|

Umbra Reginei Maria in bucataria regala – Iosif Strasman, ucenicul lui Escoffier

Pachet Poveștile Jariștei – 3 volume – 150 lei (preț inițial: 180 lei)!

Pachetul conține cărțile

1. Bucătăria Balkaniei

2. Tainica inimă a Bucurescilor

3. Plăcerile păcătoase ale gastronomiei

Puteți comandaCĂRȚI cu aceeași tematică AICI: www.eintegral.ro

Povestește Dumneaei KERA CALIȚA de la Locanta Jariștea:

„Cel mai vestit bucătar al secolului XX, prefațator postum și al primei ediții – din 1938 – a Larousse-ului gastronomic (realizată de Prosper Montagne), a fost franțuzul Georges Auguste Escoffier (1846 – 1935), cel care a dus la perfecțiune și a modernizat tehnicile tradiționale ale gastronomiei din Hexagon, așa cum fuseseră ele postulate de un alt geniu al artei culinare, Marie-Antoine Careme (1784 – 1833), de la care ne-a și rămas conceptul de haute cuisine.
Între idilicii ani 1903 și 1921, Escoffier a publicat patru ediții din faimosul său Le Guide Culinaire, cartea de căpătâi a gastronomiei franceze moderne. La sfârșitul secolului al XIX-lea, meșterul Escoffier a condus, la Monte Carlo, bucătăria de la Grand Hotel al lui Cesar Ritz, apoi, împreună cu acesta s-a mutat la Londra, unde au luat în mâinile lor de zei conducerea bucătăriei de la Hotel Savoy.
Clientul lor cel mai fidel aici a fost Prințul de Wales, viitorul rege Edward al VII-lea al Marii Britanii (1901-1910), fiul cel mare al Reginei Victoria. Fiul lui Edward,George Frederick Ernest Albert, care, între 1910 și 1936 a fost conducător al Regatului Unit și Împărat al Indiei sub numele George al V-lea, era îndrăgostit de verișoara sa, pe care o alinta Missy și pe care o invita adesea la Savoy pentru a cina și a gusta din minunățiile pregătite de Auguste Escoffier. „Missy” se numea, de fapt, Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha. Iluștrii săi părinți au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh (și al doilea fiu al Reginei Victoria), iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea. Cum mama ei era de credință ortodoxă, religie care proscrie căsătoriile între veri, Missy, deși a fost cerută de soție de către viitorul Rege al Angliei, care o iubea cu vehemență și, între două delicatese servite personal de Escoffier, îi declara pătimaș dragostea sa, nu s-a putut căsători cu acesta din cauza opreliștei mamei sale.
Aceasta a hotărât, în schimb, să o mărite cu Ferdinand, Principele Moștenitor al Coroanei României, așa că Missy a trebuit, în 1892, să se rupă de Prințul George, de Londra și de tratațiile de la Savoy ale lui Escoffier, pentru a se muta la București, unde, din 1914, a devenit Regina Maria a României….”
Citiți continuarea AICI: Umbra Reginei Maria in bucataria regala

Cartea-Eveniment editorial al Târgului de Carte poate fi comandată AICI: Tainica inimă a Bucurescilor.
Tot la Editura Integral mai găsiți:
-Bucătăria Balkaniei
-cărțile din Colecția Bucătărescu

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply