|

10 ALIMENTE care, practic, nu expiră niciodată!

1. Sarea
Indiferent de tipul de sare (de mină, de mare, de Himalaya), aceasta nu expiră niciodată. Sarea în sine este un conservant uimitor, care prelungește extrem de mult viața alimentelor.Așa conservau carnea strămoșii noștri: o afumau și o păstrau în lăzi cu sare.
2. Condimentele
Condimentele nu expiră nici ele niciodată, însă după 2 până la 4 ani încep să își piardă simțitor din savoare. Puteți folosi însă fără grijă, de exemplu, piper de acum 5 ani.
3. Mierea
Mierea nu expiră. Ca să vă convingeți, s-a găsit miere în piramidele egiptene și era încă bună de mâncat. Mierea se poate cristaliza (cristalizarea este semnul că mierea e într-adevăr naturală, fără zahăr adăugat, în cazul mierii poliflore bunăoară), ceea ce nu înseamnă deloc că s-ar fi stricat.
4. Zahărul
Zahărul (alb sau brun, de trestie sau de sfeclă) nu se strică, practic, niciodată pentru că nu susține creșterea bacteriilor. O dată cu trecerea timpului, se poate lipi în bulgări tari sau poate cristaliza asemănător zahărului candel de altădată, însă aceasta nu înseamnă că s-a stricat.
5. Orezul alb
Spre deosebire de orezul brun, orezul alb are termen de valabilitate nedefinit, cu condiția să fie păstrat în pungi de hârtie bine închise, care să împiedice pătrunderea musculițelor și a altor insecte.
Alfabetul mâncării sănătoase
6. Băuturile alcoolice tari
Alcoolul nu se strică niciodată. Pentru a obține amestecuri de înaltă calitate, creatorii de băuturi fine păstrează, de pildă, damigene cu coniac vechi de mai bine de 200 de ani. În principiu, orice distilat sau dublu distilat – țuică, palincă, horincă, coniac, whisky, sake etc. – dar și băuturile fortificate cu adaos de alcool (precum vinurile de Porto, Jerez – „sherry”, Malaga ș.a.m.d.) sunt perfect valabile și după zeci de ani. Băuturile își pot pierde însă sensibil din aromă dacă nu sunt păstrate corespunzator.
7. Vinul
Vinul este cu atât mai bun cu cât este mai vechi. Prin învechire, vinul se înnobilează atât în butoi cât și în sticle, mai ales dacă recipientele de orice fel se păstrează în pivnițe sau în frigidere speciale, la întuneric, ferite de vibrații, la temperatură scăzută – în jur de 9-12 grade Celsius – și constantă. Vinul poate însă fermenta și se va transforma în oțet dacă nu este păstrat corespunzător (în sticle bine sigilate, în poziție culcată, la o temperatură convenabilă, fără niciun fel de șocuri termice etc). Păstrat în condiții optime are un termen de expirare foarte lung. Vinul alb dulce sau licoros rezistă mai bine decât vinul roșu sec.
8. Siropul de arțar pur
Poate fi păstrat pe termen foarte lung în frigider, mult peste data lui de expirare – însă cu condiția să fie sirop pur, fară zahăr sau melasă adăugate.
9. Pastele
Pastele uscate vor fi bune de mâncat și peste 5 ani după ce – oficial – au expirat, deși, poate, nu vor mai avea aceeași savoare.
10. Sosul de soia
Cantitatea mare de sare pe care o conține sosul de soia face ca bacteriile să se dezvolte foarte greu. Păstrat la frigider poate fi consumat și câțiva ani peste termenul oficial de expirare, atâta doar că în timp va începe, treptat, să își piardă din aroma sa specifică.
OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Pachet cărți Bucătărescu II numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , ,

1 Response for “10 ALIMENTE care, practic, nu expiră niciodată!”

  1. [...] generale – sunteți tentați să faceți stocuri și provizii de alimente în neștire: http://www.bucatarescu.ro/2020/03/10-alimente-care-practic-nu-expira-niciodata/ [...]

Leave a Reply