|

FAZANI cu sos de COACAZE si GALBIORI opariti de la KERA CALITA citire

Multe povești inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuSanda Marin. Viața ca o carte de bucate” din colecția „Destine controversate, editată de Integral, disponibilă la prețul promoțional de 14,99 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
OFERTĂ!
Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!

Pachetul conține cărțile

1. Bucătăria Balkaniei

2. Tainica inimă a Bucurescilor

3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei

Puteți comandaCĂRȚI cu aceeași tematică AICI: www.eintegral.ro

Mă înclin în fața științei gastronomice a Jupânesei dichisite de la Jariștea Locantă. Iată, de la KERA CALITA citire și degustare aleasă: „Vornic al Câmpulungului, Bucovinei, Toader Călmașul și-a purtat al doilea fecior, Ioan, la școala latinească a Liovului și l-a împins pe drumul plin de pericole, strălucire și aur la Înalta Poartă. Aproape bătrân, Ioan Toader Calimachi este miluit domn al Bogdaniei, și cu toate uneltirile boierilor Cantemirești se așează pe tron la Ieși în toamna lui 1758.
Mai cu voie, mai fără voie, boierul Balș împreună cu alții de teapa lui, un Costachi, un Sturdza, un Buhuși, ba chiar și șturumbaticul de Ioniță Cuza, s-au inchinat adânc în fața domnului și i-au adus ca dar fazani vânați în pădurile moșiilor lor. Masa s-a întins cu desfătăciune iar Vodă Calimachi a făcut pace și înțelegere cu boierii potrivnici.
Slugile palatului și-au așezat un fel de comănace pe cap și cu iuțeală au pus la fezandat pentru o zi și-o noapte 12 fazani într-un baiț cu ceapă, morcovi, pere, mere, oțet, vin roșu, foi de dafin, piper boabe și o mulțime de bobițe de enibahar. La cuhnie, alți servitori în șalvari după moda turcească, trebăluiau la sosul din zahăr ars pe care l-au stins cu oțet dulce, l-au dat în fiert cu vin roșu vechi și au turnat păstăi de vanilie, murmurând un cânticel, și l-au fiert până au prins grosimea mierii de albine. Atunci au dat sosul de pe foc, au pun coacăzele și le-au acoperit cu un capac greu cu toartă largă. Într-o tábla, mare cât un curbam, au orânduit – la vorbele apăsate ale rednicului- la cuptor fazanii stropindu-i cu baițul cu damf de vânat, peste care au topit 200 grame de unt și i-au ținut vreme de o oră jumătate, până s-au copt cu mermet și i-au stropit cu câteva fire de șofran. Gălbiorii curățați și spălați, s-au lăsat la hodină o jumătate de ceas cu zeama de la o lămâie întreagă și vinul alb, după care s-au strecurat și, într-o tingire s-au călit în unt înăbușindu-se în zeama lor…”
CITIȚI REȚETA COMPLETĂ aici: http://keracalita-jaristea.ro/fazanite-cu-sos-de-coacaze-si-galbiori-opariti/#more-1265

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply