|

SALATA de LĂPTUCI în trei variante savuroase – de POST și de FRUPT

Câte salate minunate se pot face pornind de la o pungă de frunze proaspete, dulci și crocante, de lăptucă! Folosesc, ca de obicei, salate preambalate Oliveris de la AgriroFresh, de această dată chiar salata clasică – lattuga bowl. Sunt frunze gustoase și versatile, care pot constitui baza oricărei combinații vegetale și nu numai, de post sau de frupt.
Respectând canoanele tradiționale, adaug în primă instanță doar boabe de fasole roșie și bobițe dulci de porumb fiert. Iese imediat, folosind și un pic de ulei de măsline, oțet balsamic, sare și piper, o gustare de post, care pică numai bine în ziua Sfintei Vineri.
Dar pot construi o rețetă mai departe și pun și niște bucăți superbe de file de ton conservat în ulei. Ce rezultă? O variantă simplificată a faimoasei salate nicoise, care îmi dă, pentru o clipă, iluzia că respir briza Mediteranei pe Rivieră. Desigur, aici mai pot intra în combinație capere, roșii inimă-de-bou, cartofi fierți, un ou poșat, niște păstăi de fasole mange-tout trase la aburi, inimi de anghinare purpurii, măsline negre sau verzi și câte și mai câte…
Sau, dacă să vin mai aproape de vatra străbună, nu pun ton (ori anșoa!) ci bucățele de cârnați cabanos subțirateci, uscați și picanți. Astfel ajung aproape de o bucurie culinară perenă de frupt, care nu ține cont de canoane, ci doar de pasiunea nebună pentru savoare.
…Și toate aceste trei combinații nu sunt decât o temă cu variațiuni provocate de o pungă de salată verde atât de simplă în esența ei, dar atât de predispusă la orișice „mélange”, de la simplu la complex însă întotdeauna încântând papilele gustative!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply