|

LASATUL SECULUI in familie/ Dezlegare la PESTE

Primăvara cu ale sale înfloriri şi renaşteri, dar şi cu o spiritualitate accentuată! Sărbătoarea Pascală se pregăteşte de pelerinajul evenimentelor în această perioadă a anului şi poate că încadrarea temporală nu e aleatoare.
Dezlegare la peşte
Le este împământenit din vechime românilor să se pregătească sufleteşte şi trupeşte pentru Sărbătoarea Pascală, adoptând postul ca modalitate de curățare cumulată. Intrarea în post, însă, nu se face oricum, ci printr-un festin al celor mai alese preparate.
Lăsatul secului, moştenit cu acest nume de la strămoşi, este, pe lângă trecerea spre o stare spirituală a cumpătării, o sărbătoare a preparatelor de care te desparți în perioada celor 40 de zile de post. Şi poate că-ți va fi dor de peştele pe care îl vei consuma doar în zilele special desemnate, de aceea tentația unei conserve de peşte Eva ton mărunțit în ulei vegetal nu te poate lăsa rece. Aşadar, dacă vrei să începi uşor seara de lăsare a secului, pregăteşte familiei tale o salată de paste fusilli şi ton mărunțit în ulei vegetal. Nu vei da greş pentru că, pe cât de simplă pare, pe atât este de delicioasă. O pungă cu paste, 200 g măsline feliate, 3 ardei de culori diferite, o legătură de ceapă verde şi 2-3 conserve Eva ton mărunțit în ulei vegetal sunt toate ingredientele unei salate pe care sigur o vei repeta în alte zile cu dezlegare la peşte. Mai departe scrie în carte: pastele se fierb aldente, se scurge şi se aşează peste feliile de măsline, ceapa şi ardeiul tăiat cubulețe. După ce se amestecă şi se răcoreşte puțin, se adaugă şi tonul mărunțit. Se asezonează după bunul plac cu ulei de măsline, sare, piper şi pătrunjel dacă îți face cu ochiul puțin verde.
Savoarea cărnii înainte de postul cărnii
Un aşa început uşurel va lăsa cu siguranță loc unui preparat cu carne, mai apoi. Având în vedere că te vei despărți de savoarea acesteia timp de câteva săptămâni, Cezarul merită un loc aparte pentru această seară. Bineînțeles că sărmăluțele sunt la loc de cinste pe lista de bucate a gospodinelor, dar ce-ai zice să spargi gheața cu un preparat mai special? Unei fripturi de văcuță nu i-ar sta deloc rău pe masa lăsatul secului. E foarte simplu: 1,5 kg de pulpă de vită, 1 ceşcuță cu ulei, 1 țelină, 2 cepe, 2 morcovi, 2 roşii, 1 pahar cu vin, 2 foi de dafin aromate, sare şi piper pentru desăvârşirea operei culinare, cimbru şi o căpățână de usturoi pentru a ajunge în rai. Carnea spălată se şterge cu un şervet, se unge cu ulei, se presară cu sare şi ulei şi se pune la fript întreagă într-o cratiță mare. Totul la foc potrivit, să se rumenească carnea bine. După ce este făcută, se scoate pe un platou, iar în uleiul rămas este rândul legumelor tăiate julien, a cepei tăiate peştişori şi a roşiilor decojite şi feliate să se aurească. Timp de un sfert de oră, toate acestea se înăbuşesc cu o cană de apă caldă, piper boabe, sare, dafin şi un pic de usturoi. E rândul cărnii, să te ocupi din nou de ea. Aceasta se împănează cu usturoi şi se aşează în sosul deja pregătit pentru a se frige timp de jumătate de oră sub capac. Un pahar cu vin o va revigora imediat, după care încă o jumătate de oră pe foc o va face să ia gustul tururor aromelor din jur. Treaba-i gata de acum. Te poți aşeza la masă şi savura friptura tăiată felii, acoperită împărăteşte cu sosul în care a fost gătită, cu o salată şi pâine țărănească alături.

Lăsatul secului în tradiția ortodoxă
Nu există probe etnografice care să ateste dacă de Lasatul Secului şi în cele două săptămâni care îl încadrează s-ar fi făcut sacrificii rituale. În schimb, abundă alimentele rituale preparate în ajunul Lăsatului de Sec (ouă fierte, piftii, lapte, brânza) si in Sâmbăta Sântoaderului (colăcei numiți “cuci”, “braduleți” şi, mai ales, colivă). Tradiția creştină, conform căreia coliva a fost inventată de sfântul Toader, este infirmată de izvoarele antice, care atestă termenul “colivă”, cu sensul pe care îl poartă şi astăzi, încă din timpul formării civilizației cretane.
Lăsatul secului este un moment al belşugului, se mănâncă şi se bea din abundență pentru a suplini astfel severitatea postului. Bucovinenii încheie petrecerea cu ouă de găină fierte sau coapte. În forma arhaică, petrecerea de Lăsarea Secului era organizată sub cerul liber, la lumina focului, de obicei pe un deal, şi prezenta mici variații calendaristice (sâmbăta seara înainte de Lăsatul Secului de carne, sâmbătă seara înainte de Lăsatul Secului de brânză, sau duminică seară înainte de începerea Săptămânii Albe). În calendarul bisericesc, Lăsatul Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paște: Duminica Înfricoșatei Judecăți – când se lasă sec de carne și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply