON BLANC de la Halewood si in trecut, parteneriindu-le cu felurite rete, de pilda dovlecei umpluti sau cod gratinat cu alioli, pui cu cimbru si masline sau pilaful cu vinete si naut de inspiratie turceasca.
Pentru acest weekend, recomand un preparat rafinat:

FRUCTE DE MARE CU PIURE DE ANGHINARE
Aceasta reteta subtila am invatat-o de la un chef bucatar celebru in Bucuresti: JOSEPH HADDAD, originar din Maroc si consacrat, vreme de 15 ani, la Casa Vernescu, acum lucrand in propriul restaurant – Joseph. Cum Joseph a crescut langa Mediterana, el este un specialist in peste si fructe de mare, astfel incat mi-a propus ceva savuros – “Trio de caracatita, Saint-Jacques si langustina pe pat de piure de anghinare”. Intr-o tigaie, s-a incins un pic uleiul de masline, apoi s-au pus fructele de mare – un tentacul de caracatita, o “nuca” de St Jacques (adica, probabil, cea mai buna carne de scoica/molusca) si o langustina, care au fost trase in ulei incins aditivat cu vin alb sec si sare de mare cu coaja de lamaie cate doua minute pe fiecare parte. Separat, s-a facut un sos cu migdale, iar pe platou fructele de mare au fost montate impreuna cu rosii decojite uscate la soare, fire subtiri de coaja de portocala si lime, plus sos cu migdale, plus piure de anghinare. Alaturi, merge de minune si un pahar de SAUVIGNON BLANC FLOAREA SOARELUI SPECIAL RESERVE racit cum se cuvine!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply