|

Colecția de REȚETE MÂNĂSTIREȘTI – 134 de rețete de POST și de DULCE

Multe povești și rețete inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuRețete de suflet. Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești din colecția de artă culinară „Bucătărescu – Trăiesc ca să mănânc!”, editată de Integral , la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Mesele din trapeza unei mânăstiri – semn al bogăției vieții sufletești

Cele mai bune rețete de post – dar nu numai! și de frupt! – sunt cele gătite de măicuțe și călugări, monahii având o înzestrare anume pentru gastronomie, pe care o practică folosind ingrediente de demult, asupra cărora se pogoară Harul.
Este incredibil ce varietate de rețete și ce bogăție de gusturi presupune „austera” bucătărie monahală, secretul acesteia constând în folosirea ingenioasă a legumelor și ciupercilor, potopite de o mulțime de miresme, care transformă preparatele culinare „de dulce” mirean în amintiri pe care nu le mai regretă nimeni…
Mesele din trapeza unei mânăstiri sunt doar unul din semnele bogăției vieții sufletești a celor care au ales să trăiască întru „schimnicie”, dând ispitele înșelătoare ale vieții exterioare pe bucuriile înălțătoare ale existenței întru cuvântul Domnului din sihăstrii.
Lucrările la mânăstiri sunt efectuate de călugări și de călugăriţe. Pregătirea bucatelor este, de cele mai multe ori, în grija unor femei preacucernice. Mănăstirile au pământ, cresc animale, păsări, dar, cel mai adesea, nu le consumă ca hrană. Ei le vând şi astfel procură toate cele necesare pentru mănăstire.
Din cele ce ne spun stareții și arhimandriții, aflăm că la mânăstiri se mănâncă mai mult bucate de post şi mai rar lactate, peşte şi nici într-un caz carne.
Mâncarea de post este aceea care nu conţine nici un fel de produs animalier, sau păsări, ci numai produsele pământului şi ale pomilor. Aceste produse ale pământului se consumă fierte sau crude.
Regimul alimentar la mânăstiri este păstrat cu stricteţe mai ales în timpul celor 4 posturi mari de peste an – Postul Paştelui, Postul Crăciunului, Postul Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel şi Postul Adormirii Maicii Domnului. În Postul Paştilor nu se mănâncă peşte deloc, numai la Buna–Vestire şi la Florii, iar călugării postesc şi în zilele de luni, miercuri şi vineri de pe tot parcursul anului. În Postul Crăciunului şi al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se mănâncă de sec trei zile ale săptămânii – lunea, miercurea, vinerea şi se practică abţinerea de la peşte, ulei şi vin. În Postul Adormirii Maicii Domnului se postește lunea, miercurea, vinerea şi se mănâncă numai de sec: nici ulei, nici vin, iar peşte nicidecum.
Acestea sunt cele patru Posturi pe care nu numai cei de la Mănăstiri sunt chemați să le păstreze, dar şi toţi creştinii ortodocşi.

Multe alte povești și rețete inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuRețete de suflet. Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești din colecția de artă culinară „Bucătărescu – Trăiesc ca să mănânc!”, editată de Integral , la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.
Alte colecții la Editura Integral:
BUCĂTĂRESCU
Colecția REGALĂ
DESTINE CONTROVERSATE
ESOTERICA
APOCALIPTICA

GĂLBIORI CU MĂMĂLIGUȚĂ LA CUPTOR
Ingrediente:
700 gr gălbiori sau ghebe
100 ml vin alb
50 ml ulei
4 cepe
4 roşii
6 căţei de usturoi
2 linguri smântână
1 legătură pătrunjel
sare
piper
Preparare: Speli ciupercile bine, sub jet de apă, şi le tai pe lung. Ceapa o cureţi, o speli şi o tai bastonașe. Încingi ulei într-un vas, pui ceapa la călit, o ţii câteva minute, adaugi ciupercile şi fierbi înăbuşit. Speli şi descojeşti roşiile, le toci şi le pui peste ciuperci. Potriveşti de sare şi piper, adaugi usturoiul, torni vinul şi dai mâncărica la cuptor până scade lichidul. Înainte cu 10 minute să o scoți, torni şi smântâna şi laşi la cuptor să se combine aromele. Serveşti cu mămăliguţă şi cu pătrunjel tocat, presărat din abundenţă.

Multe alte povești și rețete inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuRețete de suflet. Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești din colecția de artă culinară „Bucătărescu – Trăiesc ca să mănânc!”, editată de Integral , disponibilă impreuna cu Jurnalul National în rețeaua InMedio și la standurile de difuzare a presei la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

SARMALE CA LA MÂNĂSTIREA COPOU
Ingrediente:
2 kg ceapă
1 kg morcov
1 kg orez
800 gr bulion
ardei copți tocați
2 kg bureți
Preparare: Se călește ceapa tocată cu morcovul ras în ½ litru de ulei, se adaugă sare și puțin piper. Când s-au călit ceapa și morcovul se adaugă și celelalte componente. Apoi se rulează sarmalele în frunză de varză sau de viță de vie, dar compoziția poate fi folosită și la ardei umpluți.
Multe alte povești și rețete inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuRețete de suflet. Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești din colecția de artă culinară „Bucătărescu – Trăiesc ca să mănânc!”, editată de Integral & powered by Libertatea, disponibilă la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Alte colecții la Editura Integral:
HAZ DE NECAZ
SECRETELE BUCUREȘTILOR
SFINȚI, DUHOVNICI ȘI MĂRTURISITORI
ISTORII SECRETE
SECOLUL XX – 20 DE MISTERE ESENȚIALE
POVEȘTILE JARIȘTEI

COZONACUL MAICII SOFRONIA DE LA AGAPIA
Ingrediente:
1 kg făină
20 gălbenușuri
5 albușuri
1 linguriță rasă sare
300 gr zahăr
1 pahar și 3/4 unt proaspăt
1 baton de vanilie
200 gr stafide
1/3 coajă rasă de la 1 portocală
1/2 coajă rasă de la 1 lămâie
zeama de la 1 lămâie
rom sau esență de rom
1/2 l lapte (cât cuprinde făina)
30 gr drojdie
migdale pentru ornat (după preferință)
Preparare: Făina se cerne, se scot 2 pahare cu făină din cantitatea totală și se pun într-o strachină. Se pun la fiert 2 pahare cu lapte; după ce a fiert, se lasă să se răcească vreo 5 minute. Se face o adâncitură în făina din strachină și se toarnă laptele puțin câte puțin, amestecând cu o lingură de lemn ca să nu apară cocoloașe. Trebuie să obțineți o compoziție ca o smântână mai groasă.
Într-un castron se pune drojdia în lapte, se adaugă o lingură de făină, un gălbenuș și 1/2 linguriță cu zahăr tos. Se amestecă totul bine până se face și această compoziție ca o smântână și se lasă la loc călduț. Trebuie să crească în aproximativ 10-15 minute (dacă drojdia este bună); dacă nu, se lasă puțin mai mult.
Se ia coca din strachină, se pune în covată, se adaugă drojdia care a crescut, se omogenizează întâi cu o lingură de lemn, apoi se adaugă restul de făină puțin câte puțin. Se toarnă apoi 1/2 pahar cu lapte călduț, obținându-se o compoziție ca o smântână mai groasă, care se frământă bine, apoi se acoperă și se lasă să crească la loc cald.
Se ia zahărul pisat și se toarnă peste gălbenușuri (acestea se amestecă cu sarea încă din ajun, ca să se îngălbenească bine), se freacă până se fac ca o pastă. Se adaugă coaja rasă de lămâie și de portocală și se amesteca toate cu aluatul pus la cald în covată. Se frământă mai departe, se adaugă vanilia și romul, ungându-vă din când în când mâinile cu unt topit. Pe parcurs, se trage aluatul de câte-o parte și se unge și covata cu unt topit.
Aluatul trebuie frământat și bătut timp de cel puțin o oră, pâna se termină tot untul, în afară de 1/2 pahar, care a rămas netopit și care se adaugă bucățele în aluat, înainte de a pune albușurile.
Albușurile se bat spumă, se pun în aluat și se amestecă bine. Covata se pune la loc cald, nu fierbinte, și se lasă, acoperită cu șervete groase, timp de măcar 2 ore. În acest timp, aluatul ar trebui să se ridice.
Se ung formele de cozonac cu unt topit. Se acoperă fundul și pereții formei cu o hârtie cerată unsă și ea cu unt (în înălțime, această hârtie nu trebuie să depășească marginile formei); nu se fac îndoituri hârtiei. Pe o masă curată, unsă cu puțin unt sau untdelemn, se ia din aluat câte o bucată potrivită pentru o formă, se adaugă stafide și se pune în formă (se umple forma până la jumătatea înălțimii). Formele umplute se acoperă și se lasă la loc cald, ca să mai crească aluatul.
Când socotim că aluatul a crescut destul, se ung cozonacii cu un amestec făcut dintr-un gălbenuș cu puțin zahăr. După preferință, se pot presăra migdale curățate și tăiate feliuțe subțiri.
Formele se dau la cuptor, la foc mic (ca să mai crească aluatul). Apoi, se dă focul iute și se lasă cozonacii o oră, încercându-i din când în când.
Dacă formele sunt ușoare, cozonacii sunt copți în aproximativ o oră. Se ia o pătură, se pune deasupra o bucată mare de hârtie și, când se scot cozonacii din forme, se rostogolesc pe această hârtie, ca să iasă uniform. Apoi, se presară cu zahăr pudră, ca să nu se usuce.

Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!

Pachetul conține cărțile

1. Bucătăria Balkaniei

2. Tainica inimă a Bucurescilor

3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei

Puteți comandaCĂRȚI cu aceeași tematică AICI: www.eintegral.ro

Multe alte povești și rețete inedite în cartea lui Dan-Silviu BoerescuRețete de suflet. Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești din colecția de artă culinară „Bucătărescu – Trăiesc ca să mănânc!”, editată de Integral , disponibilă la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply