|

SALATA dulce-crocanta: o poveste savuroasa in imagini

Cuvintele incită gustul: pan di zucchero, indivia riccia, radichio, scarola… Așa sună combinația de frunze incredibil de gustoase din salata dulce-crocantă Olivers de la AgriroFresh.
Să lămurim un pic termenii! Dacă pan di zucchero este, așa cum îi spune numele, o lăptucă dulce, cu frunze verzi-albicioase lunguiețe, indivia riccia este, în fapt, o andivă cu frunze dantelate și crocante, caracteristica aceasta de textură regăsind-o și în radichio (cea vișinie și doar un pic amăruie), care este dublată de frunzulițele minunat încrețite ale unui alt soi de cicoare numită scarola.
Aceste frunze gustoase constituie o bază ideală pentru orice salată, mai ales când îți sunt livrate la pachet, gata amestecate în proporția potrivită. Nu mai trebuie decât să-ți lași inspirația să zburde prin cămară și frigider, pentru felurite toppinguri și câteva alte ingrediente savuroase. De pildă, eu tocmai m-am întors din Toscana și am adus cu mine cubulețe de pancetta și fâșiuțe de mozzarella. Puteam să mă abțin să nu le adaug dacă tot lucram cu acest evantai de salate italienești? Apoi, am cercetat grădina mea de la țară și am ales tomatine prunișoare galbene și roșii, plus niște ardei iuți de două feluri, inclusiv unii senzaționali, în formă de floare – am adăugat câte unul, bineînțeles. Iar în frigider am gasit o foaie de pitta care începuse să se usuce. Am tras-o ușor la tigaie cu doar un strop de ulei de măsline, apoi am rupt-o cu mâna în bucățele neregulate, pe care le-am pus deasupra.
La vinegretă, nu m-am chinuit prea mult, fiindcă aveam deja niște frunze teribil de gustoase și adaosuri minunate. Așa că doar ulei extravirgin de olive, puțin oțet balsamic, sare roz de Himalaya și piper proaspăt râșnit.
Iar, alături, aveam la dispoziție două ghivece cu plante aromatice: rozmarin și cimbrișor, tot de la AgriroFresh. Pentru un plus insinuant de gust!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply