|

O convorbire cu Radu Anton Roman despre bucătărie și femei (1)

OFERTĂ!
Pachet LOVE – 10 cărți – 100 lei!
Livrare gratuită pentru toți îndrăgostiții!
Pachetul conține:

1. Povești de dragoste și război în Bucovina „Grădina Imperiilor”;

2. Iubirile știute și mai puțin știute ale Regilor, Principilor și Principeselor României;

3. Născută să iubească: Maria – Cea mai frumoasă Regină a României;

4. Nunțile regale de la Carol I la Principele Nicolae;

5. Elena Lupescu – o biografie care iese din comun și obsesiile lui Carol al II-lea;

6. Și principii iubesc câteodată… Povești de dragoste din Carpați până la Viena;

7. Iubirile pătimașe ale Casei Regale. Regina Maria, Carol al II-lea, Prințul Nicolae;

8. Româncele pe care le-au iubit regii din lumea întreagă;

9. Povești de iubire și drame amoroase dintr-un trecut pasional;

10. Iubirile lui Bălcescu și alte istorii romanțate ale pașoptiștilor

Nu „Covid” este cuvântul anului 2020 – altceva au decis lexicografii: https://www.comentator.ro/fusion/613-covid-nu-este-cuvantul-anului-20-20
O conversaţie neconvenţională cu un atlet al bucătăriei şi un poet al trupului feminin, care  destăinuie  legătura excitantă dintre hrană şi sex, precum şi modul subtil în care se ajunge aproape de sfinţenie prin orgasm.

Romancier şi memorialist, dar şi personaj mediatic, Radu Anton Roman a fost, poate, ultimul mare bonom al gurmanderiei, mai bine zis un lider definitiv al castei gourmeţilor, de la al său întemeietor livresc şi istoric Brillat-Savarin pînă la băştinaşul Păstorel Teodoreanu. El mai poate fi închipuit, în parafrază shakespeariană, şi ca nobilul Sir Falstaff care, în pauza dintre două bătălii, se refugiază într-o poieniţă, unde amenajează pe dată o incredibilă masă de picnic, la care-şi invită deopotrivă prietenii şi duşmanii, întru slava şi splendoarea Măriei Sale, Burdihanul Universal.

Fragmente dintr-un interviu de Dan-Silviu Boerescu,

publicat initial in PLAYBOY

Dacă ombilicul este centrul lumii, tot ceea ce e cu adevărat important în viaţă s-ar părea că se petrece în zona imediat înconjurătoare: stomac şi pubis. Cum vezi legătura dintre mîncare şi sexualitate?

În primul rînd, e o bucurie. Eu aş urca puţin din ombilic în creştet toată chestia asta şi aş spune că sînt bucurii amîndouă şi că mie mi se umple nu burta ci mintea de bucurie în clipa în care mă ating de lucrurile bune ale vieţii. Că sînt frumoase domnişoare rumene, blonde, brunete , agresive, leneşe, discrete, amînate, neconsumate chiar, că sînt mîncăruri la care jinduiesc şi pe care probabil datorită distanţelor geografice între noi şi Tahiti, de exemplu, n-o să le pot gusta niciodată, lucrurile rămîn la fel. Totul se petrece în mine, este o chestiune de imaginaţie şi de intensitate, de bucuria de a trăi.

Sau se petrece pe hîrtie. În Rabelais de exemplu, unde amîndouă lucrurile merg la extrem.

Acolo este tot imaginaţie. Este clar că este o carte a cărei ficţiune a depăşit cu mult dimensiunile realismului, sîntem deja în ireal, dar un ireal atît de frumos, de cald şi de omenesc.

S-a scris despre tine ca despre un „Rabelais al tocăniţei“.

De cîte ori citesc Rabelais am sentimentul foarte clar că omul ăsta nu a exagerat destul. Ca şi De Coster în „Til Eulenspiegel“, în descripţiile sale despre arta culinară … Realitatea, de fapt, este uneori mai spectaculoasă şi mai inventivă decît acel gen de imaginaţie. Şi, oricum, totdeauna exagerarea va fi mai adevărată decît realitatea, decît ceea ce numim noi, modest şi trist, realitate.

Lumea te acuză că găteşti lucruri foarte grele sau cu multă carne. Este aceeaşi carne? Carnea femeii, carnea din ceaun…

Este o acuzaţie de frustraţi. Toţi oamenii care au o reţetă în buzunar şi o suferinţă în suflet sau în stomac ne vor acuza de treburi de acest gen şi pe mine, şi pe emisiunile mele. Trăiesc într-o lume carnală, într-o lume consistentă şi cu densitate senzuală. Prin natură,  sînt un planturos. N-o să las deoparte nici un suflé foarte rafinat şi foarte bine construit, cu o arhitectură celiniană a mîncării…

Sau o femeie foarte subţire.

Femeile şi „fără…“ şi „fără…“. Ştii rimele de aici! Nici ele nu-mi sînt străine, din contră. Dar este vorba de bucuria diversităţii, alteritatea permanentă din care apare aventura.

Dacă e să ai o opţiune definitivă?

Gata, mă duc pe Insula Paştelui cu femeia vieţii mele…?!?

Cu ce fel de femeie ai merge?

Mie îmi miroase a sinucidere. Ce să fac cu o singură femeie pe o insulă aşa de mare cum e Insula Paştelui? Chestia cu o singură femeie este ca şi mîncatul deliberat şi trist, prin reţetă şi dietă,  a cartofilor fierţi cu iaurt. Foamea mă face melancolic, la fel şi frustrările sexuale.

Îţi place să găteşti pentru femei?

Da, uneori cu pasiune. În general, cînd gătesc pentru femei sună ca o declaraţie de dragoste, iar cînd gătesc pentru bărbaţi ca o declaraţie de prietenie, care tot dragoste e pînă la urmă. Dar să nu uităm că vinurile se articulează foarte bine în situaţiile erotice, aşa cum şi mîncărurile pot fi insinuante, descurajante, pot fi declaraţii de război.

Spune-mi o mîncare senzuală.

Lucrurile foarte elaborate pot fi senzuale. De exemplu, să faci muşchiuleţ umplut cu fructe uscate trecute prin coniace tari şi îndulcite cu vutci dulci. Sau chestii flambate, o clătită înflorită între ciuperci şi caşcavaluri din cea mai bună calitate sau brînzeturi franţuzeşti puţin fermentate. Toate astea vorbesc despre voluptate, perversiune, îngăduinţă pînă la urmă. Genul de bucate care descheie primul nasture de la bluză.

Ce adaugi unei femei în situaţii de genul acesta?

În primul rînd este o declaraţie de admiraţie. În momentul în care îi faci unei femei aşa ceva, nu e numai o declaraţie de dragoste e şi o declaraţie de admiraţie, e un fel de a declara că ai încredere în gustul ei, în rafinamentul ei-„noblesse“ nu numai în sens sexual, în acest fel îi dai o informaţie excepţională despre tine, te adaugi pe tine, pînă la urmă. E un adaus pe care tu vrei să-l parcurgi şi să-l definitivezi.

Un fel de mit gastronomic al androginului, refăcut.

Se poate, se poate. N-aş spune androgin aici, aş spune că este creat un cuplu, vizigotul, monstrul bigen, dar este un monstru sexual, de cuplare, de împreunare, este Dragobete şi pofta lui de viaţă, nu este publicul sentimental din Sf. Valentin, ţinutul de mînuţă de la poartă. Nu, e împreunare în toată puterea cuvîntului şi senzualitate împlinită, carne. Aici e carne. (va urma)

Citeste si:

Tags: , , ,

Leave a Reply