|

POSTUL PASTELUI – un prilej nemaipomenit pentru detoxifierea organismului

Postul Paştelui sau Postul cel Mare – după cum este cunoscut în tradiţiile populare – este cel mai lung post al anului, având o durată de aproximativ şase săptămâni. Pentru zeci de mii de creştini acest post are o semnificaţie spirituală extrem de importantă care nu se raportează doar la restricţionarea alimentelor de origine animală. Pe parcursul întregului post există aşa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegările la peşte sunt de Praznicul Bunei Vestiri şi de Florii, în duminica dinaintea Paştelui.
Totuşi, postul are câteva beneficii chiar şi pentru persoanele care nu au apartenenţă religioasă. Inclusiv medicii recomandă câte o cură detoxifiantă periodică în funcţie de sezon.
Separat de argumentele spirituale, postul nu face altceva decât să vină în sprijinul naturii într-o perioadă în care aceastarevine la viaţă. Aşadar organismul uman urmează cursul natural al sezonului în care se află.
Deşi astăzi beneficiem de o gamă completă de alimente şi putem consuma orice fruct sau orice legumă indiferent dacă este “de sezon” sau nu, lucrurile nu au stat aşa întotdeauna. Dacă facem o scurtă escală în timp este uşor să ne imaginăm că oamenii adunau roadele pământului toamna şi încercau să le păstreze cât mai bine astfel încât să le asigure hrana pe toată perioada iernii. După sezonul rece – perioada în care erau limitaţi la o alimentaţie oarecum impusă de recolta de toamnă – primăvară era o adevărată ocazie să îşi purifice organismul cu alimente proaspete.
Evident, timpul, religia şi o mulţime de alţi factori au influenţat alimentaţia şi obiceiurile oamenilor. Astăzi ne este uşor să ne procuram orice aliment, rămânem doar la partea spirituală sau detoxifiantă. Totuşi, nimeni nu poate contesta efectele detoxifiante şi purificatoare pe care le are postul.
Legumele – o explozie de sănătate
Partea bună atunci când vorbim despre legume este că nu prea există restricţii. Le poţi consuma în orice cantitate, la orice oră, important este să nu ai alergii. Este arhicunoscut deja că legumele sunt o resursă inepuizabilă de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Substanţele hrănitoare din legume sunt aur curat pentru organismul tău în perioada Postului. Vei observa efectele de la o zi la alta. Pielea devine mai curată şi mai catifelată, nivelul de energie creşte, tranzitul intestinal este mai bun şi…dacă stăm bine să ne gândim…silueta ta va fi de invidiat după o cură cu legume.
Pe lângă nelipsitele salate care aduc un aport considerabil de prospeţime, tocăniţele sau ciorbele îţi sunt folositoare pentru că le găteşti şi le poţi consuma în 2-3 zile fără să mai pierzi timpul în bucătărie.
Iar dacă vrei să plusezi şi să te bucuri chiar şi de efectul hidratant – pe lângă cel hrănitor – vei opta întotdeauna pentru o ciorbă de legume. Pe locul 1 necontestat avem borşul de legume. Încă nu s-a găsit felul de mâncare care să detroneze borşul de legume. Este uşor de preparat, poţi să foloseşti orice legume doreşti, are puţine calorii, dar este şi hrănitor în acelaşi timp – este atuul din mânecă atunci când vorbim despre posturi, diete sau detoxifieri.
Un truc extrem de util în cazul borşului de legume ar fi să caleşti o ceapă şi eventual câteva legume date iniţial prin răzuitoare. Abia apoi adaugi apa şi restul legumelor tăiate cuburi mai măricele. Nu uita de Vegeta Borş cu Legume – acesta este de fapt ingredientul care transformă măreaţa ciorbă într-un memorabil borş. Gustul legumelor călite va da un plus de aromă, iar Vegeta Borş cu Legume îşi aduce contributia, acrişor, si seduce papilele gustative cât ai spune….Poftă bună!
Îţi recomandăm consumul de ciorbe în timpul Postului Paştelui şi datorită faptului că organismul tău absoarbe mult mai uşor nutrienţii din legume. Pe lângă minte şi suflet, Postul te poate ajuta să îţi vindeci şi corpul.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply