Tartiflette au Reblochon / Rețeta savuroasă cu CARTOFI și BRÂNZĂ
Standardele aberante din showbiz impun standardul slăbănoagelor fără forme dar nu toată lumea este de acord: https://www.comentator.ro/fusion/645-vedete-care-fac-foamea-si-farmecul-modelelor-xxl< /strong>
…să ne bucurăm de viață ca pe vremuri: https://www.comentator.ro/fusion/624-sambata-dulce-cu-clatite-ana-lugojana
Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă: https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu
Șoriciul definește, cred, cel mai bine sentimentul românesc al ființei… culinare (chiar și în cele mai neobișnuite combinații!): https://www.comentator.ro/fusion/733-soriciul-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-1
Retete la gratar „altfel”
Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată
Vasilica Tastaman. Femeia fatală a României
Femeile frumoase care au marcat destinul dinastiei române
Femei frumoase din popor care i-au înnebunit pe voievozii români
Primele Miss România. Povești (ne)romanțate
Doamnele fascinante de alte nații din istoria sentimentală a principilor români
Femeile frumoase care au marcat destinul dinastiei române
Femei frumoase din popor care i-au înnebunit pe voievozii români
Primele Miss România. Povești (ne)romanțate
Doamnele fascinante de alte nații din istoria sentimentală a principilor români
Tartiflette au Reblochon
Aceasta reteta e specifica statiunilor de schi din Austria insa e intilnita si in unele parti din Franta. Nu exista o reteta standard; se spune ca fiecare sat are varianta lui, insa toate contin cartofi, brinza Reblochon, frisca lichida, sare si piper, asa ca fiti creative.
Ingrediente
- 5-6 cartofi de aceaisi demensiune (de preferinta Yukon Gold)
- 5 sau 6 fisii de slaninuta taiate in bucatele
- 2 linguri de unt (aprox 45 gr)
- 1 ceapa potrivita tocata marunt
- 1/4 pahar de vin alb sau vermut sec
- 6 linguri de frisca lichida
- Sare si piper dupa gust
- 250 gr de brinza Reblochon (se poate inlocui cu o brânză moale gen Brie)
Preparare
- Folositi cartofi de aceeasi dimensiune. Fierbeti-i in coaja pentru 20 minute, pina cind incep sa devina moi. Nu ii lasati mai mult. Clatiti-i in apa rece ca sa ii opriti din coacere.
- Cit sint calzi curatati-I de coaja si taiati-i in feluite groase de 1 cm, apoi taiati feliutele in cuburi.
- Tocati slaninuta in cubulete.
- Topiti untul intr-o tigaie, apoi prajiti slaninuta pina cind devine crocanta. Luati-o din tigaie cu o spumiera si pastrati grasimea in tigaie.
- Incalziti cuptorul la foc mediu.
- Prajiti ceapa in grasimea din tigaie, apoi scoateti-o.
- Scurgeti grasimea din tigaie, adaugati slaninuta si vinul si fierbeti la foc mare pina cind vinul e aproape evaporat.
- Adaugati cartofii amestecind pina cind toate ingredientele sint amestecate bine.
- Sarati si piparati. Adaugati frisca lichida si amestecati bine din nou.
- Ungeti un vas termorezistent cu unt si turnati in el amestecul de cartofi.
- Taiati brinza Reblochon in doua, rezultind doua jumatati rotunde pe care le plasati deasupra amestecului de cartofi
- Acoperiti vasul cu folie de aluminiu si dati la cuptor pentru 1 ora.
- Dati la o parte folia si amestecati bine ca sa intre brinza in cartofi.
- Mai lasati 5-6 minute ca sa prinda o crusta aurie.
ADRIANA GURĂU este scriitor si gastronom, corespondentul nostru special in Statele Unite.
Arata delicios, am sa incerc si eu reteta!