|

Când la începutul iernii ai nostalgia verii: tava cu FRUCTE de MARE


V-am spus nu o dată că mi-am schimbat recent arsenalul de bucătărie, trecând pe modul Tefal: Resource & DeliBake.
Dacă mulți pasionați de gătit fac în formele de copt numai deserturi dulci, pandișpanuri sau tarte, adesea eu fac în ele și mâncăruri sărate sau condimentate, precum acea budincă de cartofi cu afumătură, pe care am dichisit-o într-una din noile mele forme de copt DeliBake, una dreptunghiulară, pe care profanii ar crede că poate fi folosită doar la chec sau cozonac. Tot în această formă de copt care poate fi folosită și ca o tavă adâncă, am ales să fac și niște burgeri de Black Angus la cuptor, înconjurați de multe legume – broccoli și conopidă în special, dar și ceapă roșie și boabe de porumb dulce. Acest vas de copt din oțel carbon de înaltă calitate și având un înveliș antiaderent excepțional este, practic, multifuncțional, eficient indiferent de contextul culinar în care este folosirt
De data aceasta, însă, am ales forma mare de copt DeliBake de la Tefal, dar și tigaia de 28 cm diametru din gama Tefal Resource, realizată 100% din aluminiu reciclat. Tigăile Tefal Resource garantează aceleași rezultate precum cele confecționate din aluminiu clasic. Mai mult, sunt compatibile cu orice sursă de căldură: flacără, cuptor și plită pe inducție. Iar Thermo-Spot este un element important de menționat: o dată ajuns la roșu intens, el indică momentul în care pot să încep să gătesc.
Am nevoie de două astfel de „unelte” performante, fiindcă mă apuc de un preparat ceva mai complex, care nu este nici paella con mariscos, nici risotto cu legume și fructe de mare, ci declarația mea nostalgică: acum, la începutul oficial al iernii, mi s-a făcut un dor teribil de vară și de mâncărurile mediteraneene pe care nu le ratez niciodată în vacanțele estivale.
Am reinterpretat cele două mâncăruri din Italia și Spania, pornind de la orez. Am ales orez basmati, pe care l-am tras la tigaie cu vin alb și ulei de măsline, presărând deasupra și boia dulce, plus câteva firișoare de șofran. Apoi, am transferat orezul în tava adâncă DeliBake și am adăugat pe rând ceapă roșie tocată grosier, ardei roșu și galben din grădina proprie (păstrat în pungulițe la congelator), conopidă și broccoli, dar și o pungă cu tot felul de fructe de mare și una cu creveți curățați și deja blanșați. Am stropit toată combinația cu un dressing din ulei de măsline, glazură de oțet balsamic și passata di pomodoro (adică un suc de roșii ceva mai dens), apoi am băgat tava mea sui generis la cuptor și… nu a mai trebuit să fac nimic! După 30 minute la 180 de grade, fructele mele de mare cu legume și orez erau gata… de devorat. Ceea ce am și făcut cu grație, bântuit de melancolie. Dar vara nu-i chiar așa de departe cum pare, totuși!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply